Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και καθυστερημένο και ανεπαρκές το σχέδιο στήριξης των ξενοδόχων

Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, και της αρμόδιας τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου, για την ετοιμότητα του κράτους να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της Thomas Cook, με δεδομένη τη συνάντηση του υπουργού μέσα στον Ιούλιο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανικής εταιρείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και καθυστερημένο και ανεπαρκές το σχέδιο στήριξης των ξενοδόχων

  • A-
  • A+
Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είχε προετοιμάσει τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση αφορούσε μόνο τον επαναπατρισμό των «εγκλωβισμένων» τουριστών-πελατών της Τhomas Cook ή και την αντιμετώπιση των πρώτων προβλημάτων των ξενοδοχείων.

Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που έχουν οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου μετά την κατάρρευση της Τhomas Cook ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Χρειάστηκαν έξι μέρες και πολλές συναντήσεις και συνεννοήσεις, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε πολύ νωρίς πλήρη εικόνα της έκθεσης του βρετανικού tour operator, όπως παραδέχθηκε εκ νέου ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και εγώ το υπουργείο Τουρισμού, φροντίσαμε να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για την έκθεση της Thomas Cook στην Ελλάδα προκειμένου να προετοιμάσουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κατέρρεε η εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση που είχα τον περασμένο Ιούλιο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook, Peter Fankhauser. Οπως γνωρίζετε, η Thomas Cook ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος tour operator που δραστηριοποιούνταν μέχρι και πριν από λίγες ώρες στη χώρα», ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος την ίδια μέρα, δηλαδή στις 25 Ιουλίου, είχε υποδεχθεί και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Τουρισμού.

Δεν είναι σαφές εξάλλου αν οι συναρμόδιοι υπουργοί αλλά και το πρωθυπουργικό περιβάλλουν έγιναν κοινωνοί του προβλήματος καθώς το υπουργείο Τουρισμού δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει ούτε για την καταβολή του ΦΠΑ ούτε για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

«Είχε ενημερώσει;»

«Εύλογα αναρωτιόμαστε εάν ο κ. Θεοχάρης είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ή οποιονδήποτε άλλο στην κυβέρνηση για την κρισιμότητα της κατάστασης και τις συνέπειες από ενδεχόμενη πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook την 25η Ιουλίου, ή εάν είχε πράξει το ελάχιστο να έχει έστω προβλέψει την ύπαρξη μηχανισμού σε ετοιμότητα. Ή μήπως κράτησε την πληροφόρηση που έλαβε για “προσωπική του χρήση”;», αναφέρει σε δήλωσή της η αρμόδια τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην εκπνοή της προθεσμίας καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων (σ.σ. σήμερα Δευτέρα).

Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αφορούσε μόνο τον επαναπατρισμό των «εγκλωβισμένων» τουριστών-πελατών της Τhomas Cook ή και την αντιμετώπιση των πρώτων προβλημάτων των ξενοδοχείων.

«Βασικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που επηρεάζονται. Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού πως τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει να στηρίξει τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, δηλαδή τον μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος υιοθετεί την αρχική εκτίμηση για ζημιά 500 εκατ. ευρώ από το ηχηρό τουριστικό «κανόνι», αν και οι πιο ψύχραιμες εκτιμήσεις πλέον κατεβάζουν τον πήχη στα 300-350 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η τελική ποσοτικοποίηση του προβλήματος, όχι μόνο για φέτος αλλά και του χρόνου, θα δώσει μια ασφαλή εκτίμηση για την επίπτωση της κατάρρευσης της Thomas Cook στην ελληνική οικονομία συνολικά.

«Εθνική υπόθεση»

Σχετικά με το σχόλιο-απάντηση στην τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν ήταν υπουργός Τουρισμού θα ήταν ικανή να κλείσει την Thomas Cook έξι μήνες νωρίτερα» εννοούσε, όπως είπε ο Χάρης Θεοχάρης, ότι: «Ενας υπουργός Τουρισμού πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός όταν έχει στα χέρια του εμπιστευτικές πληροφορίες. Υποχρέωσή του είναι να μη διαταράξει την ομαλή λειτουργία της αγοράς με ανεύθυνες δηλώσεις, όπως με προέτρεψε να πράξω η κυρία Νοτοπούλου. Ο ελληνικός τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Εγώ θα μείνω πιστός στο όραμα της εθνικής υπόθεσης του τουρισμού, της ενωμένης προσπάθειας που και ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν».

Καταλογίζει εξάλλου στη Ν.Δ. ότι δεν είχε την ικανότητα να χαράξει μακροχρόνια στρατηγική στόχευση για τον ελληνικό τουρισμό και άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν με τον συνήθη άναρχο τρόπο που συμβαίνει όταν δεν υπάρχει επαρκής και ικανοποιητική εποπτεία και στρατηγική στόχευση. «Ναι, έφερε νούμερα και όγκο, αλλά όχι αξία», ανέφερε.

Δέσμη μέτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Επειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, αποφασίστηκε δέσμη μέτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση του ομίλου της Thomas Cook.

Εργαζόμενοι: Μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά έναν μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για εργαζομένους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook. Ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας ώστε οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην απολύσουν εργαζομένους.

Ενίσχυση ρευστότητας: Αναστέλλεται για 6 μήνες η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook. Η διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων.

Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook:

◽ Για επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, αναζητούνται ήδη και με τις συνεργαζόμενες τράπεζες τρόποι αναθεώρησης των όρων των χορηγήσεων.
◽ Μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

Επενδύσεις: Αποφασίστηκε η προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλει αυτές οι επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.

Τέλος, για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων εξετάζεται απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από την Thomas Cook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

80 έως 100% εξαρτημένη η Κύπρος από την Thomas Cook

Δύο μήνες νωρίτερα θα αναγκαστούν να κλείσουν τα ξενοδοχεία τους οι Κύπριοι επιχειρηματίες που είχαν συμβόλαια με την Thomas Cook μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Οπως συνέβη και με τους συναδέλφους στην Ελλάδα, πολλοί Κύπριοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και το συνολικό ποσό που τους οφείλεται εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της Κύπρου είχαν αποκλειστικές συμφωνίες με την Thomas Cook, που κάλυπταν το 80% της πληρότητας των ξενοδοχείων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η εξάρτηση έφτανε το 100%. Ετσι, τώρα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις-νέες συνεργασίες για την επόμενη χρονιά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμψηφισμό ΦΠΑ ζητούν οι ξενοδόχοι
Ως ένα μέτρο ελάφρυνσης προτείνουν να τροποποιηθεί η κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα Full Board ή All Inclusive, έτσι ώστε το 10% μόνον της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή...
Συμψηφισμό ΦΠΑ ζητούν οι ξενοδόχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύ το «κανόνι» της Thomas Cook
Στα 315 εκατ. ανέρχονται οι άμεσες ζημιές του 2019 για τους ξενοδόχους, κοντά στο 1 δισ. ευρώ οι άμεσες απώλειες για το 2020, τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ είναι οι δυνητικές απώλειες για την πραγματική οικονομία.
Βαρύ το «κανόνι» της Thomas Cook
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηξερε το πρόβλημα ο Θεοχάρης
Ο Χάρης Θεοχάρης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών ότι κάποιοι, όπως ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, ήταν ενήμεροι για επικείμενα προβλήματα που θα προκαλούσε η κατάρρευση της Τhomas Cook.
Ηξερε το πρόβλημα ο Θεοχάρης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλο πλήγμα για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός μετά το «κανόνι» της ταξιδιωτικής εταιρείας Thomas Cook. Ο επαναπατρισμός των 50.000 πελατών του βρετανικού tour operator φαίνεται να είναι η άμεση...
Μεγάλο πλήγμα για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΙΝ.ΑΛΛ. Επίθεση στον Θεοχάρη και αίτημα για διαφάνεια
Τη δημοσιοποίηση του μνημονίου συνεργασίας με την ΤUI ζητάει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, από τη στιγμή που έδωσε τόση έκταση –μπροστά στις κάμερες– στην υπογραφή ενός απλού, χωρίς...
ΚΙΝ.ΑΛΛ. Επίθεση στον Θεοχάρη και αίτημα για διαφάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας