Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Outsourcing στην επικούρηση

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Νότης Μηταράκης περιγράφει το σύστημα τριών πυλώνων ως μέσο συγκέντρωσης κεφαλαίων άνω των 50 δισ. ευρώ

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Outsourcing στην επικούρηση

  • A-
  • A+

Ακτινογραφία της επιδιωκόμενης ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος από την κυβέρνηση αποτελούν όσα με αφοπλιστική ειλικρίνεια περιέγραψε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη (στον ΣΚΑΪ) ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης.

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι το νέο μοντέλο ασφαλιστικού συστήματος, που θα προκύψει από ριζικές αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου, θα ακολουθήσει τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται σε προηγμένες δυτικές δημοκρατίες.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης: «Θα υπάρχει αφενός μεν η κύρια σύνταξη, η οποία θα είναι κρατική, δημόσια και διανεμητική, αφετέρου δε η νέα επικουρική σύνταξη θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά, καθώς τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου θα παραμένουν στο δικό του όνομα και δεν θα είναι επιρρεπή ούτε σε δημοσιονομικές κρίσεις, όπως βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο οι σημερινοί συνταξιούχοι την τελευταία δεκαετία, ούτε σε δημογραφικές πιέσεις».

Διευκρινίζοντας τον τρόπο εξατομίκευσης-ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) «θα εδραιωθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης ατομικών λογαριασμών... Ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ ενός δημόσιου παρόχου για την επένδυση του ατομικού λογαριασμού του ή άλλων επαγγελματικών ταμείων και επενδυτικών εταιρειών, υπό την εποπτεία πάντα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ΕΤΕΑΕΠ, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνει ο βασικός διαχειριστής της επικουρικής ασφάλισης».

Κατά τον υφυπουργό Εργασίας με το σύστημα δύο πυλώνων, ενός κρατικού και ενός ουσιαστικά ιδιωτικού, θα επέλθει «εξισορρόπηση ρίσκων».

«Αποταμίευση»

Η μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε σύστημα ιδιωτικής αποταμίευσης, που θα μπορεί να «επενδύεται» από τον ασφαλισμένο είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό φορέα, μαζί με την προώθηση του λεγόμενου τρίτου πυλώνα προαιρετικής ασφάλισης (για όσους μπορούν να αποταμιεύσουν κάτι παραπάνω από τις εισφορές τους), αποτελεί το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου των ανά τον κόσμο τραπεζο-ασφαλιστικών και επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία επενδύουν στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος ασφάλισης.

Η Black Rock

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Black Rock, από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, διαχειρίζεται 6,3 τρισ. δολάρια το 80% των οποίων προέρχεται από συντάξεις. Η Black Rock άλλωστε υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ιδέα δημιουργίας του Πανευρωπαϊκού Προϊόντος Ατομικής Σύνταξης (PEPP), που αποτελεί ήδη κανονισμό της Ε.Ε.

Κατά τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αγορά ιδιωτικής ατομικής σύνταξης στα σχεδόν 300 εκατ. ασφαλισμένων στην Ε.Ε. θα ξεπεράσει μέχρι το 2030 τα 3 τρισ. ευρώ και οι επενδυτικές εταιρείες διαθέτουν πια ένα εγγυημένο θεσμικό εργαλείο προσέλκυσης αυτού του τεράστιου ποσού (η «Εφ.Συν.» έχει γράψει σχετικά τον Μάιο του 2018).

Ο κ. Μηταράκης περιέγραψε με σαφήνεια αυτή την προοπτική. «Στον τρίτο πυλώνα, που αφορά την προαιρετική ασφάλιση, θα πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα προκειμένου ο εργαζόμενος να επενδύσει στα δικά του αποταμιευτικά προϊόντα που ο ίδιος επιλέγει, ενώ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα εξασφαλίσει και επιπλέον εισόδημα σε εκείνους τους εργαζομένους που θα κάνουν αυτήν την επιλογή» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ περιέγραψε με αφοπλιστική ειλικρίνεια τους ωφελούμενους μιας τέτοιας «μεταρρύθμισης»:

«Η ανυπαρξία στη χώρα μας του δεύτερου πυλώνα και ο πολύ μικρός τρίτος πυλώνας σημαίνει πως δεν έχουμε πολλούς εγχώριους επενδυτές, όπως έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη σταθερότητα και στο Χρηματιστήριο αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με την πλήρη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα δημιουργηθούν στην ελληνική αγορά κεφάλαια που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 50 δισ. ευρώ» κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν έχει άλλοθι το MEGA»
Παρελκυστική θεωρεί το υπουργείο Εργασίας την τακτική της εργοδοσίας του τηλεοπτικού σταθμού MEGA να ρίχνει τα βάρη στη δέσμευση των λογαριασμών της επιχείρησης από τις τράπεζες. «Δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι...
«Δεν έχει άλλοθι το MEGA»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύγκρουση κυβέρνησης-Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ
«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Εθνικής Τράπεζας με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ΛΕΠΕΤΕ, τον επικουρικό λογαριασμό Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.
Σύγκρουση κυβέρνησης-Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρωγμή στην ασυλία των τραπεζών
Υστερα από σειρά ετών και σειρά... υπουργών που έκαναν τα στραβά μάτια μπροστά στην κοινοτοπία των απλήρωτων υπερωριών στον τραπεζικό κλάδο, η κοινή πρωτοβουλία της Εφης Αχτσιόγλου και του ειδικού γραμματέα...
Ρωγμή στην ασυλία των τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων
Για όποιον γνωρίζει τα συμβαίνοντα στο υπουργείο Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αντιλαμβάνεται ότι κάτι περίεργο εξυφαίνεται στον χώρο του Τύπου. Αλλωστε η ανακοίνωση του υπουργείου δεν απαντά σε...
Κόντρα για το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δάνειο 36 εκατ. στην «Καθημερινή»
Ομολογιακό δάνειο 36 εκατ. ευρώ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έκλεισε θυγατρική εταιρεία της οικογένειας Αλαφούζου, η «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.», η οποία μεταξύ άλλων εκδίδει τις εφημερίδες «Καθημερινή»...
Δάνειο 36 εκατ. στην «Καθημερινή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περισσότερα βάρη του ΛΕΠΕΤΕ στον προϋπολογισμό
Κατατίθεται σήμερα, εκτός απροόπτου, με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας η ρύθμιση για τον ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης ΕΤΕ) που...
Περισσότερα βάρη του ΛΕΠΕΤΕ στον προϋπολογισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας