• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.2°C / 20.2°C
  4 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.6°C / 19.3°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 18.7°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 19.4°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.8°C / 15.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 19.7°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.3°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.5°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 15.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 16.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δώρα στις ακτοπλοϊκές για να αποφευχθούν κι άλλες «Σαμοθράκες»

 • A-
 • A+
Σαφή και ποιοτικότερα κριτήρια στις προκηρύξεις προαναγγέλλει το υπουργείο, τα οποία ωστόσο δεν δίνονται για πρώτη φορά. Από το 2002 που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα των διαγωνισμών, πάντα δίνονται κίνητρα για προσέλκυση πλοίων Α κατηγορίας, που όμως ποτέ οι εταιρείες δεν τα βάζουν στις πολύπαθες γραμμές.

Το κυβερνητικό φιάσκο της Σαμοθράκης τον Αύγουστο και οι παρενέργειές του, υποχρέωσαν τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη να προχωρήσει σε αλλαγές στο πλαίσιο των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας (άγονες) της ακτοπλοΐας.

Σε μια προσπάθεια να μην ξανασυμβεί τέτοιο φαινόμενο, αλλά και να διορθωθούν κενά που υπάρχουν στο σύστημα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης προχωρά σε τροποποιήσεις στο πλαίσιο, που οι ίδιοι τις αποκαλούν «ριζική αναμόρφωση». Ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού βαφτίζουν τις επιδοτήσεις «αναπτυξιακό εργαλείο», ενώ κάποια από τα κίνητρα προσέλκυσης εταιρειών που τα αποκαλούν «νέα» είχαν και πάλι δοθεί στο παρελθόν, χωρίς όμως ποτέ να λειτουργήσουν θετικά.

Από τις αλλαγές μόνο αυτή που αφορά την αύξηση της χρηματοδότησης κατά 45% των μισθωμάτων των γραμμών φτάνοντας από τα 90,7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 στα 130 εκατ. ευρώ, έχει ενδιαφέρον αλλά μόνο για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, που έτσι κι αλλιώς αποτελούσε ένα μόνιμο αίτημά τους. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η διευκρίνιση διά στόματος υπουργού, απαντώντας προφανώς στην εύλογη κριτική, «το υπουργείο δεν επιδοτεί ακτοπλοϊκές εταιρείες. Χρηματοδοτεί και επενδύει στις θαλάσσιες διαδρομές νησιωτικής ανάπτυξης, παρέχοντας στους νησιώτες όσα το Σύνταγμα επιτάσσει».

Τα υπόλοιπα μέτρα και ειδικά αυτό με το «πλοίο αντικατάστασης» που θα συμπεριλαμβάνεται στην προκήρυξη για τη νέα δρομολογιακή περίοδο (Νοέμβριος 2019-Οκτώβριος 2020) που αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι αμφίβολο πώς και εάν θα λειτουργήσουν θετικά, καθώς τα ερωτήματα που προκύπτουν για την υλοποίησή τους είναι πολλά.

Χθες ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε συνέντευξη Τύπου αποκλειστικά για το θέμα αυτό, έχοντας στο πλευρό του τη γενική γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάννα Καλογήρου, τονίζοντας ότι «για το υπουργείο πλέον οι άγονες γραμμές δεν είναι απλώς μια πολιτική επιδοματικής προσέγγισης, αλλά παίρνει χαρακτήρα ουσιαστικού αναπτυξιακού εργαλείου για τη νέα νησιωτική πολιτική της χώρας».

Επίσης δεν παρέλειψε και σε αυτή τη συνέντευξη να αποδώσει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι μέσα στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τις άγονες λαμβάνεται ειδική πρόνοια για την ενσωμάτωση του αυξημένου κόστους για τα ναυτιλιακά καύσιμα από 1/1/2020, χωρίς να επιβαρυνθεί ο ωφελούμενος νησιώτης (πώς άραγε συμβαίνει αυτό;) μέτρο για το οποίο, όπως υποστήριξε, είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα το καλύψει αλλά τελικά δεν προχώρησε ποτέ σε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με το «πλοίο αντικατάστασης» τόνισε ότι για πρώτη φορά ενεργοποιείται η ρήτρα για «πλοίο αντικατάστασης» ως ποιοτικό κριτήριο επιλογής (bonus) για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Ωστόσο ανάλογη πρόβλεψη υπήρχε και στο παρελθόν, χωρίς όμως ποτέ οι εταιρείες, αν και υπέγραφαν τις σχετικές συμβάσεις, να τις εφαρμόζουν.

Οι νέες προκηρύξεις, σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν σαφή και ποιοτικότερα κριτήρια, κυρίως σε ό,τι αφορά τα πλοία της Κατηγορίας Α (νεότερης ηλικίας πλοία). Ταυτόχρονα, παρέχεται πλέον η δυνατότητα επέκτασης των άγονων γραμμών, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των πόρων, είναι ικανό να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο για την προσέλκυση σύγχρονων πλοίων νεότερης ηλικίας.

Πάντως να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας προσφέρει κίνητρα προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να δρομολογήσουν σε άγονες γραμμές πλοία κατηγορίας Α. Από το 2002 που εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο σύστημα διαγωνισμών καμία εταιρεία δεν βάζει νέα πλοία.

Μία από τις αλλαγές και η χρηματοδότηση των άγονων γραμμών που πλέον εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ όπως τόνισε ο υπουργός έχουν εξασφαλιστεί για τα επόμενα 4 χρόνια 540 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μελέτη ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις των προτάσεων «Fit for 55» σε ακτοπλοΐα και νησιωτική Ελλάδα
Τα μέτρα της Ε.Ε. για το κλίμα μπορεί να οδηγήσουν γρήγορα σε αυξημένο κόστος λειτουργίας της εγχώριας ακτοπλοΐας, εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα προσαρμογής.
Μελέτη ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις των προτάσεων «Fit for 55» σε ακτοπλοΐα και νησιωτική Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 25 εκατ. ευρώ ξεκινά το μεταφορικό ισοδύναμο
Στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, κάνοντας γνωστό ότι η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προωθεί εντός του Ιανουαρίου πληρωμές ύψους 25...
Με 25 εκατ. ευρώ ξεκινά το μεταφορικό ισοδύναμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληρωμή οφειλoμένων ζητούν οι ακτοπλόοι
60 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες από το υπουργείο Ναυτιλίας για τα δρομολόγια Δημόσιας Υπηρεσίας (άγονες γραμμές) που έχουν εκτελεστεί από το καλοκαίρι του 2020 ● Επιστολή του ΣΕΕΝ στον...
Πληρωμή οφειλoμένων ζητούν οι ακτοπλόοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταφορικό ισοδύναμο σε 32 νησιά του Αιγαίου
Η πρώτη κλειστή διαβούλευση με αντικείμενο την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά της χώρας πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας ύστερα από πρόσκληση του Νεκτάριου Σαντορινιού, με συμμετοχή...
Μεταφορικό ισοδύναμο σε 32 νησιά του Αιγαίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος γύρος θεσμικής διαπραγμάτευσης υπουργείου - ακτοπλόων
Δεν γνωμοδότησε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τον νέο Κανονισμό Αρχών και Λειτουργίας του, ο οποίος έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των ακτοπλόων.
Νέος γύρος θεσμικής διαπραγμάτευσης υπουργείου - ακτοπλόων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας