• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 32.4°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 29.7°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 32.0°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  36%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 23.5°C / 31.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.7°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.5°C / 26.1°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 31.0°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 32.7°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 29.4°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  42%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΗση για αντιστάθμισμα των επιβαρύνσεων

 • A-
 • A+
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ψάχνει τρόπους να μειώσει τις συνέπειες από το... ηλεκτροσόκ που θα υποστούν οι περίπου 7 εκατ. καταναλωτές. Αναμένεται η έκδοση της απόφασης για μείωση κατά 25% του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Με την έκδοση της απόφασης για μείωση κατά 25% του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να αντισταθμίσει την επιβάρυνση που θα φέρει στους περίπου 7 εκατ. καταναλωτές η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η οποία ήδη ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι νέες τιμές του ΕΤΜΕΑΡ θα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από 1.1.2019 ώς το τέλος του 2020, αλλά θα χρειαστεί να εκδοθεί νέα απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη για να καθοριστεί ο χρόνος έναρξης του ευεργετικού μέτρου και η διαδικασία εκκαθάρισης για τους προηγούμενους μήνες.

Από την απόφαση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ προκύπτει ότι από το πακέτο των 490 εκατ. ευρώ που θα φέρουν τα μέτρα στα ταμεία της επιχείρησης, τα 250 εκατ. θα καταβληθούν από τους καταναλωτές με τις αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ άλλα 68 εκατ. υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από το «ψαλίδισμα» κατά 50% της έκπτωσης για 4,1 εκατ. οικιακούς καταναλωτές που εξοφλούν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους.

Αλλα 42 εκατ. θα επωμιστούν οι πελάτες μέσης τάσης με τη μείωση των εκπτώσεων συνέπειας και δικαιωμάτων ρύπων. Περίπου 130 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από το πλεόνασμα των 200 εκατ. ευρώ που διαθέτει το ΕΤΜΕΑΡ.

Διαμαρτυρία

Οι πρώτες αντιδράσεις για τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος οργανώνονται από το ΠΑΜΕ, που έχει καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 8 π.μ. μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Σε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, τονίζεται ότι «την τελευταία δεκαετία, στο πλαίσιο πάντα της πολιτικής της "απελευθέρωσης" που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί ήδη κατά 150%».

Για τις νέες αυξήσεις που προστέθηκαν, αναφέρεται ότι θα πλήξουν τα φτωχά νοικοκυριά και ετοιμάζουν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με την παράδοση της παραγωγής και των δικτύων ενέργειας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Χρέη της Ν.Δ.

Από τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» επιβεβαιώνεται ότι η Ν.Δ. είχε «φεσώσει» τη ΔΕΗ με ανεξόφλητους λογαριασμούς 300.000 ευρώ. Ο Αδωνις Γεωργιάδης ενημέρωσε ότι έχει ήδη γίνει διακανονισμός και υπολείπεται η καταβολή δύο ισόποσων δόσεων των 5.000 ευρώ, που θα γίνει ώς το τέλος Οκτωβρίου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, που είναι ο υπουργός ο οποίος έχει υπό την εποπτεία τη ΔΕΗ, μιλώντας χθες στον Real FM είπε ότι απομένουν δύο δόσεις των 6.000 ευρώ η καθεμία. Τόνισε ότι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα χρωστούν στη ΔΕΗ περιφέρειες, λόγω των ΤΟΕΒ, και δήμοι, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλία για να εξοφληθούν.

Σε σχέση με το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τις αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο Κωστής Χατζηδάκης αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «η εφημερίδα κάνει τους δικούς της υπολογισμούς, μη βλέποντας τη συνολική εικόνα» και υποσχέθηκε πως θα εξισορροπηθούν οι αυξήσεις μέσα από τις μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ αλλά και του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, κάτι όμως που ισχύει από την 1η Μαΐου και έχει ήδη περάσει στους λογαριασμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντί για ΝΟΜΕ, ...ΝΟΜάκης!
Τα ενεργειακά, με σημείο αναφοράς τη ΔΕΗ, θα συζητηθούν κατά την αυριανή, κρίσιμη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους δανειστές.
Αντί για ΝΟΜΕ, ...ΝΟΜάκης!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειώσεις στο νυχτερινό ρεύμα για υψηλές καταναλώσεις
Ενα... δωράκι, αλλά μόνο για όσους έχουν υψηλή κατανάλωση νυχτερινού ρεύματος, κρύβει το άρθρο 15 του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ, που εκπόνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μειώσεις στο νυχτερινό ρεύμα για υψηλές καταναλώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εν τόπω... αναπτύξεως τα εργασιακά της ΔΕΗ
Τέλος στη μονιμότητα στη ΔΕΗ, επιτροπή για τους μισθούς, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και μειωση έκπτωσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι προβλέπει το σχέδιο νόμου θα αναρτηθεί για διαβούλευση την προσεχή...
Εν τόπω... αναπτύξεως τα εργασιακά της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισοδύναμα μέτρα κρύβει η κατάργηση των δημοπρασιών ρεύματος
«Πυροτέχνημα» χαρακτηρίζεται η κατάργηση της τελευταίας δημοπρασίας ΝΟΜΕ, που είχε οριστεί για τις 16 Οκτωβρίου και ακυρώθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία προώθησε χθες το υπουργείο...
Ισοδύναμα μέτρα κρύβει η κατάργηση των δημοπρασιών ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελικά η ΔΕΗ δεν χρεοκοπεί
Στροφή 180 μοιρών στην καταστροφολογία για τη ΔΕΗ έκανε από χθες η κυβέρνηση, μέσω του Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Τελικά η ΔΕΗ δεν χρεοκοπεί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόκκινες» κάρτες στον... Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ
Ευθύνες στις κυβερνήσεις 2012-2014 από τους εργαζόμενους της. Χαρακτηρίζουν «βαρύτατα αρνητική» την επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να μην εξασφαλίσει δωρεάν δικαιώματα ρύπων για τις λιγνιτικές μονάδες.
«Κόκκινες» κάρτες στον... Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας