Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προβληματισμός για το πριμ συνεπών πελατών στη ΔΕΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προβληματισμός για το πριμ συνεπών πελατών στη ΔΕΗ

  • A-
  • A+
Στο τραπέζι μεν η πρόταση πλήρους κατάργησής του, αλλά σταθμίζονται και οι παρενέργειες. Μπαράζ τηλεφωνημάτων από τις ιδιωτικές εταιρείες που έσπευσαν να «επενδύσουν» στην πληροφορία. Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις.

«Δίκοπο μαχαίρι» χαρακτηρίζεται η πρόταση για πλήρη κατάργηση του πριμ έγκαιρης εξόφλησης για τους συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ, η οποία περιλαμβάνεται στα μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικών της δημόσιας επιχείρησης.

Η γενναιόδωρη έκπτωση, που αποτελεί εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, θεσπίστηκε το 2016 και αφορά περίπου το 65% των καταναλωτών. Είναι ένα κίνητρο για την εξόφληση των οφειλών από τον οικιακό τομέα, οι οποίες στις αρχές του 2015 είχαν εκτιναχθεί στα 3 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης στα τιμολόγια κατά 60% την περίοδο 2010-2014.

Το αρχικό ποσοστό της έκπτωσης ήταν 15%, αλλά από την 1η Απριλίου μειώθηκε στο 10%, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τις επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα των οφειλών.

Η πρόταση, η οποία αφορά την πλήρη κατάργηση του πριμ συνέπειας, είναι ένα από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι για την κάλυψη του ελλείμματος των 700 εκατ. ευρώ στα οικονομικά της ΔΕΗ, που η σημερινή κυβέρνηση υπολόγιζε σε 900 εκατ. ευρώ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τα ταμεία της επιχείρησης με περίπου 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι παράπλευρες επιπτώσεις από την κατάργηση του πριμ, το οποίο αποτελεί το πιο βασικό κίνητρο για τους καταναλωτές που επιμένουν να παραμένουν στη σιγουριά της ΔΕΗ.

Ηδη από χθες που η σχετική πληροφορία έκανε την εμφάνισή της στον ηλεκτρονικό Τύπο, ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας ενέργειας έχουν ξεκινήσει μπαράζ τηλεφωνημάτων για την προσέλκυση πελατών της ΔΕΗ. Ορισμένες μάλιστα εμφανίζουν βέβαιη την κατάργηση της έκπτωσης.

Εκτακτη συνέλευση

Συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη διευκρίνισε χθες στην «Εφ.Συν.» ότι το πριμ είναι μια «εμπορική πολιτική της ΔΕΗ», σημειώνοντας ότι είναι θέμα που θα σταθμίσει η νέα διοίκηση της επιχείρησης, η οποία θα επικυρωθεί στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση. Δεν έκρυψε πάντως τον προβληματισμό του για παρενέργειες από την κατάργηση της έκπτωσης και τόνισε ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο του 2019 που αναμένεται στις 24 του μηνός.

Ο αρμόδιος υπουργός έχει ανακοινώσει επισήμως την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές γιατί θα αντισταθμιστούν από τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, από το 13% στο 6%, που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν έχει περάσει ακόμη στους λογαριασμούς.

Ενα μέρος του θα καλυφθεί από τη μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Δικαιωμάτων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), αλλά το συνολικό ποσό που θα εξασφαλιστεί υπολογίζεται σε 400-450 εκατ. ευρώ. Επομένως αναζητούνται άλλα 300-350 εκατ. που θα εξασφαλιστούν από την κατάργηση ή το νέο «ψαλίδισμα» του πριμ συνέπειας, ενώ εξετάζεται η έκδοση ομολόγου.

Η νέα διοίκηση

Εκτός από τον Γιώργο Στάσση, που αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, η σημερινή γενική συνέλευση θα επικυρώσει τα πέντε νέα μέλη της διοίκησης που ανακοινώθηκαν χθες μέσω Χρηματιστηρίου.

Με άλλη ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ορίζεται από το Υπερταμείο το οποίο διαχειρίζεται το 34% των μετοχών της και δεν προβλέπεται ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως άλλωστε εφαρμόστηκε το 2018 με την επανεκλογή του Μανώλη Παναγιωτάκη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θωρακισμένη η ΔΕΗ
Τα οικονομικά και οι προοπτικές της ΔΕΗ, μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα για το 2018, κυριάρχησαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του 4ου συμποσίου που οργάνωσε η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία.
Θωρακισμένη η ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από 1η Μαΐου το θερινό νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ
Από την 1η Μαΐου αρχίζει η εφαρμογή του θερινού νυχτερινού ωραρίου για τους οικιακούς καταναλωτές της ΔΕΗ, το οποίο θα ισχύσει ώς τις 31 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει χαμηλότερες χρεώσεις από τις 11 μ.μ. ώς τις 7...
Από 1η Μαΐου το θερινό νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ: Αυξήσεις μόνο για τους... συνεπείς
Οι συνεπείς καταναλωτές θα είναι οι μόνοι που θα επηρεαστούν από τη χθεσινή απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ για τα τιμολόγια, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και προβλέπει μείωση της έκπτωσης κατά 30%.
ΔΕΗ: Αυξήσεις μόνο για τους... συνεπείς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ
«H τιμή του ρεύματος αφορά την κυβέρνηση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση. Αυτό είναι σαφές», δήλωσε χθες ο Γιώργος Σταθάκης στον τηλεοπτικό σταθμό OΡΕΝ, μία ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση...
Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα μείωση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος
Με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχωρά η μείωση κατά 7-8% του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που προτάθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά το «πράσινο φως»...
Νέα μείωση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταργούνται η χρέωση προμηθευτή και το τέλος λιγνίτη από τους λογαριασμούς ρεύματος
Την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2019 δύο σημαντικών επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του τέλους λιγνίτη, θεσμοθετεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου...
Καταργούνται η χρέωση προμηθευτή και το τέλος λιγνίτη από τους λογαριασμούς ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας