Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.0°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 19.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.2°C / 16.0°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 14.4°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 7.2°C / 19.0°C
  4 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.3°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 14.0°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.0°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 11.7°C
  4 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.0°C
  4 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 14.4°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  37%
Στον ΕΝΦΙΑ φορτώνουν το κενό του 2020
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον ΕΝΦΙΑ φορτώνουν το κενό του 2020

 • A-
 • A+
Με διεύρυνση της βάσης του φόρου ακινήτων προσπαθούν να καλύψουν το δημοσιονομικό κόστος από τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης και τις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με αβεβαιότητες κατατίθεται τη Δευτέρα το προσχέδιο προϋπολογισμού.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βαρύτερος θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν τον επόμενο χρόνο περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, βάζει πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θέμα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2020, το οποίο σύμφωνα με τις Βρυξέλλες φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της 4ης αξιολόγησης, αποσπάσματα της οποίας έχει στη διάθεση της η «Εφ. Συν», το κενό αυτό φαίνεται να έχει δημιουργηθεί τόσο από τις παροχές 1,271 δισ. ευρώ του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Μάιο (13η σύνταξη, μειώσεις ΦΠΑ σε προϊόντα, εστίαση και ενέργεια) όσο και από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Μεταρρυθμίσεις

Στην ίδια έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ακόμη ότι η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών οφείλεται και στην ακύρωση μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που είχαν ήδη νομοθετηθεί, όπως η μείωση στο αφορολόγητο ποσό και οι οποίες στη συνέχεια βγήκαν από τον «χάρτη» με τις μετα-προγραμματικές δεσμεύσεις. Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται και για την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία εμφανίζεται ως η χειρότερη της Ευρώπης.

Υπό αυτό το πρίσμα οι δανειστές αξιώνουν μέτρα 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κενού, χωρίς όμως να τα προσδιορίζουν. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να γεφυρώσει αυτό το χάσμα προτείνοντας παρεμβάσεις για την τόνωση των κρατικών εσόδων που μεταξύ άλλων αφορούν: την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, την παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών τιμών περιοχών που βρίσκονταν εκτός συστήματος, με αποτέλεσμα οι φορολογητέες αξίες να βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς και το Δημόσιο να χάνει σημαντικού ύψους έσοδα.

Τα δημοσιονομικά μέτρα θα περιληφθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα σταλεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξεταστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Διαδικασία την οποία θα ακολουθήσουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να αποκλείει τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, το ύψος των οποίων προσδιορίζεται στα 750 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2020. Η αποδέσμευση των κερδών αυτών θεωρείται σημείο-κλειδί για τις αγορές προκειμένου αυτές να αλλάξουν επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, κάτι το οποίο σχετίζεται απόλυτα με το κόστος δανεισμού και άρα με τη σύνθεση του προϋπολογισμού.

Eurogroup Δεκεμβρίου

Οπως άλλωστε σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, θα πρέπει να προβλεφθούν τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει το κενό του 2020, ώστε η 4η μεταμνημονιακή έκθεση να αποκτήσει θετικό πρόσημο προκειμένου το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και την αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς.

Διαφορετικά, αυτή η πιθανότητα θα χαθεί για την Ελλάδα, η οποία εκτός από φίλους έχει και εχθρούς στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το Eurogroup θα δώσει την εντολή στο Euroworking Group να διερευνήσει όλα τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ενεργοποίηση της επενδυτικής ρήτρας και έτσι η κυβέρνηση θα έχει τον χρόνο να ετοιμάσει μια λίστα με επενδυτικές προτάσεις, κάτι που θα συμφωνηθεί πάντως τον επόμενο χρόνο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια
Τον δρόμο των δύο σεναρίων για τις συμφωνηθείσες περικοπές στις συντάξεις επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ώστε να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα με τους δανειστές και...
Προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για πλούσιο «μέρισμα»
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν τέσσερις επιλογές για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το υπερπλεόνασμα και ο οποίος σε απόλυτα νούμερα προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Παράθυρο για πλούσιο «μέρισμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετική αντίδραση των θεσμών στην πρώτη κρούση για τις συντάξεις
Την πρώτη κρούση για το θέμα των συντάξεων έκανε το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές στην πρωινή συνάντηση που είχε μαζί τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Kανένας από τους θεσμούς δεν χαρακτήρισε το μέτρο...
Θετική αντίδραση των θεσμών στην πρώτη κρούση για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μικροσκόπιο του «κουαρτέτου» οι φορο-ανάσες
Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από σήμερα θα αρχίσουν να «οργώνουν» όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις. Στην ατζέντα οι περικοπές στις συντάξεις μαζί με τον...
Στο μικροσκόπιο του «κουαρτέτου» οι φορο-ανάσες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επί τάπητος προϋπολογισμός, Mεσοπρόθεσμο και πλεονάσματα
Πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, πρωτογενή πλεονάσματα και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής βρίσκονται επί τάπητος στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο «Χίλτον». Δεν θα...
Επί τάπητος προϋπολογισμός, Mεσοπρόθεσμο και πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμφισβητούν τον προϋπολογισμό του 2017 οι δανειστές
Τους στόχους του νέου προϋπολογισμού φαίνεται να αμφισβητούν οι δανειστές ζητώντας από την κυβέρνηση να τους ξαναδεί «έναν προς έναν». Οι θεσμοί θεωρούν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στο προσχέδιο του νέου...
Αμφισβητούν τον προϋπολογισμό του 2017 οι δανειστές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας