Να κινούνται τα πλοία με μειωμένη ταχύτητα (μείωση της μέγιστης προωστήριας δύναμης) προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, προτείνει η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), ως ένα άμεσα αποτελεσματικό βραχυπρόθεσμο μέτρο στο πλαίσιο της εφαρμογής του κανονισμού του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) από 1/1/2020 για χρήση ναυτιλιακών καυσίμων μειωμένα σε θείο.
Η ΕΕΕ εισηγείται το συγκεκριμένο κανονιστικό μέτρο (short-term prescriptive measure) με στόχο, όπως σημειώνει, να βελτιωθεί με λειτουργικό τρόπο η ενεργειακή απόδοση των υπαρχόντων πλοίων. Η πρόταση πρόκειται να εξεταστεί στην προσεχή ενδιάμεση συνάντηση της Τεχνικής Ομάδας Εργασίας του ΙΜΟ (11-15 Νοεμβρίου 2019).
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ελληνες εφοπλιστές και ο πρόεδρός τους Θόδωρος Βενιάμης αναφέρονται στο θέμα της αλλαγής των ναυτιλιακών καυσίμων.
Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν τοποθετηθεί και έχουν ζητήσει την καθυστέρηση της εφαρμογής του κανονισμού του ΙΜΟ, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Ενωσης έχει χαρακτηρίσει τον κανονισμό του ΙΜΟ «άστοχο» και «επικίνδυνο», αφού, όπως έχει εξηγήσει, υπάρχει κίνδυνος να ακινητοποιούνται πλοία από μπλακ άουτ στις μηχανές τους, καθώς δεν υπάρχει επάρκεια και δυνατότητα ανεφοδιασμού παντού με τα νέα καύσιμα και οι συνέπειες θα είναι τραγικές αν γίνει ανάμιξη με βαριά πετρέλαια.
Πρόσφατα σε συνέντευξή του στην Lloyd’s List επανήλθε λέγοντας ότι η καθυστέρηση εφαρμογής του κανονισμού πρέπει να γίνει μέχρι να εγγυηθεί η πετρελαϊκή βιομηχανία την επάρκεια των νέων καυσίμων. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη χρόνος και τρόπος για να δοθούν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα και να εξασφαλιστεί η χρήση ασφαλών καυσίμων για την παγκόσμια ναυτιλία.
Αναφορικά με την πρόταση που εισηγούνται τώρα, ο Θ. Βενιάμης τονίζει ότι το προτεινόμενο μέτρο καθορίζει το μέγιστο όριο της ιπποδύναμης της κύριας μηχανής, που τα πλοία χωρητικότητας άνω των 5.000 GT μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπό φυσιολογικές συνθήκες, προκειμένου να διατηρηθεί το επίπεδο των εκπομπών CO2 από τα πλοία στο ιστορικά χαμηλό όριο του έτους 2012 με τριετή χρονική περίοδο προσαρμογής του υπάρχοντος στόλου στο μέτρο, αρχομένης ακόμα και πριν το 2023.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η χώρα μας είναι στο προσκήνιο των ειλικρινών προσπαθειών που στοχεύουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών και εφικτών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» υποστηρίζει και αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρόταση την χαρακτηρίζει απλή, που διέπεται από διαφάνεια, εύκολα εφαρμόσιμη και ικανοποιεί τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών τομέων, χωρίς να προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Και το σημαντικότερο από όλα, όπως υπογραμμίζει, είναι ότι η ελληνική πρόταση θέτει τις βάσεις για την πραγματική απεξάρτηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τον άνθρακα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας