Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βραχυκύκλωμα από το master plan
Eurokinissi / XINHUA NEWS AGENCY
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βραχυκύκλωμα από το master plan

  • A-
  • A+
COSCO- Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη μαραθώνια συνεδρίαση της ΕΣΑΛ που επρόκειτο να αξιολογήσει το επενδυτικό σχέδιο. Εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων ζήτησαν αναβολή προκειμένου να ενημερωθούν. Επειτα από πολύωρη διακοπή εγκρίθηκαν τα έργα, εκτός από δύο νέες επενδύσεις για τις οποίες δίνεται χρόνος δέκα ημερών στους φορείς για τη διατύπωση προτάσεων.

Τη χρυσή τομή προσπαθούσε χθες από το πρωί να βρει η κυβέρνηση με τη διοίκηση του ΟΛΠ σχετικά με το νέο master plan της Cosco, το οποίο όπως ήταν προγραμματισμένο θα αξιολογούσε η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας.

Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η συνεδρίαση της ΕΣΑΛ ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί, γύρω στις 11 έκανε μια μαραθώνια διακοπή που κράτησε περίπου 4 ώρες, προκαλώντας μάλιστα τον εκνευρισμό των μελών της ΕΣΑΛ, οι οποίοι δεν γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει, και συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ.

Τελικά η Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει όλα τα έργα του master plan, εκτός από δύο νέα που προτάθηκαν τον Αύγουστο του 2019, και αφορούν την επέκταση των container και car terminal’s. Για τα δύο αυτά νέα έργα η ΕΣΑΛ αποφάσισε να δοθεί χρόνος για τη διατύπωση απόψεων των φορέων και να επανέλθει εντός 10ημέρου για τη λήψη οριστικής απόφασης.

Μέχρι να ληφθεί η απόφαση, όμως, μεσολάβησε ένα σοβαρό «βραχυκύκλωμα», γιατί οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματικών φορέων, συνδικάτων και συλλογικοτήτων, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, έθεσαν ένα κοινό αίτημα, αυτό της αναβολής της, στηριζόμενοι σε δύο βασικά επιχειρήματα.

Διαφωνίες

Πρώτον, ότι κάποιοι από αυτούς πήραν το σχέδιο μόλις τη Δευτέρα -μερικοί δεν το πήραν ποτέ-, οπότε δεν είχαν προλάβει να το μελετήσουν και να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις, καθώς αυτό καταγράφεται σε χιλιάδες σελίδες με κείμενα και σχέδια.

Δεύτερον, δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσια διαβούλευση όπως ορίζει ρητά η σύμβαση παραχώρησης. Τα στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ υποστήριξαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε διαβούλευση, αφού το master plan δεν είναι νέο αλλά τροποποιημένο επί του αρχικού σχεδίου.

Από το πρωί επικράτησαν ένταση, διαφωνίες και υψηλοί τόνοι. Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Ολους» Νίκος Μπελαβίλας τοποθετήθηκαν και στη συνέχεια αποχώρησαν από την αίθουσα.

Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος των ναυπηγοεπισκευαστών Βασίλης Κανάκης. Παρέμειναν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, οι οποίοι ωστόσο συντάχθηκαν με το αίτημα των υπολοίπων για αναβολή, με το οποίο συμφώνησε επίσης και ο πρόεδρος των ακτοπλόων Μιχάλης Σακέλλης.

Οι εμπλεκόμενοι

Η συνεδρίαση διακόπηκε και ο πρόεδρος της ΕΣΑΛ (γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελος Κυριαζόπουλος) αποχώρησε. Από κει και μετά, καθώς οι ώρες περνούσαν και δεν εμφανιζόταν, ο εκνευρισμός και οι υποθέσεις περίσσεψαν.

Πληροφορίες μάλιστα έλεγαν ότι η πολύωρη καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας (ο υπουργός έλειπε στη Χίο σε άσκηση έρευνας και διάσωσης) ήταν σε συνεννόηση με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, που βρίσκονταν στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφασίσουν για τη στάση του υπουργείου, και η αναμονή προέκυψε από τη διαφορά της ώρας.

Οταν η συνεδρίαση ξανάρχισε το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που τέθηκε στα μέλη της ΕΣΑΛ από τον πρόεδρό της ήταν αυτή που τελικά συμφωνήθηκε.

Επειδή αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές χθες αργά το βράδυ, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τι ακριβώς λέει η απόφαση της ΕΣΑΛ και πώς θα τη δεχτούν οι εμπλεκόμενοι δήμαρχοι και φορείς, όπως βεβαίως και οι εκπρόσωποι της ναυπηγοεπισκευής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο, διορθωμένο επενδυτικό σχέδιο κατέθεσε ο ΟΛΠ
Νέο master plan, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει συμπληρωματικά στοιχεία, αποσαφηνίσεις και διορθώσεις, που προτείνει η COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, κατέθεσε χθες ο ΟΛΠ στην Επιτροπή...
Νέο, διορθωμένο επενδυτικό σχέδιο κατέθεσε ο ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει το νέο master plan
Κατατέθηκε το νέο επενδυτικό σχέδιο στο υπουργείο Ναυτιλίας, αφού ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες και βρέθηκε η χρυσή τομή που ικανοποιεί κυβέρνηση και Κινέζους καθώς δεν περιλαμβάνει τη χωροθέτηση ναυπηγείου.
Τι περιλαμβάνει το νέο master plan
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμο το πολυσυζητημένο νέο master plan του ΟΛΠ
Κατατέθηκε χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας το πολυσυζητημένο νέο βελτιωμένο master plan του ΟΛΠ, καθώς ξεπεράστηκαν διάφορες δυσκολίες που είχαν προκύψει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Cosco.
Ετοιμο το πολυσυζητημένο νέο master plan του ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο master plan καταθέτει η Cosco
Νέο master plan θα ετοιsμάσει η διοίκηση του ΟΛΠ το οποίο και θα καταθέσει για αξιολόγηση στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης sΛιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας το συντομότερο δυνατόν.
Νέο master plan καταθέτει η Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το λιμάνι του Πειραιά, η δύναμη της ελληνικής οικονομίας
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης θεωρεί ότι η συμβολή του ΟΛΠ είναι καθοριστική, καθώς οι επενδύσεις κατά την τελευταία δεκαετία έχουν αποφέρει επιπλέον 800 εκατ....
Το λιμάνι του Πειραιά, η δύναμη της ελληνικής οικονομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενστάσεις για το master plan του ΟΛΠ
Την αναστολή οποιουδήποτε τεχνικού έργου επέκτασης στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι την κατάθεση αξιόπιστων στοιχείων από τον ΟΛΠ προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις, καθώς και τη μη έγκριση δύο...
Ενστάσεις για το master plan του ΟΛΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας