Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με τη «μέθοδο Παυσανία» η επικουρική ασφάλιση οδηγείται σε μαρασμό

«Φεύγω με ήσυχη τη συνείδησή μου», λέει στην« Εφ.Συν.» ο παραιτηθείς υποδιοικητής του ΕΤΕΑΕΠ. Επιμένει πως μέσα από τη συνέντευξή του θέλει να εκφράσει κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζομένους του Ταμείου, στη γραμματεία και στη μία και μόνη μετακλητή υπάλληλο που είχε όλα αυτά τα δύσκολα αλλά αποδοτικά για το Ταμείο χρόνια. Δεν παραλείπει να μιλήσει για την καλή συνεργασία που είχε με τον διοικητή και τα μέλη του Δ.Σ., ενώ ξεχωρίζει την ουσιαστική συμβολή τής τέως υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εφης Αχτσιόγλου, στην επίλυση των προβλημάτων της επικουρικής σύνταξης. Αν και διαφώνησε πολλές φορές με κεντρικές επιλογές (περικοπές) που εξαναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί καθοριστική την παρέμβασή της για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης... μέχρι τώρα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με τη «μέθοδο Παυσανία» η επικουρική ασφάλιση οδηγείται σε μαρασμό

  • A-
  • A+

Στην Ελλάδα πολλά είναι αυτά που παραμένουν, επί χρόνια, ίδια και απαράλλαχτα. Λες κι ο χρόνος είναι παγωμένος. Ομως, στη συζήτηση που είχαμε με τον παραιτηθέντα υποδιοικητή του υπερταμείου επικουρικής ασφάλισης, ΕΤΕΑΕΠ, Μ. Μπασιούκα, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι, όταν το τιμόνι αναλαμβάνουν πρόσωπα που δεν βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα και τη διοίκηση ως φέουδο, μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Οντως, στο ΕΤΕΑΕΠ αυτά τα 4 χρόνια επήλθαν μεγάλες και σημαντικές αλλαγές.

Συμμάζεψε τα οικονομικά του. Βελτίωσε την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και εγγυήθηκε την απρόσκοπτη καταβολή σταθερών και ασφαλών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ στα μέλη του. Ακριβώς αυτή η εικόνα του είναι που το κάνει τόσο θελκτικό για την ιδιωτική ασφάλιση και για το εγχείρημα της κυβέρνησης να παραδώσει την επικουρική σύνταξη σε ιδιώτες.

Όσο καλύτερη είναι η οικονομική κατάσταση του ΕΤΕΑΕΠ τόσο λιγότερα κεφάλαια θα αναγκαστεί να προβλέψει η κυβέρνηση για να καλύψει την τρύπα της μετάβασης προς την ιδιωτικοποίηση της σύνταξης. Μια ιδιωτικοποίηση που χωρίς τη δημόσια εγγύηση των συντάξεων και με την αστάθεια που χαρακτηρίζει πάντα τις αγορές θα κάνει ακόμη πιο επισφαλή τη συνταξιοδότηση των νέων ανθρώπων που σήμερα, έτσι ή αλλιώς, αργούν να βάλουν το «πρώτο ένσημο».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υποδιοικητής του ΕΤΕΑΕΠ υπέβαλε και γραπτώς την παραίτησή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Ν. Μηταράκη. Στο κείμενο επιστολής, την οποία συνυπογράφουν ο Μ. Μπασιούκας και τα μέλη του Δ.Σ. Κ. Κωσταράκος και Ηλ. Τριανταφυλλόπουλος, επισημαίνεται η μεγάλη αγωνία για το μέλλον του ΕΤΕΑΕΠ και την απαξίωσή του.

Αυτή η αγωνία οδήγησε και τον απερχόμενο υποδιοικητή, με τη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», να δημοσιοποιήσει την πραγματική εικόνα του Ταμείου.

«Ο πρωθυπουργός, τα κόμματα, η αντιπολίτευση πρέπει να ξέρουν ποια είναι η πραγματική εικόνα του Ταμείου. Δεν αρκούν αυτά που λένε οι υπουργοί. Πρέπει να ξέρουν ότι το επικουρικό ασφάλισης, το ΤΕΑΥΕΚ, που σήμερα δίδεται βορά στις ιδιωτικές εταιρείες κατόρθωσε μέσα από σκληρή δουλειά της πλειονότητας του προσωπικού και της διοίκησης όχι μόνο να ορθοποδήσει, αλλά να βελτιώσει όλους τους δείκτες λειτουργίας του, δημιουργώντας για πρώτη φορά πλεονάσματα», σημειώνει ο κ. Μπασιούκας.

«Θέλω να ξέρουν όλοι τι υπάρχει και τι αφήνουμε πίσω. Κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί εν λευκώ τα χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών και την περιουσία που χτίστηκε με μεγάλο αγώνα».

Πλεόνασμα

Και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

«Το Ταμείο, που μέχρι το 2016 ήταν ελλειμματικό, κατόρθωσε όχι μόνο να ορθοποδήσει αλλά και να εμφανίζει σήμερα πλεόνασμα που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Αυξημένη κατά 23,84% είναι και η αξία των μεριδίων μας, 1,38 δισ. ευρώ, ενώ η πραγματική αξία της περιουσίας, αν υπολογίσουμε και τα 2,5 δισ. του PSI, ξεπερνά τα 7 δισ.».

• Συμβαδίζει η βελτίωση του οικονομικών του αποτελεσμάτων με τη βελτίωση στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και τις απονομές των συντάξεων;

Απόλυτα. Τα στοιχεία των αρμόδιων διευθύνσεων το αποδεικνύουν. Οι εκκρεμείς αιτήσεις, από 133.179 το 2014, μειώθηκαν -με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου- στις 86.000. Κυρίως όμως, το κόστος των εκκρεμοτήτων μειώθηκε, από 623 εκατ. ευρώ το 2014, σε 442 εκατ. το 2016 και σε 97 εκατ. το 2019.

• Αυτή η βελτίωση αποτυπώνεται και στη χορήγηση των εφάπαξ;

Θα μιλήσουν και πάλι τα στοιχεία: To ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών για 58.255 ασφαλισμένους το 2016 ήταν πάνω από 971 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο οι αναμονές είχαν μειωθεί σε 14.274, ενώ το ληξιπρόθεσμο ποσό έπεσε στα 119 εκατ. ευρώ.

• Αφού, λοιπόν το Ταμείο έχει πλεόνασμα και βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, γιατί ανησυχείτε τόσο για το μέλλον του, κ. Μπασιούκα;

Η ιδιωτικοποίηση που προανήγγειλε και σχεδιάζει το υπουργείο όχι μόνο θα αποδυναμώσει την επικουρική σύνταξη, αλλά θα πνίξει το Ταμείο. Ξέρετε πώς; Με τη μέθοδο του Παυσανία οδηγείται σε μαρασμό και απαξίωση! Ο Παυσανίας, όταν τον καταδίωκαν οι Σπαρτιάτες γιατί πήγε με τους Αθηναίους, κατέφυγε ικέτης στον ναό. Οι Σπαρτιάτες δεν τον σκότωσαν. Τον οδήγησαν όμως σε θάνατο φράζοντας τις πόρτες για να μην μπαίνει αέρας, του στέρησαν το νερό. Αυτό θα γίνει και με το Ταμείο μας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι το Ταμείο δεν θα τροφοδοτείται με τις εισφορές των νέων εργαζομένων από την 1.1.2021. Κι όχι μόνο από τους νέους. Το νέο σχέδιο προβλέπει κίνητρα και για τους παλαιούς ασφαλισμένους, ώστε να μετακινηθούν προς τη νέα ιδιωτική ασφάλιση. Αρα, η συμμετοχή στο ΕΤΕΑΕΠ θα γίνει προαιρετική.

• Ωστόσο, ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε αναλογιστική μελέτη η οποία προβλέπει βιωσιμότητα του Ταμείου έως και το 2050.

Φυσικά και είναι βιώσιμο, αλλά με τους όρους διατήρησης του αναδιανεμητικού και δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και όχι με τους όρους άλωσης από τα ιδιωτικά κεφάλαια που αναζητούν εδώ και χρόνια να αξιοποιήσουν τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης. Η στόχευση είναι παλιά. Κι αυτό αποδεικνύεται από την προσπάθεια που είχε γίνει πριν ακόμη αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να ενταχθεί η επικούρηση ως μια Διεύθυνση στον ΕΦΚΑ. Υπάρχουν και ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν.

• Εκτιμάτε ότι υπάρχει ανάλογη προοπτική απαξίωσης και των εφάπαξ παροχών;

Βεβαίως, διότι μόνον έτσι οι νέοι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν μέτρο σύγκρισης με τα επίπεδα του δημόσιου εφάπαξ που κατορθώσαμε να διασώσουμε με πολλή προσπάθεια και αγώνες. Χωρίς δημόσιο εφάπαξ δεν θα έχουν μεγάλες απαιτήσεις για εφάπαξ ποσά από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ακίνητη περιουσία

Ο απερχόμενος υποδιοικητής του ΕΤΕΑΕΠ δεν κρύβει την ανησυχία του και για την τύχη της μεγάλης αναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας που έχει το Ταμείο.

«Γη δεκάδων στρεμμάτων στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, μεγάλα διατηρητέα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Το μεγάλο κτίριο που στέγαζε το υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς, το κτίριο που στέγαζε το Εφετείο στη Σωκράτους, ξενοδοχεία στη Μύκονο και τη Θεσσαλονίκη αλλά και η καπναποθήκη των εννέα ορόφων στην Καβάλα. Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα ακίνητα που με κόπο απέκτησε το Ταμείο, μετά και την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων.

»Πολιτική μας ήταν να προχωρήσουμε σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την αξιοποίησή τους. Κάποιες φορές συγκρουστήκαμε και με την παλαιότερη διοίκηση γιατί δεν συμμεριζόταν την αγωνία μας να αξιοποιήσουμε ορισμένα ακίνητα για κοινωνικούς σκοπούς, γλιτώνοντας έτσι και από τα πάγια έξοδα που καταβάλλουμε για άδειους χώρους».

Ποιος θα καλύψει το κόστος της μετάβασης στην ιδιωτική σύνταξη;

Mήπως, εν τέλει, η ανησυχία για τη μετάβαση της επικουρικής σύνταξης των νέων ασφαλισμένων στον τρίτο πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης είναι υπερβολική; Μήπως δεν είναι τίποτε άλλο από μια «οπισθοδρομική αριστερή ιδεοληψία» που δεν λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας και το τέλος της πλήρους απασχόλησης;

Το ερώτημα αυτό απαντάται από τον ομότιμο καθηγητή Σ. Ρομπόλη, ο οποίος σε άρθρο του είχε επισημάνει ότι, με το σχέδιο μετάβασης, μέχρι το 2058 οι σημερινοί εργαζόμενοι ασφαλισμένοι θα έχουν γίνει συνταξιούχοι, αλλά βάσει του νέου σχεδίου της κυβέρνησης δεν θα υπάρχει κανένας εργαζόμενος για να εισφέρει πόρους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων.

Ηδη, από τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου ιδιωτικού συστήματος το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί θα είναι της τάξης των 450 εκ. ευρώ. Το έλλειμμα θα αυξάνεται συνέχεια όσο οι εργαζόμενοι που θα καταβάλουν εισφορές θα γίνονται όλο και λιγότεροι λόγω της «κλειστής ομάδας» των νεοεισερχόμενων στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ατομικών λογαριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στο ΕΤΕΑΕΠ υπάρχουν 1.230.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν ετησίως 2,230 εκατομμ. ευρώ και 2.285.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι καταβάλουν ετησίως 2,350 εκατομμ. ευρώ εισφορές.

! Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών έχουν ενταχθεί 34 κλαδικά ταμεία επικουρικής ασφάλισης με ένα συνολικό αριθμό ασφαλισμένων 1.233.652 ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Οι 339.285 είναι ασφαλισμένοι του δημοσίου τομέα και οι 894.367 του ιδιωτικού. Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες είναι οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΕΑΜ (566.898 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ) και του ΤΕΑΔΥ (221.907 ασφαλισμένοι του Δημοσίου).

Στον κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ είναι ενταγμένοι 1.014.779 ασφαλισμένοι, κατανεμημένοι σε 4 διευθύνσεις σε κάθε μία από τις οποίες έχουν ομαδοποιηθεί 6 έως 10 παλαιότερα ταμεία εφάπαξ.

Απασχολεί 637 υπαλλήλους, από τους οποίους 513 είναι μόνιμοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι ή αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες.

Ιδρύθηκε το 2012 ως ΕΤΕΑ και στη συνέχεια, με την ενσωμάτωση των κλάδων εφάπαξ, πήρε τη σημερινή του ονομασία. Η ένταξη των 34 κλαδικών ταμείων στο ενιαίο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2017.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διογκώνονται και πάλι οι εκκρεμείς συντάξεις
Την ώρα που ο ΕΦΚΑ αναμένεται να απορροφήσει, διοικητικά σε πρώτη φάση, το μεγάλο ταμείο επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑΕΠ, ένα «φάντασμα» συνεχίζει να πλανιέται πάνω από τον ΕΦΚΑ: αυτό των δεκάδων χιλιάδων...
Διογκώνονται και πάλι οι εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλίδι στις αυξήσεις συντάξεων από το 2023
Σωσίβιο για την κύρια σύνταξη, τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ αλλά και το έλλειμμα προσωπικού στα καταστήματά του αναζητεί η κυβέρνηση στην περιουσία του μεγάλου επικουρικού Ταμείου, του ΕΤΕΑΕΠ.
Ψαλίδι στις αυξήσεις συντάξεων από το 2023
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόταση διάσωσης του ΛΕΠΕΤΕ με 1,2 δισ.
Μία νέα πρόταση, συνολικού κόστους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2039, κατανεμημένου ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και το Δημόσιο, παρουσιάστηκε χθες στους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ από τον Κ. Κωστάκο, διευθυντή του...
Πρόταση διάσωσης του ΛΕΠΕΤΕ με 1,2 δισ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ένθετο με την «Εφ.Συν.» όλο το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων
«Εγχειρίδιο» ιδιωτικοποίησης: Σήμερα με την «Εφ.Συν.» ειδικό ένθετο 8 σελίδων με όλο το πόρισμα της επιτροπής για την επικουρική σύνταξη.
Ένθετο με την «Εφ.Συν.» όλο το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετατρέπουν σε... επενδυτικό ταμείο το ΕΤΕΑΕΠ
Στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται από χθες το πόρισμα για το νέο κεφαλοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, του οποίου τις βασικές πτυχές αποκάλυψε η «Εφ.Συν.».
Μετατρέπουν σε... επενδυτικό ταμείο το ΕΤΕΑΕΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας