• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.6°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 23.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 21.6°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.7°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  44%

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι ακόμα κι αν είχαμε κρατήσει το 1,2 δισ. ευρώ, δεν θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε για άλλη χρήση πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Βαρουφάκης προσφέρει... κάλυψη στο ΤΧΣ

 • A-
 • A+

Η επιστολή που απέστειλε στις 8 Μαρτίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας φτάνει και… περισσεύει για να απαντήσει στους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ δεν ήταν λάθος, όπως κάποιοι… παραπληροφορούν.

Αφού παρέχει πλήρη στήριξη τόσο στη διοίκηση του ΤΧΣ όσο και στον εαυτό του, σε μακροσκελή ανακοίνωση με τίτλο: «Η δήθεν “λάθος” επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ από τον ΤΧΣ στον ΕSM-EFSF - ευθύνες και πραγματικότητα», επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να «φορτώσει» τις όποιες ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση – της οποίας εκλεκτή ήταν η διευθύνουσα σύμβουλος Αν. Σακελλαρίου.

Ο ισχυρισμός περί λάθους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται «είτε σε ελλιπή κατανόηση είτε σε προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Λάθος δεν υπήρξε ούτε της διοίκησης του ΤΧΣ ούτε του υπουργείου Οικονομικών». Ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι «αν υπήρξε λάθος, ήταν η απαίτηση του ESM-EFSF για επιστροφή του συνόλου των ομολόγων στη βάση ασύμβατων με το δημόσιο συμφέρον συμφωνιών, τις οποίες έκαναν και κύρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Καλύπτει και... Γιάννη

Ωστόσο, είναι αυτός που αποδέχθηκε την λάθος απαίτηση για το περιλάλητο μαξιλάρι του ΤΧΣ στον EFSF, χωρίς μάλιστα να κερδίσει κάτι άλλο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Αν λοιπόν δεν πρόκειται για λάθος και κάποιοι παραπληροφορούν, τότε θα πρέπει να απαντηθεί γιατί το ΤΧΣ ζήτησε με επιστολή του προς τον EFSF στις 8 Μαρτίου την επιστροφή του 1,2 δις. ευρώ (1.184,9 εκατ. ευρώ την ακρίβεια).

Στην επιστολή αυτή, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στις 27/3/2015, αναφέρει ότι η συμφωνία για την επιστροφή των αχρησιμοποίητων ομολόγων που κατείχε το ΤΧΣ και είχαν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είχε ως αποτελέσματα την υπερπληρωμή των 1.184,9 εκατ. ευρώ και με όσο πιο διπλωματικό τρόπο γίνεται, σημειώνει ότι το ποσό των αχρησιμοποίητων ομολόγων που θα έπρεπε να επιστραφούν δεν είναι 10.9392,9 εκατ. αλλά 9.784 εκατ. και κάνει λόγο για επιστροφή της υπερπληρωμής των 1.184,9 εκατ. ευρώ.

«Υποθέτουμε ότι, με δεδομένες τις αρμοδιότητες των μελών της ευρωζώνης, αυτό είναι κάτι που θα διορθώσουν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίμαχο κομμάτι της επιστολής που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Συμπερασματικά το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει ότι ακόμα κι αν είχαμε κρατήσει το 1,2 δισ. ευρώ, δεν θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε για άλλη χρήση πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επίσης, αναφέρει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πλήρη γνώση για τη χρήση μετρητών του Ταμείου αντί ομολόγων του ΕFSF. Mένει λοιπόν να απαντήσει αν ο ίδιος είχε ενημερωθεί εγκαίρως για το θέμα και πώς το χειρίστηκε.

Ρευστότητα

Επιπλέον ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ, μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού (ΕLA), ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις ελληνικές τράπεζες. Μετά τη νέα αύξηση, το όριο του ELA ανήλθε στα 71,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτάχυνση της λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια θέλει η ΕΚΤ
O Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ υποστηρίζει θερμά τις ελληνικές προσπάθειες για επιτάχυνση της εφαρμογής της συστημικής λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια, που έχει προτείνει το ΤΧΣ.
Επιτάχυνση της λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια θέλει η ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην ΕΚΤ ετοιμάζονται για το καλό σενάριο
Η αποδοχή της γαλλικής πρότασης από τη Γερμανία ως δεσμευτικό πλαίσιο συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του χρέους και η εξειδίκευσή της αργότερα θα άναβαν το «πράσινο φως» για την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο...
Στην ΕΚΤ ετοιμάζονται για το καλό σενάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται η αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου
Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2017 θα πρέπει να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί...
Συνεχίζεται η αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τίθεται πλέον. Το Ταμείο είναι και επισήμως ακέφαλο μετά και την τυπική αποχώρηση στις 18/7 των παραιτηθέντων μελών του...
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρά στη διοίκηση του ΤΧΣ
Ισχυρές αναταράξεις δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ενώ όλα έδειχναν ότι επιστρέφει η κανονικότητα, λόγω του κλεισίματος της αξιολόγησης και της επιστροφής του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, κάθε...
Πυρά στη διοίκηση του ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους οι τράπεζες
Αγώνα δρόμου μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests (θα ανακοινωθούν το διήμερο 31/10-1/11) κάνουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ώστε να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους,...
Τρέχουν να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους οι τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας