• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.2°C / 17.3°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.3°C / 17.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.0°C / 17.7°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.4°C / 10.6°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 17.4°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 20.2°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  0 BF
  41%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.5°C / 15.7°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 22.1°C
  4 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.3°C / 17.5°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 16.0°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 17.8°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  46%

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης χαρακτήρισε «πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο» της ΔΕΗ το δίκτυο διανομής και υπολόγισε τη λογιστική αξία του στα 3,6 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι εισφέρει 350 εκατ. ευρώ τον χρόνο στο EBITDA της ΔΕΗ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτες αντιδράσεις για την πώληση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το μέλλον του Διαχειριστή Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), που σήμερα αποτελεί θυγατρική της ΔΕΗ, φαίνεται πως θα είναι το σημείο σύγκρουσης για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Το αρμόδιο υπουργείο, μέσω του Κωστή Χατζηδάκη, έχει προαναγγείλει την ιδιωτικοποίησή του, πιθανότατα με πλειοψηφικό πακέτο.

Το πρώτο «όχι» ήρθε χθες από τον Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση που επικύρωσε την αλλαγή διοίκησης, χαρακτήρισε «πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο» της ΔΕΗ το δίκτυο διανομής και υπολόγισε τη λογιστική του αξία στα 3,6 δισ. ευρώ.

Δήλωσε ότι εισφέρει 350 εκατ. ευρώ τον χρόνο στο EBITDA της και πρόσθεσε ότι «οι μεγάλες υπεραξίες που κρύβει» μπορούν να αποφέρουν τεράστια οφέλη στη ΔΕΗ και τη χώρα, μέσα από κατάλληλες δράσεις.

Αναφέρθηκε στους «έξυπνους» μετρητές, υπόθεση που σέρνεται από χρόνια, την ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση του δικτύου, για το οποίο είπε ότι θα πολλαπλασιάσει την αξία του με τη μετάδοση δεδομένων και την είσοδο του 5G στην κινητή τηλεφωνία.

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης μίλησε και για τα υδροηλεκτρικά, για τα οποία είπε ότι είναι το πιο επικερδές περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και παραμένουν στην ιδιοκτησία της μετά τη ματαίωση του σχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», τονίζοντας ότι οι προοπτικές τους είναι θετικότερες εν όψει του νέου μοντέλου της αγοράς, του Target Model.

Στη σύντομη ομιλία του, ο νέος επικεφαλής της επιχείρησης τόνισε ότι η ΔΕΗ, μόλις αντιμετωπίσει τις ταμειακές της δυσκολίες και «περάσει τον κάβο», θα αναδειχθεί σε «παίκτη επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά» και έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

Από τις απαντήσεις του Γιώργου Στάσση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αλλά και πληροφορίες της «Εφ.Συν.», δύο είναι τα ανοιχτά θέματα για τη ΔΕΗ:

● Οι δημοπρατήσεις ΝΟΜΕ, που επιβλήθηκαν από τους δανειστές λόγω της καθυστέρησης της χώρας μας να προχωρήσει από το 2005 στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Η ΔΕΗ είχε υποχρεωθεί να πουλά στους ανταγωνιστές της ενέργεια σε τιμές χαμηλότερες του κόστους παραγωγής, «τιμωρία» που λήγει στο τέλος του χρόνου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ανακοινώσει από τη Βουλή την κατάργησή τους, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι γίνονται συζητήσεις με τις Βρυξέλλες. Τον Ιούλιο έγινε μια δημοπράτηση και προβλέπεται άλλη μια για τον Οκτώβριο.

● Η κατάργηση των γερασμένων λιγνιτικών μονάδων, για τις οποίες ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει με διάλογο και μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε αυτές, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.


 

 


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλώνει τους τόνους για τη ΔΕΗ
Ο Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε εθιμοτυπική συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ και «απολογήθηκε» σε όσους του χρεώνουν ότι απαξιώνει την επιχείριση. Το σχέδιο για τη διάσωσή της θα παρουσιαστεί στις προγραμματικές.
Χαμηλώνει τους τόνους για τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο σφυρί τα «ασημικά» της ενέργειας
Επισπεύδει τις πωλήσεις ποσοστών του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας η κυβέρνηση. ● Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κ. Χατζηδάκη
Στο σφυρί τα «ασημικά» της ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πενταετία δραματικής συρρίκνωσης για τη ΔΕΗ
Μικρότερη και από τη «μικρή ΔΕΗ» που σχεδίαζε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα απομείνει η δημόσια επιχείρηση ενέργειας με βάση το business plan που παρουσιάστηκε.
Πενταετία δραματικής συρρίκνωσης για τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικοποίηση «ασημικών» συζητά τώρα η ΔΕΗ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι προωθείται η απόσχιση του κερδοφόρου ΔΕΔΔΗΕ, με πάγια 3 δισ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίησή του μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Ιδιωτικοποίηση «ασημικών» συζητά τώρα η ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργιακή αντίδραση της ΓΕΝΟΠ
Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ετοιμάζονται να απαντήσουν οι περίπου 17.000 εργαζόμενοι στη ΔΕΗ στα σχέδια της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για σειρά σοβαρών εξαγγελιών.
Απεργιακή αντίδραση της ΓΕΝΟΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικοινωνιακά τρικ για «άλωση» της ΔΕΗ
Σε δημιουργία εντυπώσεων και ενεργοποίηση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών των πολιτών στοχεύουν τα μέτρα «αναδιάρθρωσης» της ΔΕΗ που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπ. Κ. Χατζηδάκης
Επικοινωνιακά τρικ για «άλωση» της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας