• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.4°C / 31.0°C
  2 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  2 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 31.1°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  28%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διασφαλισμένη η ομαλή επιστροφή των εγκλωβισμένων τουριστών

 • A-
 • A+

Η εκφρασμένη πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει την εκεί θυγατρική της Thomas Cook –η γερμανική αγορά είναι η μεγαλύτερη μετά τη βρετανική για τον ελληνικό τουρισμό– φαίνεται να αποτελεί ένα δεύτερο καλό νέο για τους επιχειρηματίες του κλάδου και την ελληνική οικονομία, την ώρα που μετράει τις πληγές της κατάρρευσης της μητρικής εταιρείας της Βρετανίας. 

Το πρώτο καλό νέο είναι ότι ο επαναπατρισμός των «εγκλωβισμένων» τουριστών γίνεται χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο χάρη στον πολύ καλό συντονισμό και τη φιλοτιμία όλων των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με την πρέσβη της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα Kate Smith, με την οποία συναντήθηκε χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρη, από τη Δευτέρα υπάρχουν 17.000 τουρίστες που προσήλθαν από τη Βρετανία και πρέπει να επιστρέψουν τις επόμενες δύο εβδομάδες από 13 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι όλα τα αεροσκάφη που εμπλέκονται σε αυτή την επιχείρηση έχουν διασφαλιστεί. Η Βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που έχει αναλάβει τη μεγάλη επιχείρηση είναι σε επικοινωνία με τα ξενοδοχεία με τα οποία η Thomas Cook συνεργαζόταν για τα πακέτα διακοπών, ενημερώνοντάς τα ότι το κόστος διαμονής για τους πελάτες που επηρεάζονται από την πτώχευση έχει καλυφθεί», ανέφερε η πρέσβης.

Η καταμέτρηση της ζημιάς στα ελληνικά ξενοδοχεία συνεχίζεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, που σταδιακά από χθες το πρωί λαμβάνει συμπληρωμένα τα ερωτηματολόγια που απέστειλε μέσω email από τη Δευτέρα το μεσημέρι στα 9.800 ξενοδοχεία-μέλη του.

Με βάση τις απαντήσεις, εκτιμάται ότι μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει πλήρης, ποσοτικοποιημένη εικόνα των ανείσπρακτων συμβολαίων-τιμολογίων, των μελλοντικών συμφωνιών που είχαν με την Τhomas Cook Βρετανίας, αλλά και τις θυγατρικές σε Γερμανία, Σκανδιναβία, Λουξεμβούργο-Βέλγιο, Ολλανδία, τον αριθμό πελατών και διανυκτερεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ομίλου της Thomas Cook φέτος επισκέφθηκαν τη χώρα μας 3 εκατ. τουρίστες και στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν οι πτήσεις της εταιρείας έφταναν τις 40 ημερησίως, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός του πτητικού πλάνου-έργου. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρο Βασιλικό, πέρα από τα άμεσα μέτρα –όπως για παράδειγμα αναβολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων– που πρέπει να ληφθούν ώστε να στηριχθούν τα ξενοδοχεία που είχαν συμβόλαια με την Thomas Cook, θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να γίνει ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς, ώστε να καλυφθεί το κενό που θα υπάρξει από την κατάρρευση της βρετανικής τουριστικής «αυτοκρατορίας». 

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες 500 εκατ. ευρώ, όμως ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν λάβουμε υπόψη ότι για κάθε ευρώ που ξοδεύεται στα ξενοδοχεία, άλλα 4 ευρώ αφορούν καταναλώσεις εκτός, δηλαδή σε εστιατόρια, σουπερμάρκετ, διασκέδαση, μεταφορές. Μέχρι τώρα εξάλλου δεν υπάρχουν αναφορές για απώλεια θέσεων εργασίας και μη καταβολή δεδουλευμένων στα ξενοδοχεία που είχαν συμβόλαια με την Thomas Cook.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι είναι σε ετοιμότητα και αν χρειαστεί θα προχωρήσουν σε κατάρτιση ειδικού προγράμματος στο πλαίσιο του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι ποιος ή ποιοι μεγάλοι ανταγωνιστές θα διεκδικήσουν το μερίδιο της αγοράς της Thomas Cook, αλλά υπό ποιους όρους και σε πόσο χρονικό διάστημα.

Πηγές του ξενοδοχειακού κλάδου παραδέχονται ότι δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει κοινή γραμμή άμυνας στις πιέσεις που θα ασκηθούν για μεγάλα ποσοστά έκπτωσης όχι μόνο στους πρώην πελάτες της Thomas Cook αλλά και στους υπόλοιπους.

Οπως αναφέρουν στην «Εφ.Συν.», υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που χάνουν το 80% του τζίρου τους καθώς είχαν να πληρωθούν από τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
44,5% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες το πρώτο εξάμηνο 2018
Με πλεόνασμα «έκλεισε» το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της...
44,5% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες το πρώτο εξάμηνο 2018
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση 12,7% στις τουριστικές εισπράξεις το α΄ τρίμηνο
Δολάριο και στερλίνα εκτίναξαν τις τουριστικές εισπράξεις στα 532 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015 ενώ κατακόρυφη ήταν η πτώση των εισπράξεων των εκ Ρωσίας ορμώμενων. Συνολικά ήταν αυξημένες κατά 12,7% σε...
Αύξηση 12,7% στις τουριστικές εισπράξεις το α΄ τρίμηνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η TUI «καίει» τις προσδοκίες
Ακύρωσε τουριστικά πακέτα έως και τις 4 Ιουλίου σε Κρήτη (Χανιά), Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονο, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.
Η TUI «καίει» τις προσδοκίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλήγμα στις προσδοκίες
Εκτός της «πράσινης λίστας» των Βρετανών όλος ο ευρωπαϊκός Νότος ● Διαψεύστηκε η αισιοδοξία του υπουργού Τουρισμού ● Ορατός ο κίνδυνος να χαθεί εκτός από τον τρέχοντα μήνα και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου...
Πλήγμα στις προσδοκίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 6 πυλώνες της ελληνικής τουριστικής αγοράς
Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία ήταν οι σημαντικότερες χώρες για την τουριστική αγορά της Ελλάδας το 2018, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ .
Οι 6 πυλώνες της ελληνικής τουριστικής αγοράς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επέκταση συλλογικών συμβάσεων για άλλους 14.820 εργαζόμενους
Συνολικά, το υπουργείο Εργασίας έχει επεκτείνει συλλογικές συμβάσεις σε 15 κλάδους της οικονομίας, οι οποίες καλύπτουν περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους.
Επέκταση συλλογικών συμβάσεων για άλλους 14.820 εργαζόμενους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας