Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς επιδοτούνται τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς επιδοτούνται τα «κόκκινα» δάνεια

  • A-
  • A+

Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (Ν. 4650/2019) δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ευνοϊκούς όρους και ταυτόχρονα να λάβουν μηνιαία επιδότηση από το Δημόσιο.

Η αίτηση υποβολής στο νέο πλαίσιο επέχει θέση αίτησης και για τη συνεισφορά του Δημοσίου, το οποίο αποκτά άμεσα πρόσβαση στην ΑΑΔΕ, ώστε να ελέγξει το πλήρες φορολογικό προφίλ, και η πλατφόρμα καθορίζει το ύψος της επιδότησης.

Ετσι, οι 150.000-180.000 δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια του νόμου θα πρέπει, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε, αν κριθούν επιλέξιμοι, να ρυθμίσουν την «κόκκινη» οφειλή τους με την τράπεζα (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, «κούρεμα») και με βάση τη νέα δόση που θα προκύψει να λάβουν την επιδότηση, από το Δημόσιο, που δικαιούνται.

Τα ποσοστά

Το ύψος της επιδότησης για στεγαστικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία κυμαίνεται από 20% έως 50%, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και τα εισοδήματα.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά/επιχειρηματικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία, το ποσοστό επιδότησης καθορίστηκε στο 30% της δόσης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες για τη συνεισφορά του Δημοσίου:

● Η επιδότηση θα καταβάλλεται εφόσον ο οφειλέτης:

α) κρίθηκε επιλέξιμος για την υπαγωγή στο νέο πλαίσιο προστασίας (4650/2019),
β) αποδέχθηκε τη συναινετική ρύθμιση που πρότειναν οι τράπεζες ή πέτυχε τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών του, σύμφωνα με τον Ν. 4605/2019,
γ) πληροί τα κριτήρια του νόμου.

● Το ποσό της επιδότησης καταβάλλεται κάθε μήνα σε ειδικό, δεσμευμένο και ακατάσχετο λογαριασμό.

● Η επιδότηση διαρκεί όσο και η ρύθμιση του δανείου για όλους τους επιλέξιμους δανειολήπτες.

● Το ποσοστό της επιδότησης μπορεί να αλλάξει στη διάρκεια του δανείου λόγω της αλλαγής της οικογενειακής κατάστασης και των εισοδημάτων (π.χ. αύξηση των προστατευόμενων μελών, μείωση εισοδημάτων). Για τον λόγο αυτόν στη λήξη κάθε έτους η ηλεκτρονική πλατφόρμα –που θα υποδέχεται τα αιτήματα υπαγωγής– αυτεπαγγέλτως θα επανεξετάζει την οικογενειακή, εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των δανειοληπτών. Ειδικότερα θα αντλεί στοιχεία από τα ηλεκτρονικά αρχεία φορολογικών δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

● Ο δανειολήπτης και όλα τα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε έτος φορολογική δήλωση και να δηλώνουν τυχόν μεταβολές σε περιουσία, εισόδημα. Ο οφειλέτης, εξάλλου, όπως ρητά αναφέρεται στην ΚΥΑ, θα πρέπει «να συναινεί στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού».

● Οσοι δηλώσουν ψευδή στοιχεία ή αποκρύψουν εισοδήματα, θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως (5%) το σύνολο της επιδότησης που θα έχουν λάβει και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα για την εξέταση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

Πώς θα ξεμπλοκαριστούν οι αιτήσεις

Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής του πιστοποιητικού βαρών που εκδίδουν με μεγάλη καθυστέρηση τα υποθηκοφυλακεία δεν έχει ξεμπλοκάρει ακόμα τις περίπου 3.000 ώριμες αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οπως εκτιμάται, αυτό οφείλεται σε έλλειμμα ενημέρωσης των αιτούντων–δανειοληπτών που είχαν έτοιμη την αίτηση και βρίσκονταν εν αναμονή του πιστοποιητικού και τώρα θα πρέπει να επικαιροποιήσουν –με αυτοματοποιημένη διαδικασία– στοιχεία της αίτησής τους (π.χ. υπόλοιπο οφειλής).

Ετσι, τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα ενημερώσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους αιτούντες για τα νέα δεδομένα (κατάργηση προσκόμισης πιστοποιητικού βαρών) ώστε να ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις τους. Ωστόσο, έλλειμμα ενημέρωσης υπάρχει και στους τραπεζοϋπαλλήλους με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να μη λαμβάνουν απαντήσεις ακόμα και σε απλά ερωτήματα.

Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης, κυρίως με επιστολές προς τους δανειολήπτες τους και δημιουργία γραμμής επικοινωνία (Εurobank, Πειραιώς) και εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχουν αναλάβει σειρά και άλλων πρωτοβουλιών.

Σε κάθε περίπτωση οι δανειολήπτες μπορούν να απευθύνονται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και στα Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (http://www.keyd.gov.gr/)

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας διανύει τη 12η εβδομάδα λειτουργίας και από τους 150.000-180.000 δυνητικά ωφελούμενους, με συνολικές οφειλές περί τα 9 δισ. ευρώ, μόλις 28.424 χρήστες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας
Στη λήξη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου, σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για την αφερεγγυότητα και τη δεύτερη ευκαιρία, και στις...
Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται ταχύτερη εκκαθάριση στον νόμο Κατσέλη
Επιδιώκεται συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα ενθαρρύνει την εξωδικαστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, στη βάση αυτοματοποιημένων διαδικασιών.
Αναζητείται ταχύτερη εκκαθάριση στον νόμο Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
Στην τελική ευθεία μπαίνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις εταιρείες διαχείρισης να παίρνουν σταδιακά το «κόκκινο» δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μαζί τους αντίστοιχους υπαλλήλους.
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκίνησε η επιδότηση δόσεων σε ρυθμισμένα δάνεια α΄ κατοικίας
Οι πρώτες καταβολές επιδότησης δόσεων για δάνεια πρώτης κατοικίας προς τέσσερις πολίτες, που ρύθμισαν τις «κόκκινες» οφειλές τους στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019, πραγματοποιήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου.
Ξεκίνησε η επιδότηση δόσεων σε ρυθμισμένα δάνεια α΄ κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένει ο Στουρνάρας στο σχέδιό του για μείωση των προβληματικών δανείων
Το δικό του σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, με το οποίο αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC), βάζει και πάλι στο τραπέζι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επιμένει ο Στουρνάρας στο σχέδιό του για μείωση των προβληματικών δανείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας