Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αφωνία για τα αναδρομικά

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά τις περικοπές που έγιναν στο σύνολο των συνταξιούχων το δεκάμηνο από τον Ιούλιο 2015 μέχρι τον Μάιο 2016

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφωνία για τα αναδρομικά

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ και διαδίδει σενάρια για αποπληρωμή σε... 50 ή 60 δόσεις. Τι πραγματικά διακυβεύεται με τις νέες προσφυγές για τις εισφορές, τον ΕΦΚΑ και τον υπολογισμό νέων και παλαιών συντάξεων.

Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίστηκε πανέτοιμη και καλά προετοιμασμένη στα θέματα που αφορούν το ουσιαστικό πάγωμα των μισθών –με την αποδόμηση των κλαδικών συμβάσεων και την κατάργηση σειράς διατάξεων του εργατικού δικαίου– αλλά για το αν, πότε και πώς θα υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015 για τα αναδρομικά των συνταξιούχων φαίνεται πως έχει χάσει τη φωνή της.

Λαλίστατη το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, σύμμαχος των συνταξιούχων, ως αντιπολίτευση, αποφεύγει σήμερα να πάρει θέση για την εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ.

Συνταξιούχοι σε σύγχυση

Το έργο είναι γνωστό: περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι έχουν μετατραπεί σε μπαλάκι ανάμεσα σε δικαστές, τηλεοπτικά κανάλια, βαρύγδουπα πρωτοσέλιδα και αναλύσεις δικηγόρων που χειρίζονται τις ομαδικές προσφυγές.

Η σύγχυση είναι διάχυτη και προκύπτει από την τακτική της κυβέρνησης να κρύβεται πίσω από την αναμονή για τον δεύτερο κύκλο αποφάσεων του ΣτΕ για μια σειρά ζητήματα που αφορούν μεν συνταξιοδοτικά θέματα, αλλά δεν σχετίζονται με την αναδρομικότητα για την οποία υπάρχει αμετάκλητη απόφαση.

Την ίδια ώρα, ο καταιγισμός των προαναγγελιών για τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ συντηρεί την προσδοκία των συνταξιούχων και φυσικά την πελατεία των δικηγορικών γραφείων στα οποία προστρέχουν οι συνταξιούχοι προκειμένου να δουν εάν εντάσσονται στους ωφελούμενους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1,5 εκατ. αιτήσεις έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ, ενώ υπερβολικά μεγάλο μέγεθος προσφυγών έχουν κατατεθεί μεμονωμένα ή ομαδικά.

Γκρίζα ζώνη

Υπό την πίεση του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους για τα αναδρομικά, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, εάν συμπεριληφθεί και η αναδρομικότητα της 13ης σύνταξης που κόπηκε, αλλά και με δεδομένες τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης του Ιουνίου, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, είχε χαρακτηρίσει «γκρίζα ζώνη» τα κονδύλια που είχαν μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2019 ως αποθεματικό για πιθανή κάλυψη μέρους των αναδρομικών (650 εκατ. ευρώ), η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Ταυτοχρόνως, προετοιμάζει την κοινή γνώμη μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων για απόδοση των αναδρομικών με πολλές δόσεις, των οποίων η λήξη ενδέχεται να υπερβεί ακόμη και το προσδόκιμο ζωής πολλών συνταξιούχων, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για επιστροφές αναδρομικών σε 50 ή και 60 δόσεις.

Ομως, τι σημαίνει πραγματικά η εκτέλεση της ειλημμένης απόφασης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις για το δεκάμηνο Ιούλιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016;

Αν περιοριστούμε μόνο στα αναδρομικά του επίμαχου δεκάμηνου, 2,5 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά τα οποία θα κυμαίνονται περίπου από 650 έως 7.000 ευρώ και θα καλύπτουν την περικοπή του 2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και την κατάργηση της 13ης σύνταξης (800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση). Χαμηλότερα ποσά πρέπει να λάβουν οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι απώλεσαν τα δώρα ενώ λάμβαναν κατώτατη σύνταξη 330 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους των αναδρομικών, από γνωστούς νομικούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και έχουν στο ενεργητικό τους την κατάθεση ομαδικών προσφυγών διατυπώνονται προτάσεις προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στη χορήγηση των αναδρομικών αφού εξασφαλιστεί μια «εθνική συνεννόηση και μια βασική συμφωνία με την αντιπολίτευση». Αλλωστε η προηγούμενη κυβέρνηση αναγνώριζε ότι υπάρχει ένα δεκάμηνο από τότε που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Τι άλλο αναμένεται να κριθεί από το ΣτΕ το προσεχές διάστημα, με βάση άλλες προσφυγές;

Οι επόμενες προσφυγές

Οι προσφυγές, πίσω από τις οποίες καλύπτει το παιχνίδι της καθυστέρησης η κυβέρνηση, αφορούν τέσσερις συγκεκριμένες ενότητες. Οι αποφάσεις του ΣτΕ σε αυτές τις προσφυγές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων στις οποίες ενδέχεται να οδηγηθεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, οι εν αναμονή αποφάσεις αφορούν τα εξής θέματα:

1. Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Να σημειωθεί ότι το ύψος των εισφορών για ορισμένες κατηγορίες παραμένει αρκετά μεγάλο ακόμη και μετά τις μειώσεις που ισχύουν από την 1.1.2019.

2. Την ενοποίηση διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων, κυρίως των μη μισθωτών, στον ΕΦΚΑ. Επ’ αυτού του θέματος θεωρείται απίθανο να υπάρξει απόφαση που θα τινάξει στον αέρα μια τόσο σύνθετη διοικητική αναδιάρθρωση όπως αυτή των ενοποιήσεων στον ΕΦΚΑ.

3. Τους καινούργιους συντελεστές αναπλήρωσης συντάξεων, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για τον νέο τρόπο υπολογισμού των τελικών ποσών, με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες μειώσεις ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

4. Τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων. Στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των παλαιών συντάξεων, το δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να φτάσει στα ύψη και θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκλεισε πόρτα το ΣτΕ κι άνοιξε... παράθυρο
Πώς αποκρυπτογραφούν τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου οι νομικοί. Δυσθεώρητα τα ποσά που μπορούν να προκύψουν. Τα τελικά κείμενα των αποφάσεων περιμένει η κυβέρνηση πριν νομοθετήσει.
Εκλεισε πόρτα το ΣτΕ κι άνοιξε... παράθυρο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπουν οι 5 δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις
Αλώβητος... βγήκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ο ΕΦΚΑ. Κρίθηκε συνταγματικός όπως και η υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων. Ωστόσο, οι αποφάσεις των ανώτατων δικαστών περιορίζουν δραστικά την...
Τι προβλέπουν οι 5 δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικό το ψαλίδι στις υψηλές συντάξεις
Αμεσα ξεκινά η ισχύς του ανώτατου ορίου για συνολική μικτή μηνιαία κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ. Δεν υπολογίζονται σε αυτό το όριο τυχόν επιδόματα αναπηρίας.
Αναδρομικό το ψαλίδι στις υψηλές συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλαφόν 4.608 ευρώ στις συντάξεις από σήμερα
Οριο πληρωμής ισχύει από σήμερα για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων, με μόνη εξαίρεση τα αναπηρικά επιδόματα. Οσοι έχουν λάβει ποσά μεγαλύτερα των 4.608 ευρώ μέχρι σήμερα, θα κληθούν να τα επιστρέψουν...
Πλαφόν 4.608 ευρώ στις συντάξεις από σήμερα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα διαχρονικά fake news του κ. Βρούτση
Αναζητούσε 46.000 συνταξιούχους-φαντάσματα, αλλά βρήκε μόλις 861, ενώ έστειλε σχεδόν 36.000 ανάπηρους στις ουρές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, οι οποίοι υπέστησαν πολύμηνη ταλαιπωρία και διακοπή των...
Τα διαχρονικά fake news του κ. Βρούτση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας