Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαβεβαιώσεις για τα αναδρομικά

Την έναρξη της καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους εντός του μήνα αποκάλυψε, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαβεβαιώσεις για τα αναδρομικά

  • A-
  • A+

Σε διαβεβαίωση για έναρξη της καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους εντός του μήνα προέβη, χθες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Open, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται ούτε το ποσό ούτε το εύρος των αποδεκτών.

Αναφορικά με το ύψος των συντάξεων, απέκλεισε οποιαδήποτε περικοπή, απέφυγε, όμως, κάθε αναφορά και σε ενδεχόμενο αυξήσεων.

«Oσοι δικαιούνται τα αναδρομικά θα τα πάρουν», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, θα αρχίσουν να δίνονται εντός Οκτωβρίου. «Ωστόσο, έχουμε κάνει μια μελέτη για το βάθος του χρόνου για τα αναδρομικά, τα οποία θα δοθούν, ανάλογα με το τι δικαιούται κάποιος, με δόσεις. Με δόσεις γιατί πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες. Οσο για τις συντάξεις, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Εκτός από την πίεση που δημιουργούν οι παλαιότερες αλλά και οι νέες αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις στα δημοσιονομικά δεδομένα, αφού μια πλήρης συνταξιοδοτική διόρθωση οδηγεί σε αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, η κυβέρνηση οφείλει εντός του διμήνου να παρουσιάσει νέο νομοσχέδιο για τις συντάξεις.

Και παρότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό, η πιο επείγουσα από τις διατάξεις που πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τμήματα του μνημονιακού νόμου 4387/16 που κρίθηκαν αντισυνταγματικά αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς των «μικρομεσαίων».

Μια αλλαγή που αγγίζει τόσο το ύψος των εισφορών, που κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικό, για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, όσο και την αποσύνδεση του υπολογισμού των εισφορών από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα.

Η ρύθμιση αυτή είναι ίσως εκείνη που επείγει περισσότερο απ' όλες τις άλλες, προκειμένου να αποφευχθεί η παύση πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ.

Σενάρια

Μάλιστα, στα σενάρια που διατυπώνονται για αλλαγές στο καθεστώς εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών περίοπτη θέση καταλαμβάνει η επιστροφή των εισφορών στο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων που ίσχυαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων και μιας προαιρετικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη βαθμίδα θα είναι λίγο υψηλότερη από τα 175,18 ευρώ που αποτελούν το σημερινό κατώτατο όριο των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Τα άλλα δύο θέματα στα οποία θα απαιτηθούν νομοθετικές διορθώσεις είναι:

α. Ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων, και ειδικότερα εκείνων που προστιθέμενες με την κύρια σύνταξη δίδουν άθροισμα άνω των 1.300 ευρώ και

β. Το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης των ασφαλισμένων με πολλά έτη ασφάλισης.

Οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ φαίνεται να δυσκολεύουν και τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ απέρριψε ως εσφαλμένη την απαγόρευση κάθε χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι δικαστές έκριναν ότι το κράτος έχει εγγυητική ευθύνη και σε σχέση με την επικουρική ασφάλιση, επειδή αυτή καθιερώνεται ως υποχρεωτική και όχι ως προαιρετική, όπως ακριβώς συμβαίνει με την κύρια ασφάλιση.

Επομένως, οι ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν απευθείας να γίνουν διαχειριστές του νέου συστήματος ή μέρους αυτού. Αρα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι δρόμοι.

Ο πιο ενδεδειγμένος, σύμφωνα με την επιτροπή που εξετάζει το θέμα, είναι η ένταξη της υποχρεωτικής κεφαλαιοποιητικής σύνταξης στο ΕΤΕΑΕΠ, το μεγάλο ενιαίο επικουρικό ταμείο, το οποίο θα κληθεί να ανοίξει τον δρόμο για τη συνεργασία και με ιδιώτες διαχειριστές από τον ασφαλιστικό και τον τραπεζικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι από τους νομικούς που συμμετέχουν στην επιτροπή Μηταράκη θεωρούν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας για τη μετάβαση της επικουρικής ασφάλισης και των νέων εργαζομένων (όλων όσοι ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα από την 1.1.2021) και επομένως ότι μέρος της διαχείρισης των εισφορών επικούρησης για τους νέους ασφαλισμένους θα μπορούσε να δοθεί όχι μόνο στο ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και σε ιδιώτες.

Θέση η οποία θα καταγραφεί και στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο θα δοθεί εντός των επόμενων ημερών στη δημοσιότητα.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μικροσκόπιο το ασφαλιστικό Βρούτση
Στη Γ.Γ. Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων που υπάγεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης κατατίθεται, για νομικό έλεγχο των διατάξεων, το σχέδιο νόμου με τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.
Στο μικροσκόπιο το ασφαλιστικό Βρούτση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πλεόνασμα θα κρίνει τα αναδρομικά
Από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού θα φανεί η τάση για το εύρος του υπερπλεονάσματος και θα κριθεί εάν ένα τμήμα του μπορεί να μεταφερθεί στη χρήση του 2020.
Το πλεόνασμα θα κρίνει τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ένθετο με την «Εφ.Συν.» όλο το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων
«Εγχειρίδιο» ιδιωτικοποίησης: Σήμερα με την «Εφ.Συν.» ειδικό ένθετο 8 σελίδων με όλο το πόρισμα της επιτροπής για την επικουρική σύνταξη.
Ένθετο με την «Εφ.Συν.» όλο το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλό φρένο σε αναδρομικά και κεφαλαιοποίηση
Φρένο στην καταβολή των αναδρομικών στις συντάξεις εντός του 2019, αλλά και στην κατάθεση του σχεδίου νόμου για την κεφαλαιοποίηση του επικουρικών συντάξεων μπαίνει από τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Διπλό φρένο σε αναδρομικά και κεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενστάσεις για τα ποσά στα εκκαθαριστικά των συντάξεων
Ενστάσεις με την αμφισβήτηση των ποσών που εγγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεων, είτε για την προσωπική διαφορά είτε για διάφορα τεχνικά λάθη, μπορούν να κάνουν από χθες οι συνταξιούχοι.
Ενστάσεις για τα ποσά στα εκκαθαριστικά των συντάξεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας