• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.8°C
  4 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 25.6°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.8°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.6°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 25.2°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.8°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.3°C / 23.8°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.9°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  85%

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ναυμαχία» για τις άγονες γραμμές της ακτοπλοΐας

 • A-
 • A+
«Σε 40 μέρες από σήμερα λήγει η πλειονότητα των συμβάσεων και ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη νέα δρομολογιακή περίοδο», τονίζει ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, καταγγέλλοντας ότι τα επιπλέον 30 εκατ. για την προσέλκυση νέων πλοίων αποτελούν επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Οι γραμμές δημόσιας υπηρεσίας (άγονες) της ακτοπλοΐας, που βρίσκονται στην επικαιρότητα το τελευταίo χρονικό διάστημα λόγω της Σαμοθράκης και του καλοκαιρινού ακτοπλοϊκού αποκλεισμού της, διχάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση, διά στόματος του αρμόδιου υπουργού της Γιάννη Πλακιωτάκη, εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα μέτρα για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου των άγονων γραμμών μιλώντας για «ριζική αναμόρφωση», κάτι που σαφώς δεν προκύπτει από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, και η αξιωματική αντιπολίτευση, διά στόματος του αρμόδιου τομεάρχη της Νεκτάριου Σαντορινιού, κάνει λόγο για «πυροτεχνήματα και ευχές».

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στις αλλαγές που εξήγγειλε ο Γ. Πλακιωτάκης ήταν και η αύξηση της χρηματοδότησης κατά 45% των κονδυλίων για τις συμβάσεις από 90,7 εκατ. ευρώ, που ήταν το 2019, σε 130 εκατ. ευρώ. Εξαγγελία την οποία ο Ν. Σαντορινιός σχολίασε ως «μεγαλοστομίες», εξηγώντας ότι δεν είναι τίποτα άλλο από την αύξηση που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει για την κάλυψη του επιπλέον κόστους των νέων καυσίμων ακτοπλοΐας που άγγιζε τα 10 εκατ. ευρώ.

Τα επιπλέον 30 εκατ. που εξαγγέλθηκαν, όπως ειπώθηκε, για την προσέλκυση πλοίων κατηγορίας 1 (δηλαδή νέα πλοία) για όσους πράγματι γνωρίζουν τα ζητήματα της ακτοπλοΐας αποτελούν επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

«Ο στόλος των πλοίων στη χώρα μας είναι δεδομένος και σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν αρκετά νέα πλοία (κατηγορίας 1) για να εξυπηρετήσουν τις άγονες γραμμές. Πολλές φορές έχει υπογραμμιστεί ότι το πρόβλημα των συγκεκριμένων γραμμών δεν ήταν τόσο θέμα προϋπολογισμού, αλλά η έλλειψη νέων πλοίων ή και υπαρχόντων πλοίων που όμως να μπορούν να προσεγγίσουν τα νησιωτικά ελληνικά λιμάνια. Για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαβουλεύτηκε, σχεδίασε και αποτύπωσε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, με τη μορφή νομοσχεδίου, που εισήγαγε αλλαγές στο πλαίσιο των αναθέσεων δημόσιας υπηρεσίας και η οποία ήταν ήδη κατατεθειμένη στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, πριν από τις εκλογές, προβλέποντας μέσω της δυνατότητας σύναψης πολυετών συμβάσεων και της συνεργασίας με την Ε.Ε. να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέων πλοίων» επισήμανε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές για τη νέα δρομολογιακή περίοδο (Νοέμβριος 2019-Οκτώβριος 2020), οι οποίοι ακόμα δεν έχουν προκηρυχτεί, υποστήριξε ότι σε 40 μέρες από σήμερα η πλειονότητα των συμβάσεων για τις άγονες γραμμές λήγει και με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός είναι διεθνής, είναι απολύτως σίγουρο ότι οι διαγωνισμοί δεν θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, οδηγώντας σε έκτακτες λύσεις απευθείας αναθέσεων.

«Αν δεν προχωρήσουν έγκαιρα οι συμβάσεις, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη συνδεσιμότητα των νησιών αποτελώντας ένα πρωτοφανές πρόβλημα που διαταράσσει την κανονικότητα, αφού στη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι διαδικασίες προκήρυξης ολοκληρώνονταν από τις αρχές Ιουλίου κιόλας», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ναυμαχία» για ένα ταχύπλοο
Η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την έγκριση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της θερινής περιόδου, μετά από πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις.
«Ναυμαχία» για ένα ταχύπλοο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 25 εκατ. ευρώ ξεκινά το μεταφορικό ισοδύναμο
Στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, κάνοντας γνωστό ότι η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προωθεί εντός του Ιανουαρίου πληρωμές ύψους 25...
Με 25 εκατ. ευρώ ξεκινά το μεταφορικό ισοδύναμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληρωμή οφειλoμένων ζητούν οι ακτοπλόοι
60 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες από το υπουργείο Ναυτιλίας για τα δρομολόγια Δημόσιας Υπηρεσίας (άγονες γραμμές) που έχουν εκτελεστεί από το καλοκαίρι του 2020 ● Επιστολή του ΣΕΕΝ στον...
Πληρωμή οφειλoμένων ζητούν οι ακτοπλόοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται ο εκσυγχρονισμός της ακτοπλοΐας στο νομο σχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας
Αλλαγές και παρεμβάσεις σε σημαντικούς τομείς της ναυτιλίας αλλά και του Λιμενικού Σώματος, που αρκετές από αυτές προκαλούν ερωτήματα και προβληματισμό, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.
Αναζητείται ο εκσυγχρονισμός της ακτοπλοΐας στο νομο σχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσπάθεια επανεκίνησης για τη σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σποράδων
Πρόωροι πανηγυρισμοί για τη θετική γνωμοδότηση του ΣΑΣ υπέρ νέας προκήρυξης επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής γραμμής, που θα συνδέσει κατά τη θερινή περίοδο Θεσσαλονίκη με Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο.
Προσπάθεια επανεκίνησης για τη σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σποράδων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώρα στις ακτοπλοϊκές για να αποφευχθούν κι άλλες «Σαμοθράκες»
Το κυβερνητικό φιάσκο της Σαμοθράκης τον Αύγουστο και οι παρενέργειές του, υποχρέωσαν τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη να προχωρήσει σε αλλαγές στις άγονες γραμμές • Aύξηση της χρηματοδότησης κατά 45%...
Δώρα στις ακτοπλοϊκές για να αποφευχθούν κι άλλες «Σαμοθράκες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας