Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θεσμικό χτένισμα σε προϋπολογισμό και ελαφρύνσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επείγεται να κλείσει όλες τις βασικές παραδοχές του προϋπολογισμού για το 2020, καθώς το προσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεσμικό χτένισμα σε προϋπολογισμό και ελαφρύνσεις

  • A-
  • A+
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών παραχωρούν από σήμερα τη θέση τους στους επικεφαλής, οι οποίοι κατέφθασαν στην Αθήνα για να ελέγξουν τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού μαζί με τη στόχευση για ανάπτυξη 3% το 2020, από 1,9%-2% φέτος, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση ● Ξεκινούν παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις για χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) στη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο προϋπολογισμός του 2020 μαζί με τις φοροελαφρύνσεις, το αφορολόγητο, τη νέα φορολογική κλίμακα και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις (120 δόσεις, πάγια ρύθμιση) συγκροτούν την «ατζέντα» με τα βασικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης που θα συζητήσει η κυβέρνηση με τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών.

Τη θέση του Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αναλαμβάνει ο Αυστριακός Πολ Κούτος.

Η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση περνά από σήμερα στην πιο δύσκολη φάση, η οποία θα κρίνει τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο, για τη διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) και τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών παραχωρούν τη θέση τους στους επικεφαλής, οι οποίοι κατέφθασαν στην Αθήνα για να «χτενίσουν» τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού μαζί με τη στόχευση για ανάπτυξη 3% το 2020 από 1,9%-2% φέτος, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Οι διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές φαίνεται να υιοθετούν ένα θετικό σενάριο για τον ρυθμό μεγέθυνσης, όπως τουλάχιστον αυτό αντανακλάται στη σημαντική μείωση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Βέβαια, η εικόνα μπορεί να αλλάξει το επόμενο διάστημα, λόγω των κινδύνων στους οποίους υπόκειται η ελληνική οικονομία. Μόνο η επιβράδυνση της ευρωζώνης μπορεί να επηρεάσει ουσιωδώς τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Αυτές οι αβεβαιότητες είναι σε γνώση των δανειστών, οι οποίοι θα μείνουν για λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα και έτσι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την κυβέρνηση.

Επειδή ακριβώς το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλες οι συζητήσεις πάνω στις βασικές παραδοχές πρέπει να έχουν καταλήξει μέχρι το τέλος αυτής εβδομάδας.

Συγχρόνως, στο πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους αξιωματούχους των θεσμών θα βρεθούν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μαζί με τις ελαφρύνσεις του 1,2 δισ. ευρώ για τo 2020, που αποτελούν την «καρδιά» αυτών των επαφών, εφόσον δεν προστεθούν οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα και τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις.

Επειδή οι δανειστές δεν έχουν ακόμη ανάψει το πράσινο φως για τις «εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης», στις διαπραγματεύσεις αυτής εβδομάδας πρόκειται να «κληρώσει»:

1. Για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών, νομικών προσώπων:

Φορολογική κλίμακα 2020: Ο εισαγωγικός συντελεστής 22% μειώνεται σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Διατηρούνται οι ίδιοι συντελεστές για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.

Αφορολόγητο όριο: Εάν θα παραμένει στα επίπεδα των 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή θα χτίζεται από ένα όριο και πάνω με «πλαστικές» δαπάνες, δηλαδή με αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών. Οι οποίες θα είναι υποχρεωτικές για τον φορολογούμενο, ειδάλλως το μειωμένο αφορολόγητο δαπανών θα οδηγεί σε αυξημένο φόρο. Τίποτα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Για την ώρα η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 777 ευρώ για όλους, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασισθεί από ποιο ποσό και πάνω θα περιορίζεται η έκπτωση φόρου. Σήμερα, η έκπτωση ξεκινά να μηδενίζει για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω.

Αφορολόγητο για παιδιά: Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί ή, διαφορετικά, μεγαλύτερη έκπτωση φόρου κατά 90 ευρώ για το πρώτο παιδί, επιπλέον 90 για το δεύτερο παιδί και 220 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Αγρότες: Φόρος 10% για νέα αγροτικά σχήματα.

Επιχειρήσεις: Μείωση φόρου στο 24% από 28% για τα κέρδη του 2019.

Μερίσματα: Μείωση φόρου στο 5% από 10% για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020.

2. Για τους φόρους στα ακίνητα:

ΦΠΑ: Τριετής αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη εάν θα αφορά αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια του 2006 ή αυτά που θα κατασκευαστούν από το 2020 και μετά.

Φόρος υπεραξίας: Τριετές «πάγωμα» στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

3. Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και φαίνεται να υπάρχουν σημάδια σύγκλισης με τους θεσμούς είναι:

◼ Διπλάσιες δόσεις, δηλαδή 24 αντί 12 μήνες, για τακτικές οφειλές (πχ από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).
◼ Εως 48 αντί 24 μήνες για έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρο κληρονομιάς, πρόστιμα έπειτα από ελέγχους κ.λπ.).
◼ Περισσότερες δόσεις για οικονομικά ασθενέστερους.

Η νέα πάγια ρύθμιση που θα ισχύσει από τον προσεχή Νοέμβριο θα προβλέπει:

◼ Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ.
◼ Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, ετήσια δόση 4%-10% ή περίπου 50-100 ευρώ τον μήνα για ετήσια εισοδήματα 10.000 ώς 30.000 ευρώ. Ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το εισόδημα και όχι με την περιουσία του οφειλέτη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δραστικό «κούρεμα» στις φοροελαφρύνσεις
Στο 1,5 δισ. ευρώ βλέπουν οι δανειστές το δημοσιονομικό κενό, τρεις μέρες πριν την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού ● Αποκλείουν την κάλυψη του κενού με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά...
Δραστικό «κούρεμα» στις φοροελαφρύνσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ειδοποιός αλλαγή πολιτικής
Το οικονομικό επιτελείο επανασχεδιάζει το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020, καθώς το επίπεδο συναγερμού στα κρίσιμα μεγέθη έχει ξεπεράσει το πορτοκαλί.
Ειδοποιός αλλαγή πολιτικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για πλούσιο «μέρισμα»
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν τέσσερις επιλογές για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το υπερπλεόνασμα και ο οποίος σε απόλυτα νούμερα προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Παράθυρο για πλούσιο «μέρισμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπεραισιόδοξος ο στόχος της ανάπτυξης
Ανέφικτος είναι για τις Βρυξέλλες, με βάση το υφιστάμενο αρνητικό διεθνές οικονομικό σκηνικό, ο στόχος της Αθήνας για ανάπτυξη 2,8% το 2020 και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υιοθετήσουν αυτήν την πρόβλεψη
Υπεραισιόδοξος ο στόχος της ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγεφύρωτο το δημοσιονομικό χάσμα του 2020
Χωρίς να έχει γεφυρωθεί το δημοσιονομικό κενό που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020 ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις.
Αγεφύρωτο το δημοσιονομικό χάσμα του 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αξιολόγηση σε βαθιά νερά
Πρεμιέρα με τα δημοσιονομικά, τον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων αλλά και τα εκκρεμή προαπαιτούμενα από το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας έκανε χθες η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση σε επίπεδο...
Αξιολόγηση σε βαθιά νερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας