• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.8°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 11.0°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 7.0°C / 15.0°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.1°C / 9.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 4.5°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.5°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  1 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 10.5°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 11.1°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  0 BF
  79%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Βρούτσης ξανανομοθετεί τα... νομοθετημένα

 • A-
 • A+
Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας περιμένει την εφαρμογή της τα τελευταία 8 χρόνια. Είχε προταθεί από τα συνδικάτα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει πιο αποτελεσματικός έλεγχος στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και αποτυπώθηκε σε ένα από τα άρθρα του Νόμου 3996/2011.

Θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου πριν από 8 χρόνια, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε. Πρόκειται για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, την οποία είχαν προτείνει τα συνδικάτα στην τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει ένας πιο αποτελεσματικός έλεγχος στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Η πρόταση έγινε δεκτή το 2011 από τον τότε υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και αποτυπώθηκε σε ένα από τα άρθρα του Νόμου 3996/2011.

Η ηλεκτρονική κάρτα, που εμφανίζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ως μία από τις πιο πρωτοποριακές διατάξεις στο υπό δημοσίευση σχέδιο νόμου, αποτελεί μια πολύ παλιά ιστορία. Τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο νόμος με τον οποίο προχώρησε η θεσμική αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, αφού προέβλεπε την υπαγωγή του απευθείας στην εποπτεία του υπουργού Εργασίας και την τοποθέτηση μετακλητού ειδικού γραμματέα. Αυτά τον Αύγουστο του 2011.

Η διάταξη αυτή, αυτονόητη και εφαρμοστέα εδώ και μια δεκαετία για τις επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ουδέποτε εφαρμόστηκε στη χώρα μας. Η εξήγηση είναι απλή: οι εργοδοτικοί φορείς αντέδρασαν, επικαλούμενοι υψηλό διοικητικό κόστος.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούσαν ανενόχλητες σε συνθήκες εκτεταμένης αδήλωτης εργασίας δεν θέλησαν να ξεβολευτούν. Η τρόικα συμφώνησε και απέτρεψε το υπουργείο από την εφαρμογή μιας κάρτας που θα συνεπαγόταν λειτουργικό κόστος για την επιχείρηση και, έτσι, η ηλεκτρονική κάρτα μπήκε στο συρτάρι.

Αντιδράσεις

Ακόμη και ο Γ. Βρούτσης, ο οποίος σήμερα διαρρηγνύει τα ιμάτιά του υπέρ της άμεσης και απρόσκοπτης εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής κάρτας -ως μέσου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας-, όταν διαδέχθηκε τον Γ. Κουτρουμάνη, αν και υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν τόλμησε καν να ζητήσει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας από τους εκπροσώπους της τρόικας που είχαν ξεκινήσει την αποδόμηση του εργατικού δικαίου.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την «επανα-νομοθέτηση» της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, είναι αμφίβολο ακόμη και σήμερα εάν το μέτρο θα εφαρμοστεί. Οι συνεχιζόμενες ενστάσεις των εργοδοτών για υψηλό κόστος εγκατάστασης του συστήματος ελέγχου εισόδου και εξόδου των εργαζομένων, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση με τις αμοιβές, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την παρούσα κυβέρνηση ακόμη κι αν έχει τις καλύτερες προθέσεις.

Φυσικά και αυτό το μέτρο θα κριθεί από τα υπόλοιπα αντισταθμίσματα που θα λάβει ο ΣΕΒ (κατάργηση ισχύος κλαδικών συμβάσεων, κατάργηση μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ). Ομως, ανεξάρτητα από την ουσία, το θέμα προωθείται από την κυβέρνηση με επικοινωνιακές κυρίως προθέσεις, όπως συμβαίνει με πολλές εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο... άφησε να διαρρεύσει προ ημερών παλαιότερο υπόμνημα 51 σωματείων που είχε κατατεθεί τον περασμένο Μάρτιο προς την τέως υπουργό Εφη Αχτσιόγλου. Τα σωματεία καταγγέλλουν ότι εργοδότες αρνούνται να καταβάλουν αμοιβές για υπερεργασία και υπερωρία, ειδικά μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργοδότες προσγειώνουν το υπ. Εργασίας
Οι προθέσεις των επιχειρήσεων για προσλήψεις στην Ελλάδα το Δ’ τρίμηνο του 2019 παραμένουν σταθερές χωρίς να εμφανίζουν, έναντι του αντίστοιχου του 2018, τη βελτίωση που ευαγγελιζόταν η ηγεσία του υπουργείου.
Οι εργοδότες προσγειώνουν το υπ. Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
Αύξηση έως 2% αναμένεται να εισηγηθεί ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 26ης Ιουλίου ● Αυξήσεις έως και 4% προτείνουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ
Στη διαβούλευση με τον Κ. Χατζηδάκη τα περισσότερα μέλη του προεδρείου διαφώνησαν με όλες τις επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου ● Η ΓΣΕΕ προανήγγειλε συνεδρίαση των οργάνων της «για να λάβουν αποφάσεις για...
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας