Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η πόντιση του καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ανδρου και Τήνου, με προοπτική να τεθεί σε λειτουργία ώς τα τέλη του χρόνου. Τα έργα, που αποτελούν μέρος της Β΄ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο και υλοποιούνται με βάση το χρονοδιάγραμμα.
Μέσα στον Νοέμβριο θα ακολουθήσει το δεύτερο και τελευταίο μέρος της επένδυσης των 74 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν τον νέο υποσταθμό του συστήματος στη Νάξο, καθώς και την υποθαλάσσια διασύνδεση του νησιού με διπλό καλώδιο με τη Μύκονο και την Πάρο.
Το αναθεωρημένο πρόγραμμα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που εγκρίθηκε και άρχισε να υλοποιείται από το 2018, οδηγεί με μελετημένα βήματα στη διασύνδεση των Κυκλάδων, που εξαγγέλλεται από τη δεκαετία του 1990, αλλά έφτασε να θεωρείται... ανέκδοτο.
Εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια των νησιών, που αποτελούν τη βιτρίνα του ελληνικού τουρισμού, ενώ θέτει σταδιακά εκτός λειτουργίας τις τοπικές πετρελαϊκές μονάδες παραγωγής ρεύματος, που κοστίζουν πανάκριβα σε καύσιμα αλλά και δικαιώματα εκπομπής ρύπων.
Μαζί με την Κρήτη, η κάλυψη των μη διασυνδεδεμένων περιοχών επιβαρύνει το σύνολο των καταναλωτών της χώρας με 700 εκατ. ευρώ το χρόνο, μέσω των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιμερίζουν το κόστος παραγωγής ρεύματος στις νησιωτικές περιοχές.
Μόνο με την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του προγράμματος για τις Κυκλάδες με κόστος 176 εκατ. ευρώ, που τέθηκε σε λειτουργία την άνοιξη του 2018, υπολογίζεται ότι εξασφαλίζεται μείωση ύψους 80 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
Η χρηματοδότησή του είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, αλλά χρειάστηκε να συνεχιστεί και την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο λόγω των καθυστερήσεων στα έργα.
Διαθέτει 4 νέους υποσταθμούς σε Λαύριο, Σύρο, Πάρο και Μύκονο, με μέγιστη ισχύ που μπορεί να διακινηθεί από το σύστημα τα 170 MW, οι οποία καλύπτει τις ανάγκες 87.000 κατοίκων σε συνολικά 11 νησιά στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.
Κομβικός είναι ο ρόλος της Σύρου από όπου ξεκινούν τα τρία υποβρύχια καλώδια, τα οποία συνδέουν το νησί με την Τήνο, την Πάρο και τη Μύκονο.
Οι νέες επιλογές μετά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, επέτρεψε στον ΑΔΜΗΕ να επιταχύνει τις επόμενες φάσεις της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που υλοποιούνται παράλληλα με τη διπλή ένταξη της Κρήτης στον βασικό ενεργειακό κορμό της χώρας, καθώς και την αναβάθμιση του Δυτικού Διαδρόμου που αξιοποιήσει την παραγωγή ρεύματος στη Μεγαλόπολη και τη Στερεά Ελλάδα.
Ως το τέλος του 2020, δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, αναμένεται να ολοκληρωθεί η Γ΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, με προϋπολογισμό 111 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου.
Η πλήρης ένταξη των Κυκλάδων στο σύστημα θα γίνει με τα έργα της Δ΄ φάσης, με προϋπολογισμό 386 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες σε Σέριφο, Φολέγανδρο και Σαντορίνη. Εχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η απόκτηση των χώρων για τις νέες εγκαταστάσεις.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας