Αρωμα εποχών μνημονίου έχει το ογκώδες αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και η επεξεργασία του ξεκινάει σήμερα το πρωί στις συναρμόδιες επιτροπές.
Το σκηνικό γνώριμο από παλιά και οι αριθμοί αμείλικτοι: 787 σελίδες, 213 διαφορετικά άρθρα από δέκα διαφορετικά υπουργεία, συνολικά 17 υπογραφές μελών του υπουργικού συμβουλίου και λιγότερο από 24 ώρες χρόνος στους βουλευτές για να το διαβάσουν και να ενημερωθούν.
Η κατάθεσή του έγινε περασμένα μεσάνυχτα Πέμπτης, παρά το γεγονός ότι τυπικά ως μέρα κατάθεσης εμφανίζεται η Τετάρτη.
Αρχικά είχε αναρτηθεί μόνο η αιτιολογική έκθεση και το πρωί αναρτήθηκαν τα υπόλοιπα τμήματα του νομοσχεδίου, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι και κυρίως οι βουλευτές και οι συνεργάτες τους που θα κληθούν να τοποθετηθούν επί αναρίθμητων διατάξεων.
Πηγές του προεδρείου της Βουλής αναγνώριζαν το μέγεθος του νομοθετήματος και υποστήριζαν ότι θα δοθεί άνεση χρόνου στους βουλευτές κατά τις συνεδριάσεις.
Η εκκίνηση θα γίνει σήμερα επί της αρχής και θα ακολουθήσουν την άλλη εβδομάδα η ακρόαση των κοινωνικών φορέων και η συζήτηση επί των άρθρων. Η επεξεργασία στις επιτροπές θα ολοκληρωθεί ώς το τέλος της άλλης εβδομάδας και τη μεθεπόμενη προγραμματίζεται η ψήφισή του στην Ολομέλεια.
Διαμαρτυρία για την ακολουθούμενη διαδικασία εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, Γιώργος Βαρεμένος και Σωκράτης Φάμελλος.
Αρχικά, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργο Βλάχο (Ν.Δ.), ζήτησαν τη συμμετοχή και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, πράγμα που είχε ήδη γίνει λόγω της παρουσίας διατάξεων του υπουργείου Εργασίας.
Στη συνέχεια έκαναν λόγο για ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας που έχουν οι βουλευτές, καθώς το νομοσχέδιο ανέβηκε μετά τα μεσάνυχτα στον ιστότοπο της Βουλής μόνο στο σκέλος της αιτιολογικής του έκθεσης και όχι με τις διατάξεις που εισάγονται και τις καταργούμενες διατάξεις, πράγμα που έγινε πολλές ώρες αργότερα.
Ο κ. Βλάχος διαβεβαίωσε πάντως και εκείνος ότι θα δοθεί άνεση χρόνου στους εκπροσώπους των κομμάτων. Για διαδικασία κατ’ εξαίρεση έκανε λόγο και η Ντόρα Μπακογιάννη (Ν.Δ.), ζητώντας την κατανόηση των βουλευτών.
Τις κυβερνητικές πρακτικές δεν άφησε ασχολίαστες ούτε το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για μετατροπή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε προσχηματικές.
Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημήτρης Μάντζος υπενθύμισε ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τουλάχιστον δύο ή τρεις ημέρες απόσταση μεταξύ κατάθεσης και συζήτησης.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση για πέντε ημέρες με 88 άρθρα και στη Βουλή εμφανίστηκαν 213. «Καλώς όρισες και πάλι, κοινοβουλευτική κανονικότητα, δεν πρόλαβες να μας λείψεις», σχολίασε δηκτικά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας