Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέο σκάνδαλο με τις Fannie και Freddie

Γελοιογραφία του 2008 για τη διάσωση των Fannie και Freddie

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο σκάνδαλο με τις Fannie και Freddie

  • A-
  • A+

Ιδιωτικοποιούνται οι δύο κολοσσοί στεγαστικής πίστης που κατέρρευσαν το 2008 και που η διάσωσή τους, πριν από 11 χρόνια, κόστισε στους Αμερικανούς φορολογούμενους 187 δισ. δολάρια, τη στιγμή που έχουν επιστρέψει σε ισχυρή κερδοφορία

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε σχέδιο μεταρρύθμισης της στεγαστικής πολιτικής. Πυρήνας του σχεδίου είναι η ιδιωτικοποίηση της Fannie Mae και της Freddie Mac, των δύο κολοσσών στεγαστικής πίστης που κατέρρευσαν το 2008, προκαλώντας την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Το σχέδιο θα προστατεύσει τους Αμερικανούς φορολογούμενους και θα βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να φτάσουν στο αμερικανικό όνειρο (american dream) της αγοράς κατοικίας», τουίταρε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Σε ακόμη πιο γλαφυρό ύφος, στο ίδιο το σχέδιο, αναφέρει: «Μέσα από τις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που προτείνονται, οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν το όνειρο αγοράς κατοικίας και θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι σ’ αυτή την κατοικία, γνωρίζοντας ότι είναι προστατευμένοι από τον κίνδυνο να χρειαστούν να διασώσουν ξανά γίγαντες της στεγαστικής πίστης, όπως οι Fannie Mae και η Freddie Mac».

Δεν μπορούσε να υπάρξει πιο γελοίος τρόπος να προαναγγελθεί ένα ακόμη σκάνδαλο που έρχεται ως επιστέγασμα του μεγάλου σκανδάλου, το οποίο βύθισε στο χάος την παγκόσμια οικονομία. Η διάσωση των Fannie και Freddie, πριν από 11 χρόνια, κόστισε πράγματι στους Αμερικανούς φορολογούμενους 187 δισ. δολάρια.

Αλλά το πρόβλημα που οδήγησε στην κατάρρευση δεν ήταν ο κρατικός έλεγχος των δύο στεγαστικών οργανισμών, αλλά η ιδιωτική μόχλευση των ενυπόθηκων δανείων, ερήμην των ανυποψίαστων δανειοληπτών, μέσα από το περίπλοκο σύστημα τιτλοποίησης σε παράγωγα που πωλούνταν και αγοράζονταν από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο.

Η απίστευτη «πυραμίδα» που στήθηκε από τράπεζες και κερδοσκοπικά funds σε όλο τον κόσμο, με κορυφαίο προϊόν τα περίφημα CDOs -τους τίτλους αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου που στοιχημάτιζαν στο σκάσιμο της στεγαστικής φούσκας -, περιγράφηκε συναρπαστικά στο μυθιστόρημα «Το μεγάλο σορτάρισμα» του Μάικλ Λιούς, που στη συνέχεια έγινε και ταινία από τον Adam McKay.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ προωθεί τον τερματισμό του κρατικού ελέγχου των Fannie και Freddie, στο όνομα της μείωσης του κινδύνου για τους φορολογούμενους. Κατά κάποιο τρόπο προωθείται το ευρωπαϊκό μοντέλο του bail in, δηλαδή της διάσωσης με ίδια κεφάλαια σε περίπτωση νέας κατάρρευσης. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται κάτι απόλυτα δίκαιο. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι δύο ημικρατικές εταιρείες που εγγυώνται τα μισά στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, ύψους 5 τρισ. δολαρίων, θα ιδιωτικοποιηθούν τη στιγμή που έχουν επιστρέψει σε μια ισχυρή κερδοφορία.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης προβλέπει ότι θα συνεχίσουν μεν να εγγυώνται στεγαστικά σταθερού επιτοκίου μέχρι 30 ετών, αλλά ταυτόχρονα θα κεφαλαιοποιούν τα κέρδη και τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να χτίσουν απόθεμα έναντι μελλοντικών ζημιών. Πρακτικά, θα μετατραπούν σε κανονικές επενδυτικές τράπεζες, απομακρυνόμενες από τον κοινωνικό ρόλο που ανέλαβαν σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγασης, η πρώτη στα χρόνια της Μεγάλης Υφεσης, η δεύτερη το 1989.

Οι Fannie και Freddie δεν χορηγούν οι ίδιες στεγαστικά δάνεια, αλλά τα αγοράζουν από άλλες τράπεζες και τα τιτλοποιούν σε χρεόγραφα που πωλούν σε επενδυτές. Θεωρούνται ασφαλή λόγω της κρατικής εγγύησης, αλλά, αν αυτή εκλείψει ή απλώς κεφαλαιοποιηθεί, τα τιτλοποιημένα δάνεια μπορεί να εκτεθούν σε ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και διακυμάνσεις, με άγνωστη επίπτωση στους δανειολήπτες και κατόχους των ενυπόθηκων κατοικιών.

Οι -λίγοι μέχρι στιγμής- επικριτές της στεγαστικής μεταρρύθμισης Τραμπ επισημαίνουν ότι η ιδιωτικοποίηση των δύο οργανισμών ενδεχομένως θα αυξήσει το κόστος δανεισμού και θα περιορίσει την πρόσβαση των χαμηλότερων εισοδημάτων σε δάνεια.

Η «θεραπεία» του στεγαστικού σκανδάλου του 2008 με ένα ακόμη σκάνδαλο συμπληρώνεται από μια ακόμη προκλητική εξέλιξη των ημερών. Η Deutsche Bank έλυσε εξωδικαστικά, με ένα πρόστιμο μόλις 15 εκατ. δολ., την εμπλοκή της στην υπόθεση υπερτίμησης χρεογράφων για ενυπόθηκα δάνεια που ερευνούσαν οι αμερικανικές αρχές. Είναι η πρώτη από 16 χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς που κατηγορούνται για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους και για χειραγώγηση των επιτοκίων δανεισμού. Οι άλλοι 15, που προφανώς θα κλείσουν με ανάλογο τρόπο τους λογαριασμούς τους με τη δικαιοσύνη, είναι οι Bank of America, Barclays, Canton Fitzgerald, Citigroup, Credit Suisse Group, First Tenessee Bank, HSBC Holdings, JPMorgan Chase, Nomura Holdings, TD Securities και UBS Group. Δηλαδή όλο το παγκόσμιο τοκογλυφικό καρτέλ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιότυπος σοσιαλισμός για... πλούσιους τραπεζίτες
Ξέφρενοι οι ρυθμοί αύξησης στα μπόνους των στελεχών της Wall Street που μόλις πριν από 10 χρόνια είχαν διασωθεί με χρήματα των φορολογουμένων. Οι τραπεζίτες είδαν τα μπόνους τους να αυξάνονται κατά 1.000% σε...
Ιδιότυπος σοσιαλισμός για... πλούσιους τραπεζίτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντονες πιέσεις σε βαθμό... εκβιασμού
Υπάρχει πρόοδος, αλλά... Αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, την προστασία της πρώτης κατοικίας. Συνεπώς, αναβάλλεται για τον Απρίλιο η εκταμίευση προς την Ελλάδα του ποσού του 1...
Εντονες πιέσεις σε βαθμό... εκβιασμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα γενιά στεγαστικών δανείων
Την επανεκκίνηση της αγοράς στεγαστικών δανείων σηματοδοτεί η απόφαση της Εurobank για παροχή νέων προϊόντων στεγαστικής πίστης, εκτιμώντας ότι η παρούσα χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή.
Νέα γενιά στεγαστικών δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτάχυνση για την πρώτη κατοικία
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων, με επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος. Σχεδόν 3.000 αιτήσεις ήταν «ώριμες» μέχρι τις 18 Αυγούστου.
Επιτάχυνση για την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την επανεκκίνησή τους σχεδιάζουν οι τράπεζες
Στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ποντάρει ο χρηματοπιστωτικός τομέας ώστε να μπει σε φάση επανεκκίνησης.
Την επανεκκίνησή τους σχεδιάζουν οι τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας