Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με 700 άτομα ξεκινά η εταιρεία διαχείρισης δανείων από Πειραιώς και Intrum

Ο διευθύνων συμβούλος, Χρήστος Μεγάλου

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με 700 άτομα ξεκινά η εταιρεία διαχείρισης δανείων από Πειραιώς και Intrum

  • A-
  • A+
Η νέα μεικτή εταιρεία αναζητά μεταξύ των εργαζομένων της Πειραιώς προσωπικό και από άλλες διευθύνσεις ώστε να καλύψει θέσεις και σε άλλους τομείς.

To απαιτούμενο προσωπικό εξασφάλισε η νέα εταιρεία διαχείρισης δανείων που συστήνουν από κοινού η Τράπεζα Πειραιώς (20% του μετοχικού κεφαλαίου) με τη σουηδική Intrum (80%) και είναι έτοιμη να λειτουργήσει την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους του τμήματος RBU (Recovery Banking Unit) της τράπεζας, δηλαδή περί τους 700 από τους συνολικά 1.300, δέχτηκαν να μετακινηθούν στην καινούργια εταιρεία. Και μπορεί η καταληκτική ημερομηνία αποδοχής της πρότασης για μετακίνηση στη νέα εταιρεία να έληξε την περασμένη Παρασκευή, εκτιμάται ωστόσο ότι θα δοθεί άτυπη παράταση μέχρι την έναρξη λειτουργίας της νέας εταιρείας που θα διαχειριστεί προβληματικά δάνεια συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα η νέα μικτή εταιρεία αναζητά μεταξύ των εργαζομένων της Πειραιώς προσωπικό και από άλλες διευθύνσεις ώστε να καλύψει θέσεις και σε άλλους τομείς (π.χ. κανονιστική συμμόρφωση, οικονομική διεύθυνση κ.ά.).

Ζητούμενο πάντως παραμένει το μέλλον των εργαζομένων του RBU που δεν δέχθηκαν, παρά το σκληρό πρέσινγκ της διοίκησης, να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία. Κι αυτό γιατί θεωρείται πολύ δύσκολο να απορροφηθούν στο σύνολό τους (περί τα 600 άτομα) σε άλλες διευθύνσεις της τράπεζας. Εκτιμάται ωστόσο ότι ορισμένοι θα προτιμήσουν να αποχωρήσουν στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν καταγγελίες σωματείων εργαζομένων της Πειραιώς για ασφυκτικές πιέσεις προς τους υπαλλήλους του RBU, με αποκορύφωμα την επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου, Χρήστου Μεγάλου, που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς» ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους πριν από λίγες μέρες οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Γ. Τσίπρας.

Στην επιστολή προς τους 1.300 εργαζόμενους, ο CEO της τράπεζας επικαλείται τη συμφωνία με την ΟΤΟΕ που διασφαλίζει ότι είναι επωφελής η μετάβαση στη νέα εταιρεία και έκανε λόγο για διαστρεβλωμένη εικόνα που ορισμένοι σκοπίμως παρουσιάζουν.

«Η ανεύθυνη αυτή στάση τους, που υπαγορεύεται από προσωπικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ευεργετικών παροχών και εγγυήσεων της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και να τεθεί σε κίνδυνο η απασχόληση όσων δεν μεταβούν στη νέα εταιρεία. Διότι είναι προφανές ότι μετά τη μεταφορά των δραστηριοτήτων του RBU στη νέα εταιρεία, η δυνατότητα απορρόφησης πλεονάζοντος προσωπικού από την Τράπεζα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη» ανέφερε η επιστολή του Χρ. Μεγάλου.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της διοίκησης με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο των εργαζομένων, προβλέπεται η διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και στο μέλλον, όπως δηλαδή θα ισχύουν στις εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.

Επίσης, ως ημερομηνία πρόσληψης στη νέα εταιρεία λογίζεται η ημερομηνία πρόσληψης στην τράπεζα και παραμένουν ως έχουν: μισθός, βαθμός και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζοϋπαλληλικές παροχές (δάνεια με προνομιακούς όρους, ιδιωτική ασφάλιση κ.λπ.). Η συμφωνία προβλέπει εγγυημένο μπόνους απόδοσης πέντε μισθών και πριμ μετάβασης-παραμονής στη νέα εταιρεία τεσσάρων μισθών.

Διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, τονίζει η ΟΤΟΕ

Στην εκπνοή της προθεσμίας για την αποδοχή της μετακίνησης των εργαζομένων στη νέα εταιρεία, δηλαδή στις 4 Σεπτεμβρίου, η ΟΤΟΕ καλούσε τη διοίκηση της τράπεζας να τηρήσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία που ήταν η θετική κατάληξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της τράπεζας και του κλάδου.

Καλεί όμως και όσους στηρίζουν επιλεκτικά τη συμφωνία, διαστρεβλώνοντας ανεύθυνα την ουσία και το κύρος της, να πάψουν να προτάσσουν το προσωπικό και παραταξιακό τους συμφέρον και «να σταματήσουν την ανυπόστατη φημολογία και παραπληροφόρηση».

Σε κάθε περίπτωση η ΟΤΟΕ υπογραμμίζει ότι όσοι εργαζόμενοι επιλέξουν να μην πάνε στη νέα εταιρεία, καλύπτονται πλήρως από τα ισχύοντα για τους εργαζόμενους στην τράπεζα, με βάση τον οργανισμό προσωπικού, τις επιχειρησιακές και την κλαδική ΣΣΕ. «Δεν χρειαζόταν κάποια ειδική συμφωνία διασφάλισης των δικαιωμάτων τους, πέραν της εναλλακτικής αξιοποίησής τους από την τράπεζα, αφού το μέχρι τώρα αντικείμενο εργασίας τους καταργείται» τονίζει η ΟΤΟΕ.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία Πειραιώς – ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ προβλέπει ότι: «οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δάνεια 5 δισ. από Πειραιώς το 2020
Πατάει γκάζι για να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια η Τράπεζα Πειραιώς και να εξυγιάνει τον ισολογισμό της, ενώ σχεδιάζει την εκταμίευση νέων δανείων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά το...
Δάνεια 5 δισ. από Πειραιώς το 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εθελουσία έξοδο σχεδιάζει η Πειραιώς
Νέα εθελούσια έξοδο, σε δύο φάσεις, ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς σε άλλη μία προσπάθεια μείωσης του προσωπικού της τουλάχιστον κατά 800 άτομα ενώ άμεσα θα ανακοινωθεί η πρώτη φάση για 300 άτομα.
Νέα εθελουσία έξοδο σχεδιάζει η Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
400 εκατ. ευρώ για το ομόλογο της Πειραιώς
Επιτυχής η έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 350 εκατ. ευρώ, ωστόσο το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 9,75%.
400 εκατ. ευρώ για το ομόλογο της Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα πολύ φιλικό... fund
Στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αννα Ζαΐρη, βρίσκονται οι αναφορές του πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για την...
Ενα πολύ φιλικό... fund
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «Αgenda 2020» της Τράπεζας Πειραιώς
Το στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς «Αgenda 2020» είναι φιλόδοξο αλλά εφικτό και έχει στόχευση «να γίνουμε πάλι κανονική τράπεζα, να μειώσουμε τη χρηματοδότηση από τον ELA, να βγούμε στις αγορές και να...
Η «Αgenda 2020» της Τράπεζας Πειραιώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας