• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 36.7°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 32.1°C
  0 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 28.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 28.6°C
  3 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.2°C / 31.5°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.9°C
  4 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 33.8°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.1°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 31.6°C
  2 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.2°C / 33.5°C
  4 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 30.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.8°C / 36.9°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.2°C
  2 BF
  21%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  5 BF
  33%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ως εθνικό έργο προχωρά η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με την «ευλογία» των Βρυξελλών ως εθνικό έργο και με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), θα προχωρήσει η λεγόμενη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Το εμβληματικό έργο, με προϋπολογισμό ένα δισ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022 και να φέρει ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος ύψους 326 εκατ. ευρώ τον χρόνο για το σύνολο των καταναλωτών που συμμετέχουν μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στον επιμερισμό του υψηλού κόστους παραγωγής ενέργειας για τις ανάγκες της Κρήτης.

Η επιλογή του τέως υπουργού Γιώργου Σταθάκη να προχωρήσει η διασύνδεση με εθνικούς πόρους, για να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις που προκαλούσαν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με προσβάσεις στην DG Energy, είχε πολεμηθεί από την τότε αντιπολίτευση, που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την είχε απεντάξει από τον κατάλογο των έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI).

Την Παρασκευή ο Κωστής Χατζηδάκης αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε ναυάγιο και ότι το έργο θα προχωρήσει με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς χρηματοδότησης, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στις αντίθετες θέσεις της Ν.Δ. Παρείχε επίσης την αυτονόητη βεβαίωση ότι κατά τους σχεδιασμούς της γραμμής Αττική-Κρήτη θα ληφθεί πρόνοια για μελλοντική επέκταση του υποβρύχιου καλωδίου ώς την Κύπρο και το Ισραήλ.

Οι προσφορές για την πόντιση του καλωδίου των 330 χλμ. που θα συνδέσουν το Λαύριο με το Ηράκλειο είχαν κατατεθεί στις αρχές Αυγούστου, αλλά μπλοκαρίστηκαν μετά την προσφυγή από την κυπριακών συμφερόντων Euroasia Interconnector, που επέμενε από την αρχή στην ενιαία κατασκευή της γραμμής Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.

Ηταν ένα εμπόδιο που όμως αντιμετωπίστηκε τον περασμένο μήνα με απόρριψη της ένστασης από το ΣτΕ, η οποία, σε συνδυασμό με την έγκριση των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το υποβρύχιο καλώδιο και τον επικείμενο που θα αφορά τους σταθμούς μετασχηματισμού σε Λαύριο και Ηράκλειο.

Το ΣτΕ έχει επίσης απορρίψει την προσφυγή του Δήμου Μονεμβασιάς και τοπικών φορέων κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων της λεγόμενης «μικρής» ηλεκτρικής σύνδεσης της νότιας Πελοποννήσου με την Κίσσαμο με τελικό σταθμό τα Χανιά. Τα έργα, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020 με καλώδιο συνολικού μήκους 164 χλμ., από τα οποία τα 132 χλμ. θα είναι υποθαλάσσια.

Το πρόγραμμα της διπλής διασύνδεσης είχε δρομολογηθεί από το 1970(!), αλλά είχε... ξεχαστεί ώς το 2018 που εντάχθηκε στις προτεραιότητες του ανασυγκροτημένου ΑΔΜΗΕ και ξεκίνησαν αμέσως τα έργα για κάλυψη της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης και κατάργηση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ρεύματος, που σήμερα βαρύνουν τους καταναλωτές με ΥΚΩ με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύεται η ηλεκτρική ραχοκοκαλιά της χώρας
Με τον διπλό διαγωνισμό, που θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, ανοίγει ο δρόμος για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.
Ενισχύεται η ηλεκτρική ραχοκοκαλιά της χώρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεύμα στην Κρήτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου ώς το 2022
Το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) θα εξαλειφθεί σταδιακά ώς το 2022, οπότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διασύνδεσης, που υλοποιεί εδώ και μια διετία ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής...
Ρεύμα στην Κρήτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου ώς το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επενδυτές αναζητά ο ΑΔΜΗΕ
Με δυναμικές κινήσεις η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, προχωρά στην προετοιμασία του μεγάλου διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη που θα προκηρυχθεί στις αρχές του...
Επενδυτές αναζητά ο ΑΔΜΗΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται λύση για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης
​Πολιτική λύση αναζητείται στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αττικής με την Κρήτη, που προβλέπεται να επεκταθεί σε Κύπρο και Ισραήλ. Ευρωπαίος αξιωματούχος, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, ενημέρωσε τους...
Ζητείται λύση για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό άνω του ενός δισ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού και θα επιτρέψει να «αποστρατευτούν»...
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
Αλλο ένα βήμα έγινε για την υλοποίηση της λεγόμενης «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, με συνολικό προϋπολογισμό ένα δισ. ευρώ, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας