Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι μισές αλήθειες του Στουρνάρα και οι... Λωτοφάγοι
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μισές αλήθειες του Στουρνάρα και οι... Λωτοφάγοι

  • A-
  • A+
Υποστήριξε ότι η οικονομία «είχε μπει στις ράγες» το 2014 και «η ανάκαμψη αυτή ανεκόπη γιατί υπήρξε κυβερνητική αλλαγή και οι τύχες της χώρας πέρασαν σε μια παρέα έξαλλων αριστερών τον Ιανουάριο του 2015» ● Βέβαια, όλοι θυμούνται ότι η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015. Και γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι τα λάθη και οι παραλείψεις σε πολιτικό επίπεδο δεν βαρύνουν μόνο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί η μνήμη κάποιων να είναι κοντή, ωστόσο δεν ζούμε στη Χώρα των Λωτοφάγων. Οσο φιλότιμη και επίπονη κι αν είναι η προσπάθεια πολιτικών και οικονομικών κύκλων και συγκεκριμένων ανθρώπων να «γράψουν» την Ιστορία όπως αυτοί θέλουν να τη θυμούνται, οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015. Και γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι τα λάθη και οι παραλείψεις σε πολιτικό επίπεδο δεν βαρύνουν μόνο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» των Βαρβιτσιώτη – Δενδρινού, την περασμένη Δευτέρα, επέλεξε να πει μισές αλήθειες και να ισχυριστεί, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι υπέστη πολιτική δίωξη επειδή υπερασπίστηκε «την ανεξαρτησία του θεσμού του κεντρικού τραπεζίτη». Και επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον επώδυνο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 που οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο, επέλεξε να τον «στοχοποιήσει», ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Κοινώς για «ξεκάρφωμα».

Ο κ. Στουρνάρας δεν περιορίστηκε στην υπεράσπιση του έργου του ως κεντρικού τραπεζίτη αλλά και ως υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, κάνοντας λόγο για το «War Room» που είχε στηθεί στο μέγαρο Μαξίμου όπου δούλευαν νυχθημερόν.

Ποια ήταν όμως τα μείζονα προβλήματα τότε; Μήπως η μεγάλη εκροή καταθέσεων (bank run), κυρίως λόγω των εντολών που έδιναν μεγάλοι καταθέτες; Μήπως το ότι οι τράπεζες μετρούσαν κάθε μέρα ευρώ ευρώ τα αποθέματά τους σε ρευστό; Το μυστικό που πήρε στο «μαξιλάρι» η Μαρία Σπυράκη αφορούσε ή όχι την περίοδο 2011-2012;

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι η οικονομία είχε μπει στις ράγες και είχε ανακάμψει το 2014 και η ανάκαμψη αυτή ανεκόπη γιατί υπήρξε κυβερνητική αλλαγή και οι τύχες της χώρας πέρασαν σε μια παρέα έξαλλων αριστερών τον Ιανουάριο του 2015.

Περί ανεξαρτησίας...

Για την ιστορία πάντως να θυμίσουμε ότι η έκδοση ομολόγων τον Απρίλιο του 2014 ήταν συμφωνημένη, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών από τον Μάιο είχαν αρχίσει να παίρνουν την κατιούσα, τα «κόκκινα» δάνεια είχαν αγγίξει το 40% τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και η αξιολόγηση του Ιουνίου 2014 δεν έκλεισε. Και αυτές οι επισημάνεις έγιναν από την ίδια την ΤτΕ στις επίσημες εκθέσεις της.

Ο κ. Στουρνάρας, όμως, εκτός από το να εξιδανικεύει την προ του 2015 περίοδο, συνεχώς υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του θεσμού της ΤτΕ –και πολύ καλά κάνει–, ωστόσο δεν ήταν λίγες οι φορές που αυτή την ανεξαρτησία την παραβίασε ο ίδιος στην πράξη. Ηταν Δεκέμβριος του 2014, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν έκανε λόγο για μείωση με ταχύ ρυθμό της ρευστότητας της αγοράς και μεγάλο κίνδυνο «ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας».

O ανεξάρτητος κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε τότε τους βουλευτές «να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο, με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας και γνωρίζοντας, λόγω της προηγούμενης θητείας μου ως υπουργού Οικονομικών, το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής που σήκωσαν».

Ολα αυτά δεν είχαν προκαλέσει την οργή μόνο των πολιτικών του αντιπάλων αλλά και τον τραπεζιτών που είδαν ότι οι προτροπές Στουρνάρα ενίσχυαν το κλίμα ανασφάλειας. Αλλά και παραμονές των εκλογών, στις 16/1/2015, ο διοικητής της ΤτΕ έκανε το πρωτοφανές: ανακοίνωσε τη χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ΕLA) από δύο τράπεζες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εκροές καταθέσεων.

Μέχρι σήμερα εξάλλου δεν έχουν διαψευστεί οι πληροφορίες ότι ο διοικητής της ΤτΕ, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου 2015, δηλαδή το πρώτο δεκαήμερο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμιζε την αναγκαιότητα άμεσης επιβολής capital controls.

Της μιας δραχμής το τηλεφώνημα και οι παραδόσεις με... γαϊδουράκια

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «“Η τελευταία μπλόφα”περιγράφει γλαφυρά, βήμα βήμα και με ανατριχιαστική ακρίβεια τις ατέρμονες και ανερμάτιστες εν πολλοίς, όπως ήδη αναφέρθηκε, διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015[…]. Σε σχετική ομιλία μου στη Βουλή, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, είχα ισχυριστεί, βασιζόμενος στη σύγκριση των δυναμικών προβολών του δημόσιου χρέους που έκανε το ΔΝΤ αφενός στο τέλος του 2014 και αφετέρου τον Ιούλιο του 2015, ότι το κόστος αυτό ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ περίπου».

Συμπληρώνοντας εμφατικά ότι η σημαντικότερη επίπτωση ήταν η αβεβαιότητα και η απώλεια εμπιστοσύνης -«ας μην ξεχνάμε ότι απωλέσθησαν 45 δισ. ευρώ»- και ότι τα μηνύματα που εξέπεμπε η χώρα ήταν αντιφατικά. Και για να αποδείξει του λόγου το αληθές χρησιμοποίησε απόσπασμα του βιβλίου «Ενας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…» («Un président ne devrait pas dire ça...», εκδόσεις Stock, 2016), των Γάλλων δημοσιογράφων Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, που εμπεριέχει όσα τηλεφωνικά στις 9 Ιουλίου υποτίθεται ότι είχε εκμυστηρευτεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον τότε πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με όσα διάβασε από το βιβλίο αυτό ο Γ. Στουρνάρας, «ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα (σ.σ. στις 6 Ιουλίου) στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει. Ο Πούτιν έκρινε σε εκείνη τη συγκυρία ότι όφειλε να ενημερώσει γι’ αυτό το θέμα τον Ολάντ, ενώ η τύχη της Ελλάδος κρεμόταν από μια κλωστή και βρισκόμασταν λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο».

Ας παραβλέψουμε το ενδεχόμενο ο Πούτιν να πουλούσε εκδούλευση στον Ολάντ και τους Ευρωπαίους και ο Γάλλος πρόεδρος να ήθελε να πουλήσει «παραγοντιλίκι» στη Γερμανία και να τονώσει το προφίλ του σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. μάλλον προβληματικές ήταν.

Ας δεχθούμε πως «ο Ολάντ ήταν σίγουρος ότι αν ο Πούτιν έκανε αυτήν την εντυπωσιακή κίνηση προς το μέρος του, “ήταν με καλή πρόθεση”» όπως αναφέρεται στο βιβλίο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων.

Ας παραβλέψουμε και το γεγονός ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Γαλλία λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν τον Ολάντ στην τρίτη θέση.

Αυτό που δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι ότι ένας κεντρικός τραπεζίτης βασίζει τον λόγο του σε δημοσιεύματα, σε ένα βιβλίο και ένα φημολογούμενο τηλεφώνημα που δεν εξακριβώθηκαν ποτέ. Γιατί η μη διάψευση εκ μέρους του Ολάντ δεν συνιστά τεκμήριο αλήθειας.

Σημειώνεται ωστόσο πως κύκλοι της γαλλικής προεδρίας είχαν διαψεύσει ότι υπήρξε σχετική συνομιλία Πούτιν – Τσίπρα, ενώ και ένας εκ των δύο δημοσιογράφων-συγγραφέων δήλωσε ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ολάντ, ο Πούτιν συνομίλησε με εκπροσώπους ή αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης(!).

Για την ιστορία οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι χώρες δεν τυπώνουν χρήματα οι ίδιες (ίσως μικρά ποσά), αλλά το αναθέτουν, κυρίως για λόγους κόστους, σε ξένες ιδιωτικές εταιρείες - όπως η De la Rue.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Harry Wallop στην Telegraph, ανάλογες φήμες περί επικείμενης εκτύπωσης δραχμών σε περίπτωση Grexit είχαν κυκλοφορήσει το 2012, οπότε και διαψεύστηκαν. Οχι μόνο γιατί δεν ετίθετο ζήτημα Grexit, αλλά και γιατί ήταν τεχνικά αδύνατη η εκτύπωση δραχμών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph (Μάιος 2012), ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της De la Rue, Tim Cobbold, είχε δηλώσει ότι είναι αδύνατον να εκτυπωθεί ένα νέο νόμισμα μέσα σε μερικές εβδομάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον CEO της De la Rue -η οποία εδώ και δύο αιώνες εκτυπώνει περισσότερα από 150 εθνικά νομίσματα-, χρειάζονται έξι μήνες μεταξύ της αρχικής εντολής που λαμβάνει από μια κεντρική τράπεζα ή μια κυβέρνηση και της παράδοσης της… παραγγελίας.

Οι φημολογούμενες εκμυστηρεύσεις Πούτιν στον Ολάντ που περιέχονται στο βιβλίο των δύο Γάλλων (το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις και διαψεύσεις για σειρά ζητημάτων) είχαν γραφεί σε αναλυτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στις 17 Οκτωβρίου 2016 (μόλις είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις 18 Ιουνίου 2015, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη Ρωσία, ο Παν. Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τότε, σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι, ρώτησε τον Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, κρατικής Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας: «Αλήθεια, μπορείτε εσείς να τυπώσετε χρήμα άλλης χώρας;» Η παρέα «πάγωσε». Ο τραπεζίτης με αμήχανο ύφος αλλά χαμογελώντας απάντησε καταφατικά. «Και πώς το στέλνετε;» συνέχισε ο Π. Λαφαζάνης. Οι συμμετέχοντες γελούσαν πια κανονικά. «Και με γαϊδουράκια μπορούμε» απάντησε ο τραπεζίτης. Η συζήτηση έληξε εκεί.

Η ανάλαφρη αυτή στιχομυθία προκάλεσε δυσφορία στον ίδιο τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (17/10/2016), αλλά θεωρήθηκε όχι και τόσο σημαντική. Θα ακολουθούσε άλλωστε και η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο. Και εκεί κατέστη σαφές ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρούσε πως όποια απόφαση κι αν έπαιρνε η Ελλάδα, θα έπρεπε να βρίσκεται σε συνεννόηση με τους δανειστές της. Η ελληνική ηγεσία είπε τότε στον Ρώσο πρόεδρο ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση έξοδο από την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα έμεινε στην ευρωζώνη, με επώδυνο τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε έναν μήνα μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου τη λαϊκή εντολή και η χώρα βγήκε χάρη στις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού από τα μνημόνια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στη Ν.Δ. τη διακυβέρνηση και μαζί «μαξιλάρι» 37 δισ. ευρώ, γιατί επέλεξε να μην προσφύγει στην πιστωτική γραμμή που πρότεινε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ποιος πραγματικά «έσωσε» τη δόση των 750 εκατ. προς το ΔΝΤ;

O Γ. Στουρνάρας περιέγραψε τις αγωνιώδεις προσπάθειές του, σε συνεργασία με τον τότε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνο Κατσάμπα, για την πληρωμή τοκοχρεολυσίου ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπήρχαν επαρκή αποθεματικά στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με τον διοικητή, την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, δύο μόλις εργάσιμες πριν από την προθεσμία, το υπουργείο Οικονομικών «μας ενημέρωσε ότι η συνήθης διαδικασία αποπληρωμής ανεστάλη μέχρι νεωτέρας, λόγω μη επαρκούς υπολοίπου στα διαθέσιμα του Δημοσίου».

Τότε, με εμφανή τον κίνδυνο αθέτησης της εν λόγω αποπληρωμής, κατά την αφήγηση του κ. Στουρνάρα, η ΤτΕ και το ΔΝΤ αποφάσισαν να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τον λογαριασμό διαθεσίμων SDR Holdings που διατηρεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ, με σκοπό την κάλυψη μελλοντικών διαθεσίμων από τόκους των μελών του.

«Με τον τρόπο αυτό, αποσοβήθηκε μια κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα και η ΤτΕ προσέφερε πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στα πιεστικά προβλήματα με τα οποία ήταν αντιμέτωπη», λέει ο Γ. Στουρνάρας.

Αυτή ωστόσο είναι η δική του εκδοχή. Ομως είναι γνωστό ότι ήδη από τις αρχές Απριλίου η Ελλάδα είχε ενημερώσει τους δανειστές της ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι για τη δυνατότητα χρήσης κεφαλαίων του SDR ενημερώθηκε αρχικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από κορυφαίο Ευρωπαίο ηγέτη, ο οποίος είχε ήδη μιλήσει με ανώτατο αξιωματούχο του ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί κανείς, ούτε στην ευρωζώνη ούτε πολύ περισσότερο στο ΔΝΤ, δεν επιθυμούσε ένα «πιστωτικό γεγονός», μια χρεοκοπία, για ένα ασήμαντο ποσό.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η εισήγηση του Γιάννη Στουρνάρα πριν φτάσουμε στη λύση των SDR ήταν να γίνει χρήση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να πληρωθεί η δόση. Εισήγηση που η κυβέρνηση είχε απορρίψει κατηγορηματικά.

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από το ποιος έχει την πατρότητα της ιδέας να χρησιμοποιηθούν τα SDR, είναι βέβαιο ότι η αποπληρωμή της δόσης της Τρίτης 12 Μαΐου 2015 δεν ήταν αποκλειστικό επίτευγμα του Γ. Στουρνάρα επειδή η κυβέρνηση ήταν απούσα.

Ο Θάνος Κατσάμπας, λίγους μήνες αργότερα και αφού είχε παραιτηθεί από το ΔΝΤ, είχε αποκαλύψει τα εξής: «Την Πέμπτη το βράδυ, 7 Μαΐου, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα οικονομικά θέματα και μετέπειτα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο λόγος της σύσκεψης ήταν να εξασφαλιστούν τα περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνταν προκειμένου να πληρωθεί την επόμενη Τρίτη η δόση προς το Ταμείο. Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Στουρνάρας μού ζήτησε να επικοινωνήσω μαζί του».

Αντί επιλόγου

Είναι σίγουρο ότι οι «άοκνες προσπάθειες» του Γιάννη Στουρνάρα ως κεντρικού τραπεζίτη δεν εκτιμήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο απολογισμός που έκανε μέσα από την ομιλία του φαίνεται ότι είχε έναν και μόνο στόχο: να θυμίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την καθοριστική συμβολή του στη σωτηρία της χώρας, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του ως κεντρικού τραπεζίτη. Αλλά και να θυμίσει τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τον Αντώνη Σαμαρά…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
«Δεν υπάρχει διάθεση ούτε από την πλευρά της Ελλάδος ούτε από τους εταίρους της να εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα» εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί η χώρα ένα ακόμα...
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιόδοξη η Ντ. Νουί για τα «κόκκινα» δάνεια
Αισθητή βελτίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα δύο τελευταία χρόνια διαπιστώνει η επικεφαλής του Eνιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, η οποία ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή της στην...
Αισιόδοξη η Ντ. Νουί για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κίνδυνος για τη χώρα η διαφωνία ΔΝΤ-Ε.Ε.»
Σοβαροί κίνδυνοι ελλοχεύουν στη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών τόσο για την ελάφρυνση του χρέους όσο και για το εκτιμώμενο αποτέλεσμα των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί πάνω στο...
«Κίνδυνος για τη χώρα η διαφωνία ΔΝΤ-Ε.Ε.»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητήματα αδιαφάνειας στις μικροπιστώσεις επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Για τροποποιήσεις σε λάθος κατεύθυνση, σε σχέση με το σχέδιο νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις που είχε ετοιμάσει και έχει θέσει σε διαβούλευση, ήδη από τον Ιανουάριο του 2019, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητήματα αδιαφάνειας στις μικροπιστώσεις επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και μετά τον «Ηρακλή» ...Στουρνάρας!
Ο «Ηρακλής» έχει προτεραιότητα και η απόφαση της κυβέρνησης, και της προηγούμενης και της σημερινής, είναι ότι προχωράμε με βάση το δοκιμασμένο σχέδιο, υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Και μετά τον «Ηρακλή» ...Στουρνάρας!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένει ο Στουρνάρας στο σχέδιό του για μείωση των προβληματικών δανείων
Το δικό του σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, με το οποίο αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC), βάζει και πάλι στο τραπέζι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επιμένει ο Στουρνάρας στο σχέδιό του για μείωση των προβληματικών δανείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας