Οι γραμμές δημόσιας υπηρεσίας (άγονες) της ακτοπλοΐας, που βρίσκονται στην επικαιρότητα το τελευταίo χρονικό διάστημα λόγω της Σαμοθράκης και του καλοκαιρινού ακτοπλοϊκού αποκλεισμού της, διχάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση, διά στόματος του αρμόδιου υπουργού της Γιάννη Πλακιωτάκη, εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα μέτρα για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου των άγονων γραμμών μιλώντας για «ριζική αναμόρφωση», κάτι που σαφώς δεν προκύπτει από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, και η αξιωματική αντιπολίτευση, διά στόματος του αρμόδιου τομεάρχη της Νεκτάριου Σαντορινιού, κάνει λόγο για «πυροτεχνήματα και ευχές».
Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στις αλλαγές που εξήγγειλε ο Γ. Πλακιωτάκης ήταν και η αύξηση της χρηματοδότησης κατά 45% των κονδυλίων για τις συμβάσεις από 90,7 εκατ. ευρώ, που ήταν το 2019, σε 130 εκατ. ευρώ. Εξαγγελία την οποία ο Ν. Σαντορινιός σχολίασε ως «μεγαλοστομίες», εξηγώντας ότι δεν είναι τίποτα άλλο από την αύξηση που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει για την κάλυψη του επιπλέον κόστους των νέων καυσίμων ακτοπλοΐας που άγγιζε τα 10 εκατ. ευρώ.
Τα επιπλέον 30 εκατ. που εξαγγέλθηκαν, όπως ειπώθηκε, για την προσέλκυση πλοίων κατηγορίας 1 (δηλαδή νέα πλοία) για όσους πράγματι γνωρίζουν τα ζητήματα της ακτοπλοΐας αποτελούν επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
«Ο στόλος των πλοίων στη χώρα μας είναι δεδομένος και σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν αρκετά νέα πλοία (κατηγορίας 1) για να εξυπηρετήσουν τις άγονες γραμμές. Πολλές φορές έχει υπογραμμιστεί ότι το πρόβλημα των συγκεκριμένων γραμμών δεν ήταν τόσο θέμα προϋπολογισμού, αλλά η έλλειψη νέων πλοίων ή και υπαρχόντων πλοίων που όμως να μπορούν να προσεγγίσουν τα νησιωτικά ελληνικά λιμάνια. Για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαβουλεύτηκε, σχεδίασε και αποτύπωσε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, με τη μορφή νομοσχεδίου, που εισήγαγε αλλαγές στο πλαίσιο των αναθέσεων δημόσιας υπηρεσίας και η οποία ήταν ήδη κατατεθειμένη στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, πριν από τις εκλογές, προβλέποντας μέσω της δυνατότητας σύναψης πολυετών συμβάσεων και της συνεργασίας με την Ε.Ε. να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέων πλοίων» επισήμανε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές για τη νέα δρομολογιακή περίοδο (Νοέμβριος 2019-Οκτώβριος 2020), οι οποίοι ακόμα δεν έχουν προκηρυχτεί, υποστήριξε ότι σε 40 μέρες από σήμερα η πλειονότητα των συμβάσεων για τις άγονες γραμμές λήγει και με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός είναι διεθνής, είναι απολύτως σίγουρο ότι οι διαγωνισμοί δεν θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, οδηγώντας σε έκτακτες λύσεις απευθείας αναθέσεων.
«Αν δεν προχωρήσουν έγκαιρα οι συμβάσεις, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη συνδεσιμότητα των νησιών αποτελώντας ένα πρωτοφανές πρόβλημα που διαταράσσει την κανονικότητα, αφού στη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι διαδικασίες προκήρυξης ολοκληρώνονταν από τις αρχές Ιουλίου κιόλας», συμπλήρωσε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας