• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 16.3°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 12.2°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 13.0°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.5°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.5°C
  1 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.2°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.7°C / 14.2°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι τράπεζες δίνουν χείρα βοηθείας

 • A-
 • A+
Ενας στους δύο δανειολήπτες που έχουν «κοκκινίσει» ενδιαφέρεται να μπει στον νόμο για την προστασία.

Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινούν οι τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους δανειολήπτες τους να αντιμετωπίσουν πρακτικά προβλήματα και δυσκολίες στην υποβολή της αίτησης.

Την αρχή κάνει η Εurobank, που απευθύνεται με επιστολές που θα αρχίσουν να αποστέλλονται εντός της εβδομάδας σε 35.000 δανειολήπτες της οι οποίοι έχουν συνολικά 2 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία.

Παράλληλα μπαίνει σε εφαρμογή ειδική γραμμή Help Desk Eurobank όπου εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα βοηθούν βήμα βήμα τον ενδιαφερόμενο να συμπληρώσει την αίτησή του σε περίπτωση που δυσκολεύεται. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα πάρουν άμεσα Εθνική και Πειραιώς.

Σύμφωνα με ανώτατη τραπεζική πηγή, ένας στους δύο ενδιαφέρεται να μπει στον νόμο 4605/2019.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Eurobank είχε αποστείλει επιστολές για «κόκκινα» καταναλωτικά που καλούσε τους δανειολήπτες να τα ρυθμίσουν με «κούρεμα» ώς και 90%, η ανταπόκριση ήταν μόλις 2%. Ωστόσο, εκείνα τα δάνεια δεν είχαν εξασφαλίσεις, εν αντιθέσει με τα στεγαστικά που έχουν εξασφάλιση το ακίνητο-πρώτη κατοικία και ο κίνδυνος του... πλειστηριασμού είναι ορατός.

Ετσι η εκστρατεία ενημέρωσης από τις τράπεζες έχει και χαρακτήρα… προειδοποίησης προς τους «κόκκινους» δανειολήπτες που μένουν άπραγοι μπροστά στο πρόβλημα.

«Ακόμα και οι δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν στον νόμο, τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν λύση-ρύθμιση», αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Παραβλέπουν ωστόσο ότι δεν διαθέτουν όλα τα στελέχη τους κουλτούρα των ρυθμίσεων που να είναι βιώσιμες. Αλλωστε οι τράπεζες ήταν αυτές που για πολλά χρόνια έμεναν άπραγες απέναντι στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο διογκώθηκε και έγινε θηλιά όχι μόνο για τους δανειολήπτες αλλά και για τις ίδιες τις τράπεζες και τους ισολογισμούς τους.

Στα κριτήρια του νέου νόμου εμπίπτουν 150.000-180.000 δανειολήπτες που έχουν δάνειο με εξασφάλιση πρώτη κατοικία και βρίσκεται σε οριστική καθυστέρηση και το συνολικό ποσό αυτών των δανείων που έχει «κοκκινίσει» ανέρχεται σε περίπου 8-9 δισ. ευρώ. Από αυτούς οι μισοί περίπου είναι ήδη στον νόμο Κατσέλη

Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, δηλαδή στις 9 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, περίπου 86.000 χρήστες έχουν κάνει την πρώτη… διερευνητική επίσκεψη, εκ των οποίων οι 18.000 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, η οποία είναι αυτοματοποιημένη και όλα τα δικαιολογητικά «κατεβαίνουν» αυτόματα από τις τράπεζες και το ΤΑΧΙSnet.

Παράλληλα, η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πιστοποιητικού βαρών –το μόνο δικαιολογητικό που έπρεπε να προσκομίσουν οι δανειολήπτες– θα ξεμπλοκάρει άμεσα περίπου 3.000 ώριμες αιτήσεις (οι δανειολήπτες που είχαν διακόψει την υποβολή της αίτησής τους, αναμένοντας το πιστοποιητικό βαρών, θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους). Με βάση τα τελευταία στοιχεία έχουν υποβληθεί μόλις 32 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες, οι οποίες έχουν δώσει δύο προτάσεις ρύθμισης και τώρα εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών.

Γεγονός πάντως είναι ότι λιγότεροι από τους μισούς δανειολήπτες (περίπου 48%) που μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους, λαμβάνοντας κρατική επιδότηση της δόσης τους, έχουν έστω επισκεφθεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους 86.000 επισκέπτες είναι υπό την… προσωρινή προστασία του παλιού νόμου (νόμος Κατσέλη) καθώς έχουν υποβάλει αίτηση αλλά δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους και τώρα διερευνούν αν τους συμφέρει να μεταπηδήσουν στον νέο νόμο.

Δικαστήρια

Πολλώ δε μάλλον, που τα δικαστήρια απορρίπτουν σχεδόν τις μισές των περιπτώσεων που προσέφυγαν σε αυτά, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι στον νόμο Κατσέλη «τρύπωσε» σημαντικός αριθμός στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ρεπορτάζ του www.capital.gr (5/9) αναφέρει ότι «σύμφωνα με αντιπροσωπευτικά στοιχεία για τη δικαστική έκβαση του νόμου 3869/2010 που προέρχονται από την Τράπεζα Πειραιώς και εκτείνονται μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2019, στο 49% των περιπτώσεων που προσέφυγαν στα δικαστήρια και οι οποίες αντιπροσώπευαν δάνεια 1,4 δισ. ευρώ, το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ της τράπεζας.

Στις απορριφθείσες αιτήσεις, ύψους 677 εκατ. ευρώ, το δικαστήριο έκρινε ότι ο οφειλέτης είχε τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην πληρωμή του δανείου και κλήθηκε με τη δικαστική απόφαση να το πράξει στο ακέραιο». Το ποσοστό απόρριψης των στεγαστικών δανείων ήταν 48% και των καταναλωτικών 53%.

Οι δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, λοιπόν, που δεν έχουν λάβει οριστική απόφαση, έχουν τη δυνατότητα, χωρίς να απεμπολήσουν κανένα δικαίωμα, να μπουν στην πλατφόρμα και να δουν την πρόταση-λύση που τους προτείνουν οι τράπεζες και στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα περιμένουν την οριστική απόφαση ή αν θα μπουν στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιπλέον 7,9 δισ. δάνεια πέρασαν στις εταιρείες διαχείρισης
Στα 87,661 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι εγχώριες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καταγράφοντας αύξηση 7,9 δισ. ευρώ σε σχέση με το...
Επιπλέον 7,9 δισ. δάνεια πέρασαν στις εταιρείες διαχείρισης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
«Κλείδωσε» όπως όλα δείχνουν η υιοθέτηση προγράμματος προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών για κύρια κατοικία μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
Το πρόγραμμα «Γέφυρα» αλλά και προϊόντα που προβλέπουν «κούρεμα και σπάσιμο» του δάνειου θα ρίξουν στη μάχη ανάσχεσης της δημιουργίας «κόκκινων» δανείων, καθώς με βάση το… καλό σενάριο γίνεται λόγος για 10...
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσκλητήριο των τραπεζών για ρυθμίσεις
Σε γενικό προσκλητήριο ρυθμίσεων των δανείων με όλα τα μέσα καλούν οι τράπεζες τους δανειολήπτες εν όψει και της λήξης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου.
Προσκλητήριο των τραπεζών για ρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
Βασική αρχή του νέου πτωχευτικού δίκαιου θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση εξωδικαστικών ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια επισημαίνει η Ενωση Τραπεζών.
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας