Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύγκρουση για τον βάσιμο λόγο απόλυσης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύγκρουση για τον βάσιμο λόγο απόλυσης

  • A-
  • A+

Με εκκωφαντικό θόρυβο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συνεχίζει να επιχειρηματολογεί υπέρ της κατάργησης της μόλις προ τριών μηνών ψηφισμένης ρύθμισης για τον βάσιμο λόγο απόλυσης εργαζομένου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και της τέως υπουργού Ε. Αχτσιόγλου.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προανήγγειλε ότι σήμερα Δευτέρα θα υπογράψει εγκύκλιο η οποία θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους λόγους απόλυσης ενός εργαζομένου. «Καταργείται και κατεβαίνει από το “ΕΡΓΑΝΗ” το μεσαιωνικό πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ. Πλέον κανένας εργοδότης δεν θα γράφει γιατί απολύει τον εργαζόμενό του» είπε ο κ. Βρούτσης, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων.

Είχε προηγηθεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Βραδυνή της Κυριακής» με πανομοιότυπο τίτλο («Καταργείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων»), το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τομεάρχη ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.

«...Η εφημερίδα επιχειρεί να διαστρεβλώσει τη ρύθμιση για την ειδική αιτιολόγηση των απολύσεων που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει και η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατήργησε εν κρυπτώ κατά παράβαση κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας» ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Αχτσιόγλου, στην οποία επισήμαινε επίσης:

«Η ρύθμιση προέβλεπε ότι η απόλυση δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη αλλά θα έπρεπε να δικαιολογείται από βάσιμο λόγο. Σε αντίθετη περίπτωση η καταγγελία της σύμβασης εργασίας θα ήταν άκυρη. Ενημερώνουμε, δε, τον συντάκτη του δημοσιεύματος ότι ο βάσιμος λόγος απόλυσης είναι αρχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.(...) Οσα δημοσιεύματα “πλυντήρια” κατά παραγγελία και αν στηθούν δεν μπορούν να κάνουν το μαύρο άσπρο».

Δικαστικές προσφυγές

Προφανώς η οξεία αντίδραση της κ. Αχτσιόγλου στο δημοσίευμα ήταν μια προκαταβολική απάντηση στη σπουδή του υπουργού Εργασίας να επισφραγίσει τη νομοθετική κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης με μια εφαρμοστική εγκύκλιο άγνωστης πρακτικής χρησιμότητας.

Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε στο άρθρο του στην «Εφ.Συν.» το Σάββατο 17/8 ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Αρις Καζάκος, «η καταργηθείσα ρύθμιση δεν επέβαλλε την αναφορά του βάσιμου λόγου στο έγγραφο της καταγγελίας (απόλυσης). Μόνο σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αμφισβητούσε την ύπαρξη βάσιμου λόγου και προσέφευγε στο ΣΕΠΕ και κυρίως στο αρμόδιο δικαστήριο ο εργοδότης έφερε το βάρος επίκλησης και απόδειξης ότι συνέτρεξε πράγματι βάσιμος λόγος απόλυσης».

Αλλωστε ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ αποδυνάμωσε το επιχείρημά του περί «στίγματος» και «ηλεκτρονικού φακελώματος» του εργαζομένου αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Μπορεί ο επόμενος εργοδότης να μην έχει τη δυνατότητα να δει απευθείας τον φάκελο του εργαζομένου, επειδή όμως ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να δει τον φάκελό του, είναι αυτονόητο ότι ο επόμενος εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να δει τους λόγους και τις αιτίες που τον απέλυσε ο προηγούμενος εργοδότης του».

Ο κ. Βρούτσης μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα, επιβαρυντικά για τους εργαζόμενους, παραδείγματα λόγων απόλυσης από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπως «πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, σοβαροί ιατρικοί λόγοι κτλ. Με μαθηματική βεβαιότητα αυτοί οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν αυτό το διάστημα με τέτοιες καταγραφές δεν θα έβρισκαν δουλειά την επόμενη μέρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο στο έντυπο Ε6 της καταγγελίας σύμβασης εργασίας, με ενημερωτική εγκύκλιο του «ΕΡΓΑΝΗ» (Αρ. Πρ.21117/102, 13/6/2019), είχε μεν προστεθεί το αντίστοιχο νέο πεδίο για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, αλλά αυτό έδινε μόνο τρεις επιλογές όπως αυτές καθορίζονται από το άρθρο 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε με το άρθρο του ν. 4359/2016 (Α’ 5), δηλαδή: 1) ικανότητα εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας, 2) συμπεριφορά του εργαζομένου και 3) λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης, χωρίς καμιά επιπλέον εξειδίκευση.

Σε κάθε περίπτωση η νέα ρύθμιση ουσιαστικά δεν πρόλαβε να τύχει εφαρμογής πάνω από δύο εβδομάδες, ώστε να λειτουργήσει ως «κόφτης προσλήψεων», όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση θα μειώσει «κατά πέντε μονάδες το μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων σε βάθος πενταετίας, από τις αρχές του 2020».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δίχτυ προστασίας για μισθωτούς
Ισχυρό δίχτυ προστασίας απλώνεται για τους εργαζομένους με τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος των μισθωτών αορίστου χρόνου να μην απολύονται χωρίς βάσιμο λόγο, σύμφωνα με διάταξη στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων του...
Δίχτυ προστασίας για μισθωτούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέλουν να δώσουν γην και ύδωρ σε φίλους επιχειρηματίες
Νέοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο που είναι από την Τετάρτη το βράδυ σε διαβούλευση. Πρόκειται για κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται φίλα προσκείμενοι στην...
Θέλουν να δώσουν γην και ύδωρ σε φίλους επιχειρηματίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονικός συνδικαλισμός με ηλεκτροσόκ στα σωματεία
Εκπρόσωποι εργατικών οργανώσεων και κορυφαίοι εργατολόγοι τάσσονται εναντίον της καθιέρωσης του ηλεκτρονικού μητρώου συνδικάτων, της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για απεργία, αλλά και της εξαιρέσεις επιχειρήσεων...
Ηλεκτρονικός συνδικαλισμός με ηλεκτροσόκ στα σωματεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινή ανακοίνωση σωματείων για την κατά παραγγελία ΣΕΒ τροπολογία
Την υπαγορευμένη από τον ΣΕΒ τροπολογία του υπουργείου Εργασίας η οποία αφορά την αιτιολόγηση της απόλυσης καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους έξι σωματεία.
Κοινή ανακοίνωση σωματείων για την κατά παραγγελία ΣΕΒ τροπολογία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργοδότες ευχαριστούν τον κ. Βρούτση
Ταξικά... διχοτομημένες είναι οι αντιδράσεις συνδικάτων, εργατολόγων και επιχειρηματικών ενώσεων στις τροπολογίες που πέρασε στο παρά πέντε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο διυπουργικό νομοσχέδιο,...
Οι εργοδότες ευχαριστούν τον κ. Βρούτση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας