• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.0°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 28.5°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 21.4°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.1°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 25.0°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 21.4°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 27.5°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 26.8°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.6°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 28.6°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.3°C / 26.6°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.2°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  81%

Διαψεύδει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Eργαζομένων στη ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης (αριστερά), υπολογίζοντας ότι το πραγματικό ταμειακό έλλειμμα της ΔΕΗ ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και ότι η μέση επιβάρυνση για τους καταναλωτές από τα νέα τιμολόγια θα είναι 9 ευρώ τον μήνα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κόκκινες» κάρτες στον... Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ

 • A-
 • A+
Ευθύνες στις κυβερνήσεις 2012-2014 από τους εργαζόμενους της ● Συμφωνούν μεν στην προσπάθεια κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αλλά χαρακτηρίζουν «βαρύτατα αρνητική» την επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να μην εξασφαλίσει δωρεάν δικαιώματα ρύπων για τις λιγνιτικές μονάδες και καταγγέλλουν ότι αδιαφόρησαν για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), παρόλο που ήταν προγραμματισμένη η κατασκευή της «Πτολεμαΐδας V».

Με ένα «ναι» στην προσπάθεια του αρμόδιου υπουργείου για κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αλλά και με δύο «κόκκινες κάρτες» για επιλογές της περιόδου 2012-2014 που επιδείνωσαν τους οικονομικούς δείκτες της ΔΕΗ, απάντησε στον Κωστή Χατζηδάκη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.

Ο Γιώργος Αδαμίδης υπολογίζει ότι το ταμειακό έλλειμμα της ΔΕΗ ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και ότι η μέση επιβάρυνση για τους καταναλωτές από τα νέα τιμολόγια θα είναι 9 ευρώ τον μήνα.

«Δεν θα παίζουμε πολιτικό θέατρο» ήταν η... πολιτική απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα από τη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά». Επέμεινε ότι το ταμειακό έλλειμμα της ΔΕΗ είναι 900 εκατ. ευρώ, αλλά είναι γνωστό ότι αυτή είναι η λογιστική πρόβλεψη σε βάθος 12-18 μηνών με βάση τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2019, ενώ η πραγματική εικόνα θα αποτυπωθεί στην έκθεση των ορκωτών λογιστών για το δεύτερο τρίμηνο, που θα υποβληθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

Οσο για την επιβάρυνση των καταναλωτών, αρκέστηκε να πει: «Θα φανεί ποιος έχει δίκιο». Πάντως οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος συνοδεύτηκαν από μπαράζ διαφημίσεων των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Γιώργος Αδαμίδης συμφώνησε με τον υπουργό ότι «όλοι πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση», αλλά πρόσθεσε: «Αρκεί να μην έχουμε επιλεκτική μνήμη».

Στη γραπτή απάντησή του, επισήμανε ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για την πορεία της ΔΕΗ και επικεντρώνεται σε τρία βασικά σημεία:

◼ Θύμισε κατ’ αρχήν ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είχαν εγκριθεί κατά την 4η αξιολόγηση το 2013. Το μέτρο, όπως είναι γνωστό, είχε επιβληθεί από τους δανειστές λόγω των καθυστερήσεων της χώρας στην εφαρμογή της κοινοτικής πολιτικής για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. «Θα είναι μια εξέλιξη καταστροφική για τη ΔΕΗ», είχε πει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σημειώνοντας ότι στη συνεδρίαση ήταν παρών ο Κ. Χατζηδάκης και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ., αλλά δεν εξέφρασαν κάποια αντίρρηση για την επιβολή του μέτρου. Η Ομοσπονδία έχει υποστηρίξει την προσφυγή στο ΣτΕ από την προηγούμενη διοίκηση ΔΕΗ κατά των ΝΟΜΕ. «Είναι ευχής έργον η κατάργηση των δημοπρασιών», σημείωσε αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του σημερινού υπουργού για κατάργηση των δημοπρασιών, τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες.

◼ Χαρακτήρισε «βαρύτατα αρνητική» για τη ΔΕΗ την επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να μην εξασφαλίσει δωρεάν δικαιώματα ρύπων για τις λιγνιτικές μονάδες, όπως είχαν κάνει τότε άλλες χώρες, π.χ. η Πολωνία και η Τσεχία.

◼ Κατηγόρησε επίσης τις κυβερνήσεις της περιόδου 2012-2014 ότι αδιαφόρησαν για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), παρόλο που ήταν προγραμματισμένη η κατασκευή της «Πτολεμαΐδας V». Η σύμβαση για τη συγκεκριμένη λιγνιτική μονάδα είχε υπογραφεί το 2014 και είχε προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 740 εκατ. ευρώ είχαν εξασφαλιστεί από δάνειο της γερμανικής KfW.

Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» (13-14 Οκτωβρίου 2018), λίγο μετά την επίθεση που είχε εξαπολύσει η Ν.Δ., ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε παραθέσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η επιβάρυνση της Επιχείρησης την περίοδο 2015-2018 ήταν 73 εκατ. ευρώ από τα ΑΔΙ και 315 εκατ. από τις δημοπρατήσεις ΝΟΜΕ, οι οποίες με βάση τον νόμο λήγουν στα τέλη του χρόνου. Η ΔΕΗ είχε επίσης επιβαρυνθεί με 574 εκατ. ευρώ από την κάλυψη του ελλείμματος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εν τόπω... αναπτύξεως τα εργασιακά της ΔΕΗ
Τέλος στη μονιμότητα στη ΔΕΗ, επιτροπή για τους μισθούς, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και μειωση έκπτωσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι προβλέπει το σχέδιο νόμου θα αναρτηθεί για διαβούλευση την προσεχή...
Εν τόπω... αναπτύξεως τα εργασιακά της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται στη ΔΕΗ κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία ξεκίνησε χθες η επεξεργασία του ενεργειακού νομοσχεδίου.
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειώσεις στο νυχτερινό ρεύμα για υψηλές καταναλώσεις
Ενα... δωράκι, αλλά μόνο για όσους έχουν υψηλή κατανάλωση νυχτερινού ρεύματος, κρύβει το άρθρο 15 του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ, που εκπόνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μειώσεις στο νυχτερινό ρεύμα για υψηλές καταναλώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η βίαιη απολιγνιτοποίηση προκαλούν μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικοινωνιακά τρικ για «άλωση» της ΔΕΗ
Σε δημιουργία εντυπώσεων και ενεργοποίηση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών των πολιτών στοχεύουν τα μέτρα «αναδιάρθρωσης» της ΔΕΗ που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπ. Κ. Χατζηδάκης
Επικοινωνιακά τρικ για «άλωση» της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελικά η ΔΕΗ δεν χρεοκοπεί
Στροφή 180 μοιρών στην καταστροφολογία για τη ΔΕΗ έκανε από χθες η κυβέρνηση, μέσω του Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Τελικά η ΔΕΗ δεν χρεοκοπεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας