Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηξερε το πρόβλημα ο Θεοχάρης

Ο υπουργός Τουρισμού επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών ότι κάποιοι ήταν ενήμεροι για επικείμενα προβλήματα της Τhomas Cook

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηξερε το πρόβλημα ο Θεοχάρης

  • A-
  • A+

«Φυσικά και ήταν αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και ίσα ίσα συμφωνήσαμε να παρακολουθούμε το πλάνο που έπρεπε να ακολουθήσει η εταιρεία». Αυτή ήταν η απάντηση-ομολογία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, από τον τηλεοπτικό αέρα την ΕΡΤ, όταν ρωτήθηκε αν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της Thomas Cook στις 25 Ιουλίου ήταν αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Και μπροστά από το περίπτερο του ΕΟΤ, στο Σύνταγμα, που στήθηκε για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ότι δική του υποχρέωση ήταν να διατηρήσει την ηρεμία στην τουριστική αγορά «και να μην έχουμε εμείς ευθύνη πρόκλησης γεγονότων τα οποία είναι δυσάρεστα».

Ο Χάρης Θεοχάρης, λοιπόν, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών ότι κάποιοι, όπως ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, ήταν ενήμεροι για επικείμενα προβλήματα και για τον λόγο αυτό το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης ήταν προετοιμασμένο για τον επαναπατρισμό των «εγκλωβισμένων» πελατών της Τhomas Cook.

Οι αποκαλύψεις αυτές πυροδότησαν πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Χ. Θεοχάρη και της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση. «Παραδέχτηκε σήμερα ότι στη συνάντηση με τα στελέχη της Thomas Cook είχε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση της εταιρείας και τη μελλοντική πτώχευση της.

Ομως αμέσως μετά τη συνάντηση, παραπλανώντας τον κόσμο του ελληνικού τουρισμού καθησύχαζε για το αντίθετο ωσάν στέλεχος της εταιρείας που θα πτώχευε.

Ηταν επιλογή του να δημοσιοποιήσει τότε τη συνάντηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δική του πρωτοβουλία να καθησυχάζει ότι όλα βαίνουν καλώς, “business as usual”» αναφέρει η Κ. Νοτοπούλου και καταλογίζει στον υπουργό Τουρισμού ότι:

«Δεν έκανε απολύτως καμία ενέργεια ως υπουργείο για την έγκαιρη προετοιμασία των μηχανισμών και φυσικά ούτε του πέρασε από το μυαλό να καταρτίσει κάποιο υποτυπώδες σχέδιο διαχείρισης έκτακτης κρίσης» και άφησε, όπως αναφέρει, τους Ελληνες επιχειρηματίες και τον κόσμο του τουρισμού σε άγνοια.

Μέτρα στήριξης

Και ενώ γιόρταζε στο Σύνταγμα το υπουργείο Τουρισμού, απέναντι, στο υπουργείο Οικονομικών… μελετούσαν τα μέτρα στήριξης που θα στηρίξουν τις τουριστικές επιχειρήσεις και κυρίως τα 1.200 ξενοδοχεία που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από την κατάρρευση της Τhomas Cook. Και είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι κανείς από τους επαγγελματίες του κλάδου και τους εργαζόμενους δεν έχει καμία απολύτως διάθεση για χαρές και πανηγύρια.

«Η σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για εορτασμούς, καθώς βρίσκει τον παγκόσμιο τουρισμό σε κατάσταση σοκ μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και θυγατρικών της. Το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό είναι πρωτόγνωρο και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματά της προς την κανονικότητα», αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος των Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Και λόγω της Ημέρας, που φέτος είχε θέμα «Τουρισμός και Εργασία: Ενα καλύτερο μέλλον για όλους», η ΓΣΕΕ ξύπνησε από τον λήθαργο και, με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού σχετικά με τις επιπτώσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους από την πτώχευση της Thomas Cook, μεταξύ άλλων, ζητάει τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και την εξασφάλιση της επιδότησης ανεργίας.

Χθες, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού συναντήθηκαν με τη γ.γ Εργασίας, Αννα Στρατηνάκη, η οποία τους υποσχέθηκε ότι θα μειωθούν σε 80 από 100 τα απαιτούμενα ένσημα για την ένταξή τους νωρίτερα στο ταμείο ανεργίας, ενώ το υπουργείο ετοιμάζει πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών. Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, ζητούν και την καταβολή των δεδουλευμένων.


 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και καθυστερημένο και ανεπαρκές το σχέδιο στήριξης των ξενοδόχων
Χρειάστηκαν 6 μέρες για τα πρώτα μέτρα, παρά την «πλήρη εικόνα» για την έκθεση της Thomas Cook στην Ελλάδα που ισχυρίζεται ότι είχε ο υπουργός Τουρισμού από τις 25 Ιουλίου.
Και καθυστερημένο και ανεπαρκές το σχέδιο στήριξης των ξενοδόχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο επίκεντρο η συνολική ένταξη των ξεναγών στα μέτρα στήριξης
Τηλεδιάσκεψη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού και των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών.
Στο επίκεντρο η συνολική ένταξη των ξεναγών στα μέτρα στήριξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρύθμιση με 18μηνα voucher ώστε να αποζημιωθούν οι πελάτες τουριστικών επιχειρήσεων
Στο μέτρο του voucher 18μηνης διάρκειας προχωράει το υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να αποζημιώνουν τους πελάτες που λόγω κορονοϊού αναγκάστηκαν να μην πραγματοποιήσουν το ταξίδι...
Ρύθμιση με 18μηνα voucher ώστε να αποζημιωθούν οι πελάτες τουριστικών επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναγερμός στις επιχειρήσεις του τουρισμού
Το υπουργείο και ο ΣΕΤΕ επεξεργάζονται μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Θα παρουσιαστούν σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
Συναγερμός στις επιχειρήσεις του τουρισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Σαμοθράκη με δεσμεύσεις για προβολή ο Χ. Θεοχάρης δύο μήνες μετά το κομφούζιο
Σειρά μέτρων και ενεργειών για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προβολή του νησιού ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού κατά την επίσκεψή του στη Σαμοθράκη.
Στη Σαμοθράκη με δεσμεύσεις για προβολή ο Χ. Θεοχάρης δύο μήνες μετά το κομφούζιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύ το «κανόνι» της Thomas Cook
Στα 315 εκατ. ανέρχονται οι άμεσες ζημιές του 2019 για τους ξενοδόχους, κοντά στο 1 δισ. ευρώ οι άμεσες απώλειες για το 2020, τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ είναι οι δυνητικές απώλειες για την πραγματική οικονομία.
Βαρύ το «κανόνι» της Thomas Cook

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας