• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 9.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 6.7°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 5.0°C / 11.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 4.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 7.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 7.2°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.5°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 8.4°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 8.6°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 6.1°C
  0 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  77%
ICONPRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόλλησε... υπερπλεονάσματα και ο Σταϊκούρας

 • A-
 • A+

Με πρόβλεψη για πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019 και με σενάρια για εφάπαξ παροχές τον Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει να συντάσσεται ο προϋπολογισμός του 2020, με τα βασικά του μεγέθη να «φιλτράρονται» ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, παράλληλα με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Μετά τις ανταλλαγές στοιχείων με την ελληνική πλευρά, η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων έχει έλθει διαβασμένη στην Αθήνα, διευκολύνοντας έτσι τη διαπραγμάτευση, που την πρώτη μέρα κινήθηκε σε ήσυχα νερά.

Ελειψαν δηλαδή οι υπερβολές με τις πολλές κόκκινες σημειώσεις και τις ανακριτικές ερωτήσεις από τα μεικτά γκρουπ των δανειστών, τα οποία προσήλθαν στα υπουργεία έχοντας υπό μάλης το 80% των διατάξεων από το νέο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τέλος Οκτωβρίου/αρχές Νοέμβρη στη Βουλή.

Οι θεσμοί, όντες ενήμεροι για το περιεχόμενό του και από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν χθες, εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι δεν θα έχουν ιδιαίτερη δυσκολία με την κατάρτιση της 4ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα συζητηθεί στην υπουργική σύνοδο της 4ης Δεκεμβρίου.

Αυτή βέβαια είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη που υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση δεν θα μείνει στα ρηχά, αλλά θα πάει και σε πιο βαθιά νερά, όπου εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν.

Οι διαβουλεύσεις για το κόστος και τα μέτρα των φοροελαφρύνσεων δεν θα έχουν τον αναγνωριστικό χαρακτήρα της χθεσινής πρώτης επαφής, ενώ στο κάδρο βάζουν και τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις τελικές εισπράξεις από τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οι διαπραγματεύσεις για το φορολογικό θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ αύριο, Τετάρτη, ειδικό κλιμάκιο των ξένων θα επισκεφτεί το Γενικό Λογιστήριο για το γνωστό «τσεκ απ» στα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Από τα στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες και την πορεία της ανάπτυξης θα γίνουν προβολές στους στόχους για το πλεόνασμα του 2019 και του 2020 που είναι κλειδωμένοι στο 3,5% του ΑΕΠ.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος του πλεονάσματος για το 2019, που αποτελεί δέσμευσή μας, θα επιτευχθεί», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θ. Σκυλακάκης, δίνοντας μια πρώτη εικόνα από την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο φετινό οκτάμηνο.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, ο προϋπολογισμός παρουσιάζει σημαντική υπέρβαση εσόδων κατά 2,421 δισ. ευρώ σε αυτό το διάστημα, ενώ μόνο τον Αύγουστο οι καθαρές εισπράξεις για το Δημόσιο είναι αυξημένες κατά 287 εκατ. ευρώ, στα 4,539 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 34,718 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 965 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για συνολικά έξοδα 35,683 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019.

Δαπάνες

Στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο επαναπροσδιορισμού ανώτατων οροφών στις κρατικές δαπάνες υπουργείων και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε μέσα από την καλύτερη στόχευση και κατανομή των κονδυλίων να προκύψουν σημαντικές εξοικονομήσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς στα χαρτιά δείχνουν να περισσεύουν:

■ 248 εκατ. ευρώ από καταναλωτικές κυρίως δαπάνες

■ 110 εκατ. ευρώ από κωδικούς του τακτικού προϋπολογισμού που συνδέονται με καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αποφασισμένων προσλήψεων

■ 150 εκατ. ευρώ από την επιδότηση των «κόκκινων» δανείων. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει κονδύλι 150 εκατ. ευρώ, από το οποίο ζήτημα είναι αν θα δαπανηθούν φέτος περισσότερα από 2 με 3 εκατ. ευρώ.

Αξιωματούχος του ΓΛΚ εκτίμησε ότι, στο τέλος του 2019, δεν αποκλείεται να προκύψει έξτρα δημοσιονομικός χώρος που θα ξεκλειδώσει νέες εφάπαξ παροχές.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έξτρα δημοσιονομικό χώρο 0,4% - 0,5% του ΑΕΠ το 2019, που οδηγούν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ. Δεν αποκλείεται από τον έξτρα χώρο να χρηματοδοτηθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, αυτό θα κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή και έως τις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θολό είναι ακόμη το τοπίο με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου 2020-2023, το οποίο θα έπρεπε κανονικά να είχε κατατεθεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
Τρία διαφορετικά σενάρια για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα αποστείλει τον Μάιο ο υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή...
Ξεκινά η μάχη για το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προϋπολογισμός με πλεόνασμα 0,7% για το 2023
Προϋπολογισμό υπό την αβεβαιότητα των κραδασμών της ενεργειακής λαίλαπας, του υψηλού πληθωρισμού και των αυξήσεων στα επιτόκια, που διατηρούν σταθερή τη διάβρωση στα εισοδήματα, καταθέτει η κυβέρνηση σήμερα...
Προϋπολογισμός με πλεόνασμα 0,7% για το 2023
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 7,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα φέτος
Ελλειμμα υψηλότερο κατά 1 δισ. ευρώ, λόγω της καθοδικής πορείας των εσόδων και της ραγδαίας αύξησης των δαπανών για μέτρα στήριξης, τόκους και εξοπλιστικά προγράμματα, παρουσιάζει στο τέλος Απριλίου ο κρατικός...
Στο 7,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα φέτος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα ασταθή πόδια του προϋπολογισμού 2021
Δέκα ημέρες πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή (20 Νοεμβρίου), η κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του προσχεδίου προαναγγέλλοντας ύφεση 10% για το 2020, από 8,2% που ήταν η...
Τα ασταθή πόδια του προϋπολογισμού 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας