Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συγκρατημένα... ενθουσιασμένοι οι επιχειρηματίες
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συγκρατημένα... ενθουσιασμένοι οι επιχειρηματίες

  • A-
  • A+
Οι επιχειρηματικές ενώσεις χειροκροτούν κυρίως τις φοροελαφρύνσεις που τις αφορούν ● Αξιοπρόσεκτες κριτικές παρατηρήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους εμπόρους.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι επιχειρηματικές ενώσεις και τα Επιμελητήρια υποδέχτηκαν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης με αντιδράσεις που κυμαίνονται από ικανοποίηση έως... ασυγκράτητο ενθουσιασμό.

Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσαν εμμέσως την κριτική για τον κοινωνικά ετεροβαρή και μονόπλευρο χαρακτήρα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στην οικονομία, υπέρ της επιχειρηματικής ελίτ.

Με ιδιαίτερη έμφαση υπογραμμίζεται η ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, που πρακτικά είναι το μόνο μέτρο άμεσης εφαρμογής αφού θα ισχύσει για τα κέρδη του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, ακόμη και στον επιχειρηματικό κόσμο καταγράφονται αξιοπρόσεκτες αποχρώσεις στην αξιολόγηση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

ΣΒΕ: «Τολμηρή απόφαση»

«Απόλυτη ικανοποίηση» εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ-πρώην Βορείου Ελλάδος), προβάλλοντας ιδιαίτερα τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις που υιοθετούν θέσεις του Συνδέσμου για τη Βόρεια Ελλάδα. Ο ΣΒΕ εξαίρει «την τολμηρή απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού για τη Ζώνη Βιομηχανίας και Εμπορίου στο Στρατόπεδο Γκόνου, που πλέον συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια».

Χαρακτηρίζει, επίσης, «γεγονός πρωτόγνωρο για ελληνική κυβέρνηση» την υιοθέτηση των αιτημάτων του για το τεχνολογικό πάρκο Thess Intec και εκφράζει ικανοποίηση για τη δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη για την προστασία των προϊόντων που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία».

Θετικό αντίκτυπο θα έχουν στην οικονομία οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, εκτιμά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, επισημαίνοντας ότι «δεν περιλάμβαναν ανέφικτες υποσχέσεις που θα δημιουργούσαν υπερβολικές προσδοκίες, ήταν στοχευμένες και αφορούσαν όλα τα κοινωνικά στρώματα της χώρας».

Ενθουσιώδης είναι και η αντίδραση της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), που επισημαίνει ότι «η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 24% καθώς και στα μερίσματα σε 5% μπορεί να δώσει την αναγκαία ώθηση που χρειάζεται σήμερα η ελληνική οικονομία για να πετύχει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης». Διθυραμβική είναι και η κατακλείδα της ανακοίνωσης της ΕΑΣΕ που εκτιμά ότι η χώρα «μπορεί το 2023 να βρεθεί σε μια κατάσταση λιγότερου και καλύτερου κράτους και με πιο ισχυρό ιδιωτικό τομέα, με χαμηλότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μειωμένη φορολογία στα φυσικά πρόσωπα».

Πιο συγκρατημένος ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού «ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Εκτιμά ότι η ανακοίνωση για τη μείωση του clawback, δηλαδή των υποχρεωτικών επιστροφών στο κράτος, θα επιτρέψει στις εταιρείες του κλάδου που θα κάνουν επενδύσεις να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών μελετών, σε ένα μέγιστο ύψος της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ για το 2019.

«Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για το 2019 είναι μια ελάχιστη διευκόλυνση μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές τις οποίες μας επιβάλλει η Πολιτεία τα τελευταία 8 χρόνια, και οι οποίες άγγιξαν το 1,5 δισ. για το 2018 και θα πλησιάσουν το 1,7 δισ. για το 2019», αναφέρει ο ΣΦΕΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι το θετικό μέτρο δεν επαρκεί για να καλύψει το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη στην έρευνα.

Το γοργόν και χάριν έχει...

Μια απόχρωση επιφυλακτικότητας διακρίνει κανείς και στην ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας- «οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκαλούν αναμφισβήτητα ικανοποίηση στα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, υπό την προϋπόθεση να αποκτήσουν άμεσα πρακτική ισχύ. Αλλωστε, το πολιτικό σύστημα έχει χάσει προ πολλού την αξιοπιστία του και πλέον η κοινωνία και η οικονομία, εξερχόμενες βαθιά τραυματισμένες από την κρίση, περιμένουν να δουν μόνο πράξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ΒΕΑ επισημαίνει ότι στο επόμενο πακέτο στήριξης των επιχειρηματιών θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η μείωση του κόστους του ρεύματος για τις επιχειρήσεις.

«Τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και οδηγούν σε σημαντικές ελαφρύνσεις το σύνολο των πολιτών», εκτιμά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας, τονίζοντας ότι το Επιμελητήριο «παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης ώστε να συμβάλει με τις προτάσεις και τις μελέτες του στην αποτελεσματικότερη δυνατή εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων, που θα επανεκκινήσουν και θα τονώσουν την ελληνική οικονομία».

Πιο ισορροπημένη και κριτική ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). «Ο βασικός προσανατολισμός των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού δεν μπορεί παρά να βρίσκει σύμφωνο τον εμπορικό κόσμο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας», τονίζει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωση που ακολούθησε την ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. της, από την οποία όμως δεν λείπει η κριτική: «Δεν έγινε καμία αναφορά στην επέκταση του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ούτε και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα νομικά πρόσωπα, μέτρα που συνδέονται άμεσα με την έννοια της φορολογικής ισότητας και δικαιοσύνης. Επίσης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, η μείωσή τους θα ξεκινήσει από το 2021 για να ολοκληρωθεί το 2023. Με αυτό τον τρόπο όμως για τα επόμενα σχεδόν τέσσερα χρόνια οι μικρομεσαίοι θα υφίστανται τις συνέπειες δύο δυσβάσταχτων φορολογικών επιβαρύνσεων», τονίζει η ΕΣΕΕ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τους πρόσφερε φοροαπαλλαγές, ζήτησαν κι άλλες...
Κατά τη συζήτηση του πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι τελευταίοι τόνισαν ότι λόγω των φόρων και των εισφορών αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην προσέλκυση...
Τους πρόσφερε φοροαπαλλαγές, ζήτησαν κι άλλες...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1.000 τυχεροί ΑΦΜ κάθε μήνα
Η κατοχύρωση του αφορολόγητου ποσού και η λοταρία των αποδείξεων με τα 12 εκατ. ευρώ που θα μοιράσει ώς το τέλος του χρόνου, είναι οι δύο κορυφαίοι λόγοι που ωθούν από φέτος τους φορολογουμένους να...
1.000 τυχεροί ΑΦΜ κάθε μήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
Ερευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ διαπιστώνει ότι το τρένο της επιχειρηματικότητας κινείται ακόμη στις ράγες της απαισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, καθώς μια σειρά από σημαντικά...
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο επανένταξης στις 100 δόσεις της Eφορίας
​Δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 40.000 φορολογούμενους που βρέθηκαν εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας παράλληλα τα εισπρακτικά της σχέδια για την...
Παράθυρο επανένταξης στις 100 δόσεις της Eφορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
​Αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους θα φέρει η καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που οι απαιτούμενες διατάξεις νόμου...
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην κόψη του ξυραφιού ο ΟΑΕΕ
Τη μόνη σταθερή συνιστώσα αυτή τη στιγμή για τον ΟΑΕΕ αποτελεί το γιγαντιαίο έλλειμμα της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016, με τα υπόλοιπα θέματα να είναι ανοιχτά. Αλλωστε το πρόβλημα καθίσταται...
Στην κόψη του ξυραφιού ο ΟΑΕΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας