Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμψηφισμό ΦΠΑ ζητούν οι ξενοδόχοι
O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας / Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμψηφισμό ΦΠΑ ζητούν οι ξενοδόχοι

  • A-
  • A+
Ως ένα μέτρο ελάφρυνσης προτείνουν να τροποποιηθεί η κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα Full Board ή All Inclusive, έτσι ώστε το 10% μόνον της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό.

Ο ΦΠΑ των τιμολογίων που δεν έχουν εξοφληθεί από την Thomas Cook αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους ξενοδόχους, που έθεσαν εκ νέου μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) το αίτημα για απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Μαΐου 2019 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.

Το αίτημα, που έχει λογική βάση, προκαλεί έντονο προβληματισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια καθώς το φαινόμενο ούτε καινούργιο είναι ούτε αφορά μόνο τον τουριστικό-ξενοδοχειακό κλάδο.

Για τον λόγο αυτόν, εκτιμάται ότι μια μεμονωμένη απόφαση μπορεί να δημιουργήσει νομικά ζητήματα και να εγείρει ανάλογα αιτήματα και από άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο αίτημα είχαν υποβάλει και οι προμηθευτές της «Μαρινόπουλος».

Στον αντίλογο, ο τουριστικός κλάδος επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Thomas Cook, στο σύνολο της οικονομίας -το επισημαίνει και η έκθεση της Moody’s- και για τον λόγο αυτόν είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, αναφέρθηκε από την πρώτη στιγμή σε «συστημικό πρόβλημα».

Επιπρόσθετα, σε σχέση με τον ΦΠΑ ο Σύνδεσμος τονίζει ότι «με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του συγκεκριμένου tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board ή All Inclusive) το 10% μόνον της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή».

Μέτρα στήριξης

Στο οικονομικό επιτελείο πάντως περιμένουν την αναλυτική αποτύπωση του προβλήματος - κόστους κατάρρευσης της Thomas Cook για να λάβει μέτρα στήριξης του κλάδου. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις περί τα 1.200 είναι τα ξενοδοχεία που είχαν συμβόλαια συνεργασίας με την Thomas Cook και το 60% αυτών έχουν μεγάλη… βρετανική εξάρτηση. Μάλιστα οι μικρές κατηγορίες ξενοδοχείων έχουν εξίσου, αν όχι μεγαλύτερο, πρόβλημα με αυτά των μεγάλων κατηγοριών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Θα δώσουμε αυτό που πρέπει με βάση την περίμετρο του προβλήματος, όπως αυτό θα αποτυπωθεί με αξιόπιστο τρόπο, στα πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου και λαμβάνοντας υπόψη τι γίνεται και σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ισπανία που πλήττεται περισσότερο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία αποτίμησης της ζημιάς που έχει υποστεί ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, υπό τον οποίο πραγματοποιήθηκε χθες διυπουργική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Δημοσιονομικής Πολιτικής Θοδ. Σκυλακάκης και Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

Το κλίμα ήταν θετικό, ωστόσο απάντηση στο βασικό, άμεσο αίτημα των τουριστικών επιχειρήσεων, τη μετάθεση καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων, δεν υπήρξε. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Κλυδωνισμούς προβλέπει η Moody’s

Η υποχρεωτική εκκαθάριση της Thomas Cook αποτελεί αρνητικό γεγονός για το αξιόχρεο των ελληνικών, βουλγαρικών και κυπριακών τραπεζών λόγω της έκθεσής τους στον τουριστικό κλάδο και την εξάρτηση των οικονομιών των χωρών τους από τον τουρισμό, σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Oπως σημειώνεται, ο δανεισμός σε βουλγαρικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διαμονής και διατροφής ανέρχονταν στο 6,5% των συνολικών επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου 2019 και η αντίστοιχη έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο 10,8%. Με βάση προγενέστερα στοιχεία (Μάρτιος 2019), η έκθεση των κυπριακών τραπεζών ήταν 13,9%.

Στελέχη του τραπεζικού κλάδου που γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τον τουριστικό κλάδο, βρήκαν υπερβολική την έκθεση της Moody’s αν και αναγνωρίζουν ότι η κατάρρευση της Τhomas Cook δημιουργεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας και κατ’ επέκταση στο σύνολο της οικονομίας που ενδεχομένως να αποτυπωθεί και στην απασχόληση. Ωστόσο, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ίσως σε δεύτερο χρόνο να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την επαναδιαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνίστρια Τουρκία και τις τράπεζες της, η Μoodys αναφέρει: «Αν και η Thomas Cook είχε σημαντική δραστηριότητα στην Τουρκία, αυτή ήταν μικρή σε σχέση με τη μεγάλη και διαφοροποιημένη τουριστική βιομηχανία της χώρας. Η Thomas Cook έφερνε περίπου 700 χιλιάδες τουρίστες στην Τουρκία ετησίως, που είναι ένα μικρό ποσοστό των 39 και πλέον εκατομμυρίων τουριστών που είχε η χώρα το 2018 και αναμένουμε ότι η ροή των τουριστών από την Thomas Cook θα αναπληρωθεί από άλλα τουριστικά πρακτορεία».

Στην Ελλάδα, όμως, όπως αναφέρει ο οίκος, η χρεοκοπημένη βρετανική εταιρεία απασχολούσε περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και έφερνε περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο ή περίπου το 9% των 44 εκατομμυρίων που ήταν οι συνολικές αφίξεις το 2018, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και καθυστερημένο και ανεπαρκές το σχέδιο στήριξης των ξενοδόχων
Χρειάστηκαν 6 μέρες για τα πρώτα μέτρα, παρά την «πλήρη εικόνα» για την έκθεση της Thomas Cook στην Ελλάδα που ισχυρίζεται ότι είχε ο υπουργός Τουρισμού από τις 25 Ιουλίου.
Και καθυστερημένο και ανεπαρκές το σχέδιο στήριξης των ξενοδόχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύ το «κανόνι» της Thomas Cook
Στα 315 εκατ. ανέρχονται οι άμεσες ζημιές του 2019 για τους ξενοδόχους, κοντά στο 1 δισ. ευρώ οι άμεσες απώλειες για το 2020, τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ είναι οι δυνητικές απώλειες για την πραγματική οικονομία.
Βαρύ το «κανόνι» της Thomas Cook
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλο πλήγμα για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός μετά το «κανόνι» της ταξιδιωτικής εταιρείας Thomas Cook. Ο επαναπατρισμός των 50.000 πελατών του βρετανικού tour operator φαίνεται να είναι η άμεση...
Μεγάλο πλήγμα για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σαρωτικοί έλεγχοι σε ξενοδοχεία
Στο κυνήγι του «μαύρου θησαυρού» που κρύβουν ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες έχουν επιδοθεί οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιώντας σαρωτικούς ελέγχους. Οι προληπτικοί έλεγχοι...
Σαρωτικοί έλεγχοι σε ξενοδοχεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκλήσεις και υποσχέσεις για τον τουρισμό
Με φόντο τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη σχεδόν χαμένη σεζόν, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για «διορθώσεις» στα μέτρα και κάλεσε τον κλάδο να αξιοποιήσει το πρόγραμμα «Συν-εργασία». Ορόσημο η 1η Ιουλίου. Χωρίς...
Εκκλήσεις και υποσχέσεις για τον τουρισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας