Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυξημένη επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυξημένη επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης

  • A-
  • A+
Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων. Στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο το ύψος του επιδόματος. Σε χαλάρωση των κριτηρίων και διεύρυνση των δικαιούχων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Μεγαλύτερα ποσά επιδόματος για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αλλά με αυξημένες ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης λόγω του τόπου της διαμονής τους προβλέπει η υπουργική απόφαση με τα νέα κριτήρια χορήγησης που θα δοθεί αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα. Αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να υποβάλουν αίτηση.

Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχουν καταλήξει με την έκδοση της υπουργικής απόφασης σε αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20% από 0,16 σε 0,192 ευρώ ανά αγοραζόμενο λίτρο πετρελαίου θέρμανσης. Παράλληλα, έρχεται χαλάρωση των κριτηρίων για το επίδομα προκειμένου να το λάβουν περισσότερα νοικοκυριά καθώς και αύξηση του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο κατανάλωσης.

Στόχος βέβαια παραμένει το επίδομα να φτάνει σε νοικοκυριά με πραγματική οικονομική αδυναμία κάλυψης της δαπάνης και με αυξημένες ανάγκες για θέρμανση.

Το ποσό της επιδότησης για το επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ, από τα 57,5 εκατ. ευρώ στα 67,5 εκατ. ευρώ. Τα νοικοκυριά τα οποία θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν για τη φετινή σεζόν στο σύνολό του το ποσό του επιδόματος.

Για το 2020 μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη δαπανών για επίδομα θέρμανσης. Και αυτό διότι, όπως υπογραμμίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, του χρόνου θα υπάρξει συνολική αναδιάρθρωση του επιδόματος θέρμανσης. Το σίγουρο είναι ότι θα πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021.

Το επίδομα, πάντως, είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο, ενώ τα δικαιολογητικά πρέπει να φυλάσσονται για μια 5ετία από τους καταναλωτές, καθώς προβλέπονται έλεγχοι και μπορεί να ζητηθούν πίσω τα ποσά της επιδότησης.

Τι περιλαμβάνει η αίτηση επιδότησης

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων, τα νοικοκυριά πρέπει να γνωρίζουν ότι στην αίτηση αναγράφονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία:

◼ Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.

◼ Το ονοματεπώνυμό του.

◼ Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του.

◼ Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.

◼ Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.

◼ Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

◼ Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.

◼ Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

◼ Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.

◼ Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Ποιοι δικαιούνται και ποιοι εξαιρούνται από το επίδομα

Σύμφωνα με όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή- καθώς αναμένεται η υπουργική απόφαση με ενδεχόμενη διεύρυνση των κριτηρίων-, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

α. Αγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β. Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ. Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη, λόγω τεκμηρίων.

Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα από δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσθετο επίδομα θέρμανσης για το 2017-2018
​Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος θέρμανσης –συμπληρωματικό της τρέχουσας περιόδου (2017-2018)– ενέκρινε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και...
Πρόσθετο επίδομα θέρμανσης για το 2017-2018
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
Μεγαλύτερο κονδύλι για τη χρηματοδότηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης την τρέχουσα περίοδο και εξαγορά μέρους των ακριβών δανείων που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης...
Ενισχύεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παγώνουν» οι αλλαγές σε τέλη και πετρέλαιο θέρμανσης
Το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν τελικά οι αλλαγές, που είχαν σχεδιαστεί για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης και τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 αφήνει αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών. Εξαιτίας της...
«Παγώνουν» οι αλλαγές σε τέλη και πετρέλαιο θέρμανσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδιανομή του επιδόματος θέρμανσης
Την αναδιανομή του επιδόματος θέρμανσης προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε...
Αναδιανομή του επιδόματος θέρμανσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψαλιδισμένο» φέτος το επίδομα θέρμανσης
Το «ψαλιδισμένο» επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα χορηγηθεί σε λιγότερους δικαιούχους καθώς εκτός από το «κούρεμα» των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων μειώθηκαν και τα τετραγωνικά μέτρα της...
«Ψαλιδισμένο» φέτος το επίδομα θέρμανσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας