Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αφωνία για τα αναδρομικά

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά τις περικοπές που έγιναν στο σύνολο των συνταξιούχων το δεκάμηνο από τον Ιούλιο 2015 μέχρι τον Μάιο 2016

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφωνία για τα αναδρομικά

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ και διαδίδει σενάρια για αποπληρωμή σε... 50 ή 60 δόσεις. Τι πραγματικά διακυβεύεται με τις νέες προσφυγές για τις εισφορές, τον ΕΦΚΑ και τον υπολογισμό νέων και παλαιών συντάξεων.

Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίστηκε πανέτοιμη και καλά προετοιμασμένη στα θέματα που αφορούν το ουσιαστικό πάγωμα των μισθών –με την αποδόμηση των κλαδικών συμβάσεων και την κατάργηση σειράς διατάξεων του εργατικού δικαίου– αλλά για το αν, πότε και πώς θα υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015 για τα αναδρομικά των συνταξιούχων φαίνεται πως έχει χάσει τη φωνή της.

Λαλίστατη το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, σύμμαχος των συνταξιούχων, ως αντιπολίτευση, αποφεύγει σήμερα να πάρει θέση για την εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ.

Συνταξιούχοι σε σύγχυση

Το έργο είναι γνωστό: περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι έχουν μετατραπεί σε μπαλάκι ανάμεσα σε δικαστές, τηλεοπτικά κανάλια, βαρύγδουπα πρωτοσέλιδα και αναλύσεις δικηγόρων που χειρίζονται τις ομαδικές προσφυγές.

Η σύγχυση είναι διάχυτη και προκύπτει από την τακτική της κυβέρνησης να κρύβεται πίσω από την αναμονή για τον δεύτερο κύκλο αποφάσεων του ΣτΕ για μια σειρά ζητήματα που αφορούν μεν συνταξιοδοτικά θέματα, αλλά δεν σχετίζονται με την αναδρομικότητα για την οποία υπάρχει αμετάκλητη απόφαση.

Την ίδια ώρα, ο καταιγισμός των προαναγγελιών για τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ συντηρεί την προσδοκία των συνταξιούχων και φυσικά την πελατεία των δικηγορικών γραφείων στα οποία προστρέχουν οι συνταξιούχοι προκειμένου να δουν εάν εντάσσονται στους ωφελούμενους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1,5 εκατ. αιτήσεις έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ, ενώ υπερβολικά μεγάλο μέγεθος προσφυγών έχουν κατατεθεί μεμονωμένα ή ομαδικά.

Γκρίζα ζώνη

Υπό την πίεση του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους για τα αναδρομικά, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, εάν συμπεριληφθεί και η αναδρομικότητα της 13ης σύνταξης που κόπηκε, αλλά και με δεδομένες τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης του Ιουνίου, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, είχε χαρακτηρίσει «γκρίζα ζώνη» τα κονδύλια που είχαν μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2019 ως αποθεματικό για πιθανή κάλυψη μέρους των αναδρομικών (650 εκατ. ευρώ), η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Ταυτοχρόνως, προετοιμάζει την κοινή γνώμη μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων για απόδοση των αναδρομικών με πολλές δόσεις, των οποίων η λήξη ενδέχεται να υπερβεί ακόμη και το προσδόκιμο ζωής πολλών συνταξιούχων, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για επιστροφές αναδρομικών σε 50 ή και 60 δόσεις.

Ομως, τι σημαίνει πραγματικά η εκτέλεση της ειλημμένης απόφασης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις για το δεκάμηνο Ιούλιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016;

Αν περιοριστούμε μόνο στα αναδρομικά του επίμαχου δεκάμηνου, 2,5 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά τα οποία θα κυμαίνονται περίπου από 650 έως 7.000 ευρώ και θα καλύπτουν την περικοπή του 2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και την κατάργηση της 13ης σύνταξης (800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση). Χαμηλότερα ποσά πρέπει να λάβουν οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι απώλεσαν τα δώρα ενώ λάμβαναν κατώτατη σύνταξη 330 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους των αναδρομικών, από γνωστούς νομικούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και έχουν στο ενεργητικό τους την κατάθεση ομαδικών προσφυγών διατυπώνονται προτάσεις προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στη χορήγηση των αναδρομικών αφού εξασφαλιστεί μια «εθνική συνεννόηση και μια βασική συμφωνία με την αντιπολίτευση». Αλλωστε η προηγούμενη κυβέρνηση αναγνώριζε ότι υπάρχει ένα δεκάμηνο από τότε που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Τι άλλο αναμένεται να κριθεί από το ΣτΕ το προσεχές διάστημα, με βάση άλλες προσφυγές;

Οι επόμενες προσφυγές

Οι προσφυγές, πίσω από τις οποίες καλύπτει το παιχνίδι της καθυστέρησης η κυβέρνηση, αφορούν τέσσερις συγκεκριμένες ενότητες. Οι αποφάσεις του ΣτΕ σε αυτές τις προσφυγές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων στις οποίες ενδέχεται να οδηγηθεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, οι εν αναμονή αποφάσεις αφορούν τα εξής θέματα:

1. Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Να σημειωθεί ότι το ύψος των εισφορών για ορισμένες κατηγορίες παραμένει αρκετά μεγάλο ακόμη και μετά τις μειώσεις που ισχύουν από την 1.1.2019.

2. Την ενοποίηση διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων, κυρίως των μη μισθωτών, στον ΕΦΚΑ. Επ’ αυτού του θέματος θεωρείται απίθανο να υπάρξει απόφαση που θα τινάξει στον αέρα μια τόσο σύνθετη διοικητική αναδιάρθρωση όπως αυτή των ενοποιήσεων στον ΕΦΚΑ.

3. Τους καινούργιους συντελεστές αναπλήρωσης συντάξεων, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για τον νέο τρόπο υπολογισμού των τελικών ποσών, με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες μειώσεις ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

4. Τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων. Στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των παλαιών συντάξεων, το δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να φτάσει στα ύψη και θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί πιστώθηκαν μειωμένες αρκετές κύριες συντάξεις
Γιατί είδαν μειωμένη (από 12 έως και 60 ευρώ) την κύρια σύνταξή τους αρκετοί συνταξιούχοι που πιστώθηκαν τις συντάξεις Ιουνίου την περασμένη εβδομάδα;
Γιατί πιστώθηκαν μειωμένες αρκετές κύριες συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη περιμένουν τη 13η σύνταξη 113.017 δικαιούχοι
Εκκρεμότητα καταβολής και στη 13η σύνταξη καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, εντοπίζοντας 113.017 συνταξιούχους οι οποίοι ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Με επιστολή του...
Ακόμη περιμένουν τη 13η σύνταξη 113.017 δικαιούχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οριστική λύση για τα αναδρομικά 70.000 συνταξιούχων
Προθεσμία έως τις 31 Ιουλίου 2020 ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 70.000 συνταξιούχους που είχαν «καεί» μέσα στα Χριστούγεννα από την ΑΑΔΕ με τα αδήλωτα αναδρομικά προκειμένου να...
Οριστική λύση για τα αναδρομικά 70.000 συνταξιούχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον Ιούνιο οι αυξήσεις στις επικουρικές
Οι περίπου 250.000 συνταξιούχοι «που οι επικουρικές τους συντάξεις υπέστησαν μειώσεις επί ΣΥΡΙΖΑ (με τον νόμο Κατρούγκαλου), θα λάβουν την προβλεπόμενη αύξηση στο ποσό της επικουρικής τους σύνταξης με την...
Τον Ιούνιο οι αυξήσεις στις επικουρικές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπογράφηκε η εγκύκλιος για καταβολή του εφάπαξ μαζί με την κύρια σύνταξη
Υπογράφηκε από τον υπουργό Εργασία η εγκύκλιος με την οποία υλοποιείται η ρύθμιση του ν.4670/2020 σύμφωνα με την οποία η εφάπαξ παροχή θα χορηγείται μαζί με την κύρια σύνταξη στους ασφαλισμένους και όχι μετά...
Υπογράφηκε η εγκύκλιος για καταβολή του εφάπαξ μαζί με την κύρια σύνταξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μονά – ζυγά» στις συντάξεις
Οπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΕΦΚΑ, υιοθετώντας αυτή τη φορά την πρόταση των τραπεζών, η καταβολή των συντάξεων Μαΐου θα γίνει σταδιακά, ώστε να μη σχηματίζονται ουρές στα ATM.
«Μονά – ζυγά» στις συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας