Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες του ΟΑΕΔ

Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπυρίδων Πρωτοψάλτης

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες του ΟΑΕΔ

  • A-
  • A+
Χωρίς να αμφισβητεί τη λογική των υφιστάμενων προγραμμάτων απασχόλησης, ο νέος διοικητής διαβεβαιώνει ότι θα διατηρήσει τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και μελετά νέα στοχευμένα, όπως για ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών και για νέους άνεργους επιστήμονες έως 39 ετών.

Ούτε το έργο της προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΕΔ, ούτε η λογική των προγραμμάτων απασχόλησης που ενεργοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση αμφισβητούνται από τον νέο διοικητή του Οργανισμού, Σπυρίδωνα Πρωτοψάλτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χθες στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές ούτε στη λογική των προγραμμάτων, ούτε στα εργαλεία των πολιτικών που χρησιμοποιεί ο ΟΑΕΔ.

Μετριοπαθής και σεμνός ο νέος διοικητής, με τα στοιχεία ενός ανθρώπου κι ενός τεχνοκράτη που δεν γνωρίζει τις παγίδες του κομματικού κατεστημένου και των μηχανισμών στους οργανισμούς με «κουμπαρά» για επιδοτήσεις, περιορίστηκε σε διαβεβαιώσεις για την εκτέλεση νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Αξιολόγηση

Διαφοροποιήσεις, σε αυτήν την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον επικεφαλής των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, σε ό,τι αφορά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ προκύπτουν μόνο στο πεδίο της αξιολόγησης και επαναξιολόγησης που θα θέσει σε εφαρμογή, καθώς και στην έμφαση που θα δοθεί για την ανίχνευση των αναγκών που προβάλλουν οι επιχειρήσεις έτσι ώστε τα προγράμματα που σχεδιάζονται να ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες τους.

«Εχουν γίνει βήματα μπροστά, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης» σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης, ο οποίος ως γνωστόν είχε θητεύσει στο ευρύτερο επιτελείο της κυβέρνησης των Δημοκρατικών του Ομπάμα στις ΗΠΑ.

Στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης ενέταξε τις συμπράξεις που πρέπει να γίνουν τόσο με δημόσιους φορείς, όπως το υπουργείο Παιδείας, όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους, την αξιοποίηση του μηχανισμού διάγνωσης αναγκών και την ανάγκη των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και σε τοπικό επίπεδο, ώστε η συμμετοχή του άνεργου σε ένα πρόγραμμα να λειτουργεί ως «μονοπάτι καριέρας» και να μην αποτελεί μια προσωρινή περίοδο απασχόλησης που θα ακολουθείται από μια νέα περίοδο ανεργίας.

Αναφορικά με τα κοινωφελή προγράμματα, κι ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωποι των εργαζομένων, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, διεκδικούσαν μια απάντηση από τη γενική γραμματέα Αν. Στρατινάκη για το εάν θα δοθεί παράταση στο τρέχον πρόγραμμα, ο κ. Πρωτοψάλτης διαβεβαίωνε ότι θα εκπονηθούν και νέα προγράμματα αυτού του τύπου.

Νέα προγράμματα

Εκτός από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, για τα οποία ασκείται μεγάλη πίεση και από τους ΟΤΑ, ανακοίνωσε ένα ειδικό πρόγραμμα επιδότησης μη μισθολογικού κόστους για ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών.

Θα αφορά 2.000 θέσεις εργασίας και θα προβλέπει επιδότηση για το 50% των ασφαλιστικών εισφορών έως και το ποσό των 600 ευρώ. Οπως είπε, εξετάζεται το πρόγραμμα αυτό να ισχύσει όχι μόνο για τον ιδιωτικό αλλά και για τον δημόσιο τομέα και τους δήμους.

Ενα δεύτερο πρόγραμμα θα είναι αποκλειστικά για τους νέους ανέργους από 22 έως 39 ετών: θα τους εξασφαλιστεί μισθός 1.240 ευρώ και θα αποσκοπεί στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών νέων επιστημόνων. Επίσης ειδικό πρόγραμμα σχεδιάζεται για 300 ανέργους στη δυτική Μακεδονία, ενώ δεν εξετάζεται η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιείται στην Ελευσίνα με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτό όμως που δεν είπε ο νέος διοικητής είναι εάν θα συνεχίσει το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ να χρηματοδοτεί το πρωτογενές πλεόνασμα και να μην αξιοποιείται για αύξηση τόσο του πενιχρού επιδόματος των 399,25 ευρώ που λαμβάνουν οι επιδοτούμενοι άνεργοι όσο και της διάρκειάς του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΕΔ τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σημαντικό πλεόνασμα στα έσοδά του. Για το 2019 αυτό αναμένεται να υπερβεί τα 600 εκατομμύρια ευρώ.


 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
Εναν απολογισμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του απορρυθμισμένου πεδίου της αγοράς εργασίας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Νάσος...
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λαχάνιασε» η αγορά εργασίας τον Ιούλιο
Nέα καμπάνα κινδύνου χτυπά στην αγορά εργασίας, καθώς αυξήθηκαν τόσο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι όσο και οι επιδοτούμενοι άνεργοι για τον μήνα Ιούλιο. Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι αν αποτελεί έναν...
«Λαχάνιασε» η αγορά εργασίας τον Ιούλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάτω από το 20% η ανεργία τον Μάιο
Φουσκώνουν από αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την πορεία της αγοράς εργασίας αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε κάτω από το 20%. Πρόκειται για την επίδοση του περασμένου...
Κάτω από το 20% η ανεργία τον Μάιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10 προγράμματα για 80.000 θέσεις εργασίας
Την υλοποίηση δέκα νέων προγραμμάτων που θα δημιουργήσουν περισσότερες από 80.000 θέσεις εργασίας εξαγγέλλει μέσω της «Εφ.Συν.» ο υφυπ. Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο σχεδιασμός έγκειται...
10 προγράμματα για 80.000 θέσεις εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«17.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά μέσα από προγράμματα κατάρτισης»
Η αν. υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου εξηγεί στην «Εφ.Συν.» γιατί ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων βοηθήθηκαν από τον ΟΑΕΔ στην εξεύρεση εργασίας. Από την άλλη, η υπουργός καλεί τις επιχειρήσεις να αποταθούν...
«17.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά μέσα από προγράμματα κατάρτισης»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραγδαία πτώση του δείκτη ανεργίας
Οι προοπτικές ραγδαίας αύξησης της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι του 2017 πυροδότησαν το μπουμ στις προσλήψεις (έστω και εποχικές) που βέβαια είχε αντανάκλαση τη ραγδαία πτώση του δείκτη ανεργίας! Ούτε λίγο...
Ραγδαία πτώση του δείκτη ανεργίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας