Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πόλεμος για τα κονδύλια ΕΣΠΑ

Στην επιστολή του Γερμανού επιτρόπου Γιοχάνες Χαν καταγράφονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων, λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και δυσλειτουργίες από τις μεγάλες εκπτώσεις των κατασκευαστικών εταιρειών.

AP Photo/Boris Grdanoski
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόλεμος για τα κονδύλια ΕΣΠΑ

  • A-
  • A+
Ο επίτροπος Χαν επισημαίνει πέντε τομείς στους οποίους η Ελλάδα χάνει τη δυναμική της, τόσο για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 όσο και στις προετοιμασίες για την επόμενη 2021-2027. «Η Ελλάδα κατέκτησε πολλές πρωτιές τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στο “Σχέδιο Γιούνκερ”» αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τους αυξημένους πόρους που διασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση για τη χώρα.

«Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες με την καλύτερη απόδοση στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Φοβάμαι ότι η χώρα χάνει αυτήν τη δυναμική», αναφέρει ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν σε επιστολή του προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης, την οποία έφερε στη δημοσιότητα χθες η εφημερίδα «Real News», προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επιστολή ο Γερμανός επίτροπος σημειώνει τον κίνδυνο απώλειας πόρων λόγω της μη αξιοποίησης αλλά και κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων άνω των 2 δισ. ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Χαν παραθέτει πέντε τομείς στους οποίους η χώρα μας καταγράφει αρνητικές επιδόσεις.

Οι αναλυτικές αναφορές του επιτρόπου αφορούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και για τις μεταφορές των εμπορευμάτων (logistics).

Επιπλέον, ο επίτροπος καταγράφει τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες κατασκευαστικές εταιρείες κερδίζουν τους διαγωνισμούς για τα έργα στην Ελλάδα.

Πάντως, ο επίτροπος Χαν στην επιστολή του ανέφερε ότι ο κίνδυνος για την απώλεια των χρηματοδοτήσεων σε όλους αυτούς τους τομείς έχει επισημανθεί ξανά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2019.

Υλοποίηση

«Η επιβράδυνση στην αξιοποίηση των κονδυλίων οφείλεται σε μια σειρά θεμάτων. Εργα που ξεκίνησαν νωρίς στην προγραμματική περίοδο ή είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη περίοδο παρείχαν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, οι οποίες όμως πλέον δεν υπάρχουν. Από την άλλη, νέα έργα καθυστερούν να φτάσουν στη φάση υλοποίησής τους. Συνεπώς, η επιτυχής συνέχιση και η κατάληξη των εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτούν έναν αριθμό επειγουσών δράσεων τους επόμενους μήνες», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Χαν.

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που καταλόγισε στην κυβέρνηση στοχευμένες διαρροές.

«Θα πρέπει για πολλοστή φορά να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα», τονίζει σε ανακοίνωσή του στην οποία παραθέτει ως τεκμήρια, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η χώρα μας κατέκτησε πολλές πρωτιές, τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα “Σχέδιο Γιούνκερ” το διάστημα 2015-2019. Οι επιτυχίες αυτές έχουν τύχει ευρύτατης αναγνώρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τις αιρεσιμότητες στο ΕΣΠΑ που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, την αντίθεση έργων με ευρωπαϊκές οδηγίες και το πάγωμα των έργων περιβάλλοντος (νερού, λυμάτων, απορριμμάτων) και ψηφιακής πολιτικής που παραλάβαμε στις αρχές του 2015. Σήμερα έχουμε πλήρη ενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και εντάξεις έργων στο 90% του διαθέσιμου προϋπολογισμού, πράγμα που δείχνει το κολοσσιαίο έργο που έγινε στα 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά το “Εξοικονομώ ΙΙ” και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, τα σημαντικά αυτά προγράμματα που σχεδίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούνται κανονικά και προσφέρουν σημαντική ρευστότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει την υλοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και να αξιοποιήσει την επιτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία κατάφερε να διασφαλίσει αυξημένους πόρους για την Ελλάδα για την επόμενη προγραμματική περίοδο κατά 8%, τη στιγμή που ο συνολικός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παρουσιάζει μείωση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για στήριξη μικρών επιχειρήσεων
Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση του συνολικού ποσού που μπορούν να διαθέσουν οι 13 Περιφέρειες της χώρας σε προγράμματα στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Πιέσεις για στήριξη μικρών επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά η εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Κλείνουν και τυπικά οι τελευταίες εκκρεμότητες από πλευράς Δημοσίου για να προχωρήσει η εξαγορά του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε νέο επενδυτή, μέσω του πλειοδοτικού διαγωνισμού που έχει ανακοινώσει...
Προχωρά η εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάντε το όπως το Νότιο Αιγαίο»
Το κίνδυνο αποκλεισμού 200.000 μικρών εμπορικών επιχειρήσεων από τα προγράμματα ενίσχυσης των Περιφερειών επισείει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ● Ο πρόεδρός της Γ. Καρανίκας μιλάει...
«Κάντε το όπως το Νότιο Αιγαίο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα δημοσιονομικά του 2021 φέρνουν κορονο-μνημόνια
Τα δημοσιονομικά μεγέθη, το τραπεζικό σύστημα («κόκκινα» δάνεια), οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να είναι τα βασικά προς συζήτηση θέματα, ενώ βάρος θα...
Τα δημοσιονομικά του 2021 φέρνουν κορονο-μνημόνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο για τη διευκόλυνση έκδοσης εγγυητικών επιστολών
Τη δημιουργία νέου Ταμείου με στόχο τη διευκόλυνση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκινήσει ένα εγκεκριμένο έργο με επιδότηση ΕΣΠΑ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και...
Ταμείο για τη διευκόλυνση έκδοσης εγγυητικών επιστολών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας