Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μικρές βελτιώσεις στον εργασιακό «οδοστρωτήρα»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρές βελτιώσεις στον εργασιακό «οδοστρωτήρα»

  • A-
  • A+
«Πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία» υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προθέσεις αποκατάστασης των σχέσεων με τη ΓΣΕΕ με πιθανή παρουσία του στο συνέδριό της, αν και όταν γίνει.

Με φόντο τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για άσκηση πολιτικών που «θα ενθαρρύνουν την πλήρη απασχόληση», ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης φαίνεται να αναζητεί αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, προσαρμόζοντας το σχέδιο νόμου για το αναπτυξιακό σε κάποια από τα αιτήματα που του κατέθεσε η ΓΣΕΕ.

Μια από αυτές τις αλλαγές θα αφορά την προσθήκη αναφοράς για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία από τις απολύσεις στις επιχειρήσεις όπου η επιχειρησιακή σύμβαση θα υπερισχύει της κλαδικής. Η προσθήκη αφορά το άρθρο 52, παρ. 2.3 «για τις κατ’ εξαίρεση στις περιπτώσεις επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε καθεστώς προπτωχευτικής ή παραπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή οικονομικής εξυγίανσης».

Σε αυτές τις περιπτώσεις «η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει της κλαδικής, εφόσον στην κλαδική δεν προβλέπονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή όρων της σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 3 του Ν. 1876/1990».

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες αλλαγές τόσο στη διάταξη που αφορά το συνδικαλιστικό μητρώο όσο και σε αυτήν για την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας αποτελεί προσωπική του δέσμευση.«Εχουμε κηρύξει τον πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία» τόνισε. «Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο δραστικά. Οχι μόνο με συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται από τους επιθεωρητές εργασίας, τους οποίους θέλω και σήμερα δημόσια να συγχαρώ για την αφοσίωση τους».

Πρόσθεσε δε ότι «μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων» θα ενθαρρύνει την πλήρη απασχόληση. Υπενθύμισε ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου θα αφορά μόνο τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου αναφέρθηκε στις συντάξεις χηρείας προαναγγέλλοντας την υλοποίηση της ρύθμισης που είχε μεν ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχε κατορθώσει να ολοκληρώσει.

Η εκκρεμότητα αφορά την αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 50% στο 70% για τις/τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας. Η αύξηση αφορά 65.850 δικαιούχους και θα ισχύσει με την καταβολή των συντάξεων στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τον αντεργατικό χαρακτήρα των τελευταίων ρυθμίσεων των οποίων ο πρόλογος είχε γραφτεί ήδη από τις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν μνημόνια, στη ρητορική του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας που παραμένει καθησυχαστική διακρίνεται η πρόθεση αποκατάστασης των σχέσεων με την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να παραστεί και να χαιρετίσει στην έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, όταν αυτή απεμπλακεί από τα δικαστικά κωλύματα για τη διεξαγωγή του, ακολουθώντας την ανάλογη τακτική που είχε τηρήσει και ο Κ. Καραμανλής.

Κοροϊδία των εργαζομένων καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Να μην υποτιμά τη νοημοσύνη 2,5 εκατ. μισθωτών κάλεσε τον πρωθυπουργό η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας δηκτικά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας.

«Με την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, παρείχε πλήρη κάλυψη στα μέτρα που πλήττουν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων... Δεν είχε το θάρρος να αναφερθεί στην αιχμή του δόρατος των πολιτικών του υπουργείου Εργασίας, στην πλήρη αποδιάρθρωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην ουσιαστική κατάργηση της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία», τονίζει στη δήλωσή της η κ. Αχτσιόγλου.

«Ο κ. Μητσοτάκης από το υπουργείο Εργασίας κήρυξε σήμερα πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία στα λόγια, ενώ στην πράξη προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, εις βάρος των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων... Νομίζει ακόμη πως μπορεί να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους. Κοντός ψαλμός αλληλούια», ήταν το σχόλιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Το ΚΚΕ στο σχόλιο του γραφείου Τύπου αναφέρει ότι «τα περί “αποκατάστασης της κανονικότητας στην αγορά εργασίας” αφορούν αποκλειστικά τη μεγαλύτερη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, γι’ αυτό και τα κυβερνητικά σχέδια βασικό στόχο έχουν το χτύπημα σε όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει». Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους να δώσουν απάντηση στην κυβέρνηση με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία της 24ης Σεπτέμβρη.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
Τη μαύρη κατάσταση που βιώνουν εδώ και έξι χρόνια οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ελλάδα (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων αναλύει...
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
Με την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων στα κυρίαρχα για το ΔΝΤ θέματα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και της μη εφαρμογής του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock out) ελπίζει ο...
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γίνονται... επενδυτές οι ασφαλισμένοι
Αυτό το νέο σχέδιο, που θα παραμείνει εντός του δημόσιου συστήματος αλλά με όρους σταδιακής κεφαλαιοποίησης, θα αποτελέσει, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προσδοκίες, τη βάση για την προβολή «ενός νέου κοινωνικού...
Γίνονται... επενδυτές οι ασφαλισμένοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαράδεκτη ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες
Εάν ένας εργαζόμενος είναι έως 65 ετών και πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλη σοβαρή νόσο, όπως πνευμονοπάθεια, ηπατική ανεπάρκεια ή έχει κάνει μεταμόσχευση, δεν κινδυνεύει από τον COVID-19 κι επομένως δεν...
Απαράδεκτη ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απομυθοποιεί η ΓΣΕΕ το «πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας»
Σύμφωνα με το χειρότερο από τα οικονομικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί το ΙΝΕ για το βάθος της ύφεσης, δεν αποκλείεται στους ανέργους να προστεθούν ακόμη 197.000 εργαζόμενοι, γεγονός που θα πυροδοτήσει...
Απομυθοποιεί η ΓΣΕΕ το «πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με υποδείξεις Πισσαρίδη ο νέος εργασιακός νόμος
Η άρση των περιορισμών στον αριθμό των υπερωριών στη βιομηχανία. Η ανάλογη μείωση του κόστους της πρόσθετης εργασίας. Το ψαλίδισμα των συνδικαλιστικών αδειών που δικαιούνται οι εκλεγμένοι επικεφαλής...
Με υποδείξεις Πισσαρίδη ο νέος εργασιακός νόμος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας