• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.7°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.9°C / 23.8°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 26.5°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 23.7°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  2 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 30.6°C
  0 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 29.9°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 28.4°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  59%

Προφανώς δεν είναι τυχαία ακόμη και η τριετής εξαίρεση από τον ΦΠΑ στην οικοδομή...

AP Photo/Thanassis Stavrakis, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θέλουν να δώσουν γην και ύδωρ σε φίλους επιχειρηματίες

 • A-
 • A+
Στηρίζουν ένα αναπτυξιακό αφήγημα που αφορά τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, δηλαδή εταιρείες courier –προφανώς είναι σύμπτωση ότι στον συγκεκριμένο κλάδο δραστηριοποιείται ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας (ACS)–, αλλά και αυτές στο πλαίσιο της υποχρέωσης παροχής καθολικής υπηρεσίας που αφορούν εφημερίδες και περιοδικά, όπου υπάρχει το μονοπώλιο της ΑΡΓΟΣ, συμφερόντων Μαρινάκη.

Νέοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο που είναι από την Τετάρτη το βράδυ σε διαβούλευση, η επιλογή τους ωστόσο δημιουργεί τουλάχιστον απορίες και προβληματισμό.

Πρόκειται για κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση επιχειρηματίες, κλάδους που δεν έχουν ανάγκη στήριξης με δημόσιο χρήμα –κατ’ ελάχιστον κατά 50%- καθώς είναι ήδη πολύ κερδοφόροι αλλά και κλάδους που δεν προσφέρουν κανένα ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Αντίθετα, απουσιάζει η πρόνοια για δράσεις που αφορούν την τεχνολογική και καινοτομική αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Ετσι, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφασίζουν να στηρίξουν ένα αναπτυξιακό αφήγημα που αφορά τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, δηλαδή εταιρείες courier –προφανώς είναι σύμπτωση ότι στον συγκεκριμένο κλάδο δραστηριοποιείται ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας (ACS)–, αλλά και αυτές στο πλαίσιο της υποχρέωσης παροχής καθολικής υπηρεσίας που αφορούν εφημερίδες και περιοδικά, όπου υπάρχει το μονοπώλιο της ΑΡΓΟΣ, συμφερόντων Μαρινάκη.

Ακόμα μία σύμπτωση αφορά τον κλάδο των εξορύξεων γενικώς αλλά και πιο ειδικώς, όπως εξόρυξη μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων πολύτιμων μετάλλων, που προφανώς έχει να κάνει με την «Ελληνικός Χρυσός», αλλά και τον κλάδο εξόρυξης του μαρμάρου, τώρα που η οικοδομή ανακάμπτει. Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο νόμο προβλεπόταν η ενίσχυση επεξεργασίας μαρμάρου και όχι η εξόρυξή του. Και, φυσικά, εντάσσονται υποστηρικτικές δραστηριότητες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξόρυξης λιθάνθρακα κ.λπ.

Αναπτυξιακό πυλώνα φαίνεται να αποτελεί για την κυβέρνηση και η περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων (delivery).

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική. Οχι αδιαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών και των εθνικών πόρων» υπογραμμίζει ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι των επιχειρήσεων περίμεναν για το 2020 μείωση της προκαταβολής φόρου, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, συντελεστή αποσβέσεων στο 150% και ενισχύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Αντί όλων αυτών, τις όποιες θετικές ρυθμίσεις θα τις καταπιεί στην κυριολεξία ο φουσκωμένος λογαριασμός της ΔΕΗ κατά 15 με 20%. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν το μάρμαρο των αυξημένων πλεονασμάτων Μητσοτάκη» τονίζει ο Ν. Παππάς.

Οι υφιστάμενες και οι νέες επιχειρήσεις λοιπόν θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου που δίνει ευκαιρίες… ανάπτυξης και σε ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά το ελεγκτικό σκέλος των επενδυτικών σχεδίων.

Ιδιώτες ελεγκτές

Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης του ελέγχου της επένδυσης στο 50% και όταν ολοκληρωθεί (100%) σε ελεγκτικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι σήμερα δίνεται ενίσχυση στο 20% της επένδυσης με βάση τα τιμολόγια, στο 50% με αυτοέλεγχο –δηλαδή με βεβαίωση λογιστή και μηχανικών- και στο 100% με βάση τον έλεγχο που πραγματοποιείται από τριμελή επιτροπή που κληρώνεται από το μητρώο ελεγκτών.

Οι διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου έχουν σοβαρά μειονεκτήματα, καθώς δεν υπάρχει το αδιάβλητο στην επιλογή αξιολογητών, πιθανόν να ανακύψει σύγκρουση συμφερόντων και πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Επιπρόσθετα όλοι οι αναπτυξιακοί νόμοι ελέγχονται από το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών (ελληνικών και ευρωπαϊκών) και αν δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο των ελέγχων, το Δημόσιο μπορεί να υποστεί, όπως συνέβη στο παρελθόν, τεράστιες κυρώσεις. Η πρόβλεψη επιβολής προστίμου 10.000-100.000 ευρώ αν διαπιστωθούν ανακρίβειες στις εκθέσεις των εξωτερικών ελεγκτών, εκτιμάται ότι δεν αποτελεί ισχυρό δίχτυ ασφαλείας και διαφάνειας.

Ελλοχεύει, εξάλλου, ο κίνδυνος έναντι αδράς αμοιβής 4-5 μεγάλες εταιρείες παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και… συμβουλευτικών υπηρεσιών, εκτός από δουλειές, να πάρουν και εξουσία. Και από κοντά οι εταιρείες που θα αναλάβουν έλεγχους και εποπτεία δραστηριοτήτων που συνδέονται με την υγιεινή, την ασφάλεια, το περιβάλλον και κάθε πτυχή προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

Ανάπτυξη πάση... θυσία των εργαζομένων

Εντονες, σε επίπεδο δηλώσεων, είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί η δημοσιοποίηση των διατάξεων κυρίως για τα εργασιακά, στο σχέδιο νόμου για το αναπτυξιακό που τέθηκε σε διαδικασία διαβούλευσης, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο για τις 17 Σεπτεμβρίου, στα Προπύλαια.

Κριτική διατυπώνεται ακόμη και στις «θετικές διατάξεις», πολλές από τις οποίες αναιρούν ή περιορίζουν παλαιότερες ευεργετικές ρυθμίσεις. Χαρακτηριστική η διάταξη για την αδήλωτη εργασία, σύμφωνα με την οποία καταργείται η υποχρέωση του εργοδότη για αναγνώριση και καταβολή ενσήμων τριών μηνών αναδρομικά στον αδήλωτο εργαζόμενο.

Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτσης, κάνει λόγο για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο-τομή στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων, των συνεπών επιχειρήσεων, της πλήρους απασχόλησης, της αύξησης εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, σοβαρές αντιδράσεις εκφράζονται από τα συνδικάτα και τους νομικούς του συλλογικού εργατικού δικαίου για την απαξίωση και ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων σε εθνική κλίμακα, ενώ δεν λείπουν και οι επικριτικές βολές από μεμονωμένους εργοδότες που θεωρούν ότι η μείωση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία δεν βοηθά τον υγιή ανταγωνισμό.

Αντιδράσεις

◼ Η τέως υπουργός και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, μιλά για «συντριβή όλης της δομής των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης στο «Κόκκινο», τόνισε ότι το πλαίσιο εξαίρεσης των κλαδικών συμβάσεων είναι χειρότερο του μνημονιακού πλαισίου. «Αυτή η δυνατότητα του opt-out ήθελαν οι θεσμοί να διασφαλίζεται από τα ίδια τα μέρη, που θα συμφωνούν ποιες επιχειρήσεις θα παρεκκλίνουν σε κλαδικό επίπεδο. Τώρα ο υπουργός Εργασίας δεν το θέτει καν έτσι. Το βάζει με γενικό και αόριστο τρόπο, ώστε στην πραγματικότητα κάθε επιχείρηση να μπορεί να παρεκκλίνει από την κλαδική και στην ουσία να καταργείται το κλαδικό επίπεδο». Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε και για το χτύπημα στη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία, αλλά, όπως, είπε «υπάρχει ελπίδα». Κι αυτή μπορεί να προέλθει μόνο από τον Αρειο Πάγο. «Επειδή ο Αρειος Πάγος είχε κρίνει επί μνημονίων ότι η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής σε Διαιτησία είναι αντισυνταγματική, αν γίνουν οι σωστές προσφυγές, μπορεί να έχουμε όμοια κρίση του ανώτατου δικαστηρίου ότι και αυτή η νομοθετική ρύθμιση είναι αντισυνταγματική», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.

◼ Εντονη είναι και η κριτική ματιά του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου για το αναπτυξιακό «υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν ιδιαίτερα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, επαναφέρουν τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης, μειώνουν δραστικά τα δικαιώματα και τις αμοιβές των εργαζομένων. Αντί της διαφημιζόμενης «επιστροφής στην κανονικότητα», κυριαρχεί η υποπροστασία των εργαζομένων, με σειρά χειρουργικού χαρακτήρα παρεμβάσεων που οδηγούν στην απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων και στην ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

◼ Το ΠΑΜΕ, με αφορμή τις διατάξεις για την αποδόμηση των κλαδικών συμβάσεων, θυμίζει ότι ήδη πάνω 1.500 ενώσεις προσώπων που υποκατέστησαν τα σωματεία «στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος των 580 ευρώ». Καλεί τα σωματεία να προχωρήσουν σε ενημέρωση των εργαζομένων, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στην κριτική του στις διατάξεις που αφορούν το ηλεκτρονικό μητρώο και τις υπερεξουσίες του υπουργού Εργασίας «να παρεμβαίνει όπως νομίζει στα συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Ελλειμμα διαλόγου

Εμφαση στο έλλειμμα διαλόγου στην κυβέρνηση δίνει η ΓΣΕΕ, αλλά δεν παραλείπει να αποδώσει και συνυπευθυνότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΠΑΜΕ και στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για «ύπουλο σχέδιο παράλυσης των συνδικάτων».

Η ΓΣΕΕ, η οποία ως γνωστόν τελεί με δικαστική απόφαση υπό προσωρινή διοίκηση και έχει σε εκκρεμότητα την πραγματοποίηση του εκλογικού της συνεδρίου, επιφυλάσσεται να εκφράσει αναλυτικότερα τις θέσεις της όταν θα έχει τις επεξεργασίες του νομικού της τμήματος.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «οι διατάξεις αποτελούν μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίχως, μάλιστα, να έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος και να έχει ακουστεί η εμπειρία και η γνώση της αδυσώπητης καθημερινότητας από την εργατική πλευρά έτσι όπως αυτή θεσμικά εκφράζεται δεκαετίες τώρα, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια θεσμικής συνεννόησης».

ΟΤΟΕ: «Η εξαίρεση θα γίνει ο κανόνας»

Για «νομοθέτηση της νόθευσης του υγιούς ανταγωνισμού» κάνει λόγο η ΟΤΟΕ, επικρίνοντας τις βασικές διατάξεις για τα εργασιακά στο σχέδιο νόμου που δόθηκε χθες σε διαβούλευση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επικρίνει έντονα την κυβέρνηση για την αποδόμηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, χαρακτηρίζοντας τα προβεβλημένα ως θετικά μέτρα σαν κάποιες νησίδες «κανονικότητας» οι οποίες διατηρούνται μέσα σε ένα άναρχο τοπίο απορρύθμισης στην αγορά εργασίας.

Η ΟΤΟΕ προβλέπει ότι οι εξαιρέσεις της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων ενδέχεται να μετατραπούν σε κανόνα, αφού σε μια χώρα που μόλις εξέρχεται από μια εκτεταμένη κρίση, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να ισχυριστούν ότι εμπίπτουν στα χαλαρά κριτήρια του νομοσχεδίου.

«Από τη συνδυασμένη ανάγνωση των προτεινόμενων άρθρων για την εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης στη συρροή κλαδικών-επιχειρησιακών ΣΣΕ (να παίρνει δηλαδή ο εργαζόμενος ό,τι καλύτερο του παρέχουν οι ΣΣΕ που τον αφορούν στα μισθολογικά και τα εργασιακά) και εθνικών-τοπικών ρυθμίσεων, φαίνεται ότι η κυβέρνηση παρακάμπτει τη βούληση των συμβαλλόμενων σε αυτές μερών. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση της επέκτασης, που πλέον γίνεται σαφώς δυσκολότερη. Συνολικά, διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της κυβέρνησης να χτυπήσει τις κλαδικές συμβάσεις και ιδίως αυτές που συνάπτονται σε εθνικό επίπεδο, θεσπίζοντας ακόμα και τοπικές ζώνες ελεύθερες από δεσμεύσεις, ζώνες “υποκατώτατων” κλαδικών μισθών και ρυθμίσεων καθώς και την επαναφορά της επικράτησης των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι των κλαδικών, ακόμα και από ενώσεις προσώπων» αναφέρει η ΟΤΟΕ.

Η ίδια λογική, εκτιμά η ΟΤΟΕ, πρυτανεύει και στις ρυθμίσεις για τη Διαιτησία, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική τη μονομερή προσφυγή σε αυτήν, ιδίως για τις επιχειρησιακές ΣΣΕ του ιδιωτικού τομέα, και υιοθετώντας σχεδόν στο ακέραιο τις θέσεις εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ), με παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος και της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επανέφερε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία.

«Τελειώνουν» και τον ΟΜΕΔ

Την πλήρη απαξίωση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) προδικάζει ο εργατολόγος Γ. Καρούζος, σχολιάζοντας τις διατάξεις του σχεδίου νόμου και δη αυτήν για τη διαιτησία των εργατικών διαφορών. «Ας μη γελιόμαστε, με τον τρόπο που τροποποιούνται οι διατάξεις για τη Διαιτησία ο ΟΜΕΔ τελείωσε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο νομικός.

Υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου για το εργασιακό περιορίζει τη συλλογική διαπραγμάτευση με την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας σε ουσιαστικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως ο καθορισμός των επιχειρήσεων που θα εξαιρούνται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Επισημαίνει ότι «το μέτρο της ρήτρας απόκλισης από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για επιχειρήσεις που πραγματικά βρίσκονται λίγο πριν από τον “θάνατο” (οριστικό κλείσιμο) δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη φαλκίδευση μισθοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων». Ωστόσο χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σημαντική τη διάταξη καθορισμού του χρόνου (δίμηνο) μη εξόφλησης των εργαζομένων, μετά την παρέλευση του οποίου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωσή τους και το επίδομα ανεργίας τους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις για το ανάχωμα στις απολύσεις
Η διάταξη - ανάχωμα στις απολύσεις που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο - σκούπα των 120 δόσεων και η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου, το οποίο επιτρέπει την απόλυση μισθωτών με συμβάσεις αορίστου χρόνου χωρίς...
Αντιδράσεις για το ανάχωμα στις απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική ρεβάνς κατά της εργασίας
H κυβέρνηση μπορεί να έχει έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου, χειρότερου κύματος της πανδημίας, αλλά ουδείς μπορεί να την κατηγορήσει για στέρηση πολιτικού σχεδιασμού σε ό,τι...
Κυβερνητική ρεβάνς κατά της εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργοδότες προσγειώνουν το υπ. Εργασίας
Οι προθέσεις των επιχειρήσεων για προσλήψεις στην Ελλάδα το Δ’ τρίμηνο του 2019 παραμένουν σταθερές χωρίς να εμφανίζουν, έναντι του αντίστοιχου του 2018, τη βελτίωση που ευαγγελιζόταν η ηγεσία του υπουργείου.
Οι εργοδότες προσγειώνουν το υπ. Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για τα σχέδια ανάπτυξης
Σε ένα δύσκολο και ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη να φρενάρει, η Ελλάδα καλείται να κάνει την υπέρβαση, ώστε να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2% για το 2019.
Κόντρα για τα σχέδια ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι άλλα χατίρια στον ΣΕΒ
Παράθυρο εξαιρέσεων στην εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων και μαζικών απολύσεων ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση με διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Κι άλλα χατίρια στον ΣΕΒ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας