Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Λεπτοί χειρισμοί» για τα «κόκκινα» τουριστικά δάνεια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Λεπτοί χειρισμοί» για τα «κόκκινα» τουριστικά δάνεια

  • A-
  • A+

Μια... παράξενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο υπουργείο Τουρισμού και γνωστοποιήθηκε με επίσημο δελτίο Τύπου και φωτογραφία.

Η πολιτική ηγεσία του τουρισμού, λοιπόν, δηλαδή ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της PQH, της εταιρείας που λειτουργεί ως ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο διευθυντής επιθεώρησης της ΤτΕ και επόπτης της PQH Γιώργος Πάσχας, αλλά ουδείς εκ των θεσμικών εκπροσώπων του τουρισμού, δηλαδή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Η PQΗ εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, τον διευθύνοντα σύμβουλο Ξάνθο Βράχα και τον γενικό διευθυντή Πολύβιο Ονουφρίου.

Αγνωστο, ωστόσο, είναι αν η συνάντηση ήταν σε γνώση του Γιώργου Ζαββού, του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Με δεδομένο πάντως ότι «κόκκινα» δάνεια τουριστικών επιχειρήσεων βρίσκονται και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, βασίμως μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού προγραμματίζει και συνάντηση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης (18/9), το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων και, όπως διαβάζουμε στο επίσημο δελτίο Τύπου, «κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και απαιτεί ορθολογική αντιμετώπιση».

Βάσει, λοιπόν, αυτής της διαπίστωσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού «έθεσε το ζήτημα της αναγκαιότητας ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των δανείων σε υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα, όπως οι συνεταιριστικές τράπεζες».

Η επιλογή του υπουργείου Τουρισμού, να αναφέρει ως παράδειγμα πιστωτικών ιδρυμάτων υπό εκκαθάριση μόνο τις συνεταιριστικές τράπεζες, ίσως να μην είναι και τόσο αθώα. Διότι η PQH έχει αναλάβει την εκκαθάριση και της Αγροτικής Γράπεζας, του ΤΤ (πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), της Probank, της FBB κ.λπ...

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της PQH, «σήμερα υπάρχουν 17 ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση, με περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενου ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής». Η συντριπτική πλειονότητα των δανείων συνολικής αξίας 9 δισ. ευρώ δεν είναι απλώς «κόκκινα», δηλαδή σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, αλλά... μαύρα και άραχλα και παρκαρισμένα επί σειρά πολλών ετών στους εκκαθαριστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην PQH έχουν πέσει με τα μούτρα πάνω στα τουριστικά δάνεια και υπάρχει η υποψία ότι ασχολούνται με τα μεγάλα και με τα... μικρά για την ανέγερση ενοικιαζόμενων δωματίων που χορήγησαν μικρές, αλλά αμαρτωλές σε κάποιες περιπτώσεις συνεταιριστικές τράπεζες. Σύμφωνα, εξάλλου, με τις ίδιες πληροφορίες, η PQH ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να βγάλει προς πώληση πακέτο δανείων με εξασφαλίσεις ύψους 6-7 δισ. ευρώ.

Επί του παρόντος, είναι σε εξέλιξη διαδικασία για την πώληση του χαρτοφυλακίου Aeolus, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που αφορά απαιτήσεις από εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά). Πρόκειται για απαιτήσεις που προέρχονται από καταναλωτικά και μικρά δάνεια επιχειρήσεων χωρίς εξασφαλίσεις των δεκατριών υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της PQH, «με διαφανείς και αμερόληπτες διαδικασίες και με γνώμονα το όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών –οφειλετών και πιστωτών– αποστολή της PQH είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική ρευστοποίηση και η μεγιστοποίηση της αξίας του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων».

Βέβαια, πολλοί «άσημοι» δανειολήπτες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην επικοινωνία τους με την PQH, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρίσκονται τα δάνεια που είχαν λάβει από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες, αναζητώντας βιώσιμη λύση στο πρόβλημά τους.

Και πλέον το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αφορά το νομικό πλαίσιο. Με ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, έθεσε ζήτημα άνισης μεταχείρισης δανειοληπτών των συνεταιριστικών τραπεζών σε σχέση με τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών.

Το βασικό ερώτημα, που θέτει ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και καλείται να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών είναι τι προτίθεται να κάνει για την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών, που δεν αφορά μόνο επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, αλλά και αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες κ.ά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και καθυστερημένο και ανεπαρκές το σχέδιο στήριξης των ξενοδόχων
Χρειάστηκαν 6 μέρες για τα πρώτα μέτρα, παρά την «πλήρη εικόνα» για την έκθεση της Thomas Cook στην Ελλάδα που ισχυρίζεται ότι είχε ο υπουργός Τουρισμού από τις 25 Ιουλίου.
Και καθυστερημένο και ανεπαρκές το σχέδιο στήριξης των ξενοδόχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν όλοι για βιώσιμες λύσεις
Σχεδόν 65.000 δάνεια ύψους 4,4 δισ. ευρώ ρύθμισαν το δεύτερο εξάμηνο του 2019 οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) και τράπεζες, με την τάση των ρυθμίσεων να είναι αυξητική εντός και εκτός...
Τρέχουν όλοι για βιώσιμες λύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμες οι πρώτες ρυθμίσεις σε «κόκκινα» δάνεια εκτός πλαισίου προστασίας
Από τα στοιχεία για τις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων που έχουν κάνει απέστειλαν στον υπουργό Οικονομικών, φαίνεται κατ’ αρχάς είναι ότι οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει εκτός του πλαισίου για την πρώτη κατοικία...
Βιώσιμες οι πρώτες ρυθμίσεις σε «κόκκινα» δάνεια εκτός πλαισίου προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κώδικας δεοντολογίας για τα «κόκκινα δάνεια»
Στα σπάργανα βρίσκεται ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια που θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις από τη λήξη της προστασίας της...
Κώδικας δεοντολογίας για τα «κόκκινα δάνεια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στροφή Eurobank στην αξιοποίηση ακινήτων
Από το χαρτοφυλάκιο των 6.000 ακίνητων, η τράπεζα έχει επιλέξει περίπου 1.200 στα οποία θα επενδύσει σε βελτιώσεις προσδοκώντας σημαντικά έσοδα -μέσω μίσθωσης ή πώλησης- μελλοντικά.
Στροφή Eurobank στην αξιοποίηση ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν για βελτίωση της προστασίας
Διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στην πλατφόρμα συζητά με τους τραπεζίτες το υπουργείο Οικονομικών. Μηνύματα και ερωτήματα σε 42.107 δανειολήπτες που δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτηση
Τρέχουν για βελτίωση της προστασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας