Την εντυπωσιακή και συνεχή άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα καταγράφει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας (Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλύσης) σε δείγμα 1.160 επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης εμπιστοσύνης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) συνέχισε την ανοδική του πορεία το πρώτο εξάμηνο του 2019, φτάνοντας τις 18 μονάδες (από 13 το δεύτερο εξάμηνο του 2018), επίδοση που αποτελεί υψηλό 10ετίας.
Πάνω από το μισό των ΜμΕ διατηρεί στόχο περαιτέρω ανάπτυξης, το 78% καταγράφει αυξημένη κερδοφορία και ένα σημαντικό μέρος τους προβλέπει αύξηση της απασχόλησης (αύξηση προβλέπει το 23% του τομέα, ενώ μόλις 9% αναμένει περιορισμό). Σε επίπεδο βασικών κλάδων, οι βιομηχανικές ΜμΕ πλεονεκτούν σε προσδοκίες ανάπτυξης.
Κατά την έρευνα, την τελευταία 4ετία ο δείκτης εμπιστοσύνης ανέβηκε κατά 25,6 μονάδες (έναντι 15 μονάδων στις μεγάλες και 3 μονάδων στις ευρωπαϊκές ΜμΕ) και τους επέτρεψε να βελτιώσουν τη σχετική τους θέση σε όρους επιχειρηματικών προσδοκιών.
Αντίθετα με τις αυξημένες προσδοκίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πηγή ανησυχίας αποτελεί ο χαμηλός πληθωρισμός στη χώρα μας (0,4% τον Ιούλιο, από 0,2% τον Ιούνιο, 0,7% κατά μέσον όρο στο επτάμηνο του έτους), που απασχολεί το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank. Το δελτίο της τράπεζας επισημαίνει ότι ο ρυθμός ανόδου των τιμών στη χώρα μας διατηρείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης (1,1% τον Ιούλιο, πολύ μακριά από τον στόχο 2% της ΕΚΤ).
Ο χαμηλός πληθωρισμός, κατά τους αναλυτές της Alpha Bank, αποδίδεται κυρίως στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τις ποικίλες εστίες γεωπολιτικής αστάθειας, την αυξημένη αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και τις χαμηλές αναπτυξιακές επιδόσεις της ευρωζώνης.
Στις εσωτερικές αιτίες για τον υποτονικό πληθωρισμό στην Ελλάδα, το Δελτίο της Alpha Bank επισημαίνει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ψηφίστηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, την ενέργεια κ.ά.). Οι αναλυτές ελπίζουν ότι η ενίσχυση της ζήτησης αναμένεται να αντισταθμίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας