Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Capital controls και ΔΝΤ τέλος
EUROKINISSI / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Capital controls και ΔΝΤ τέλος

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο το πράσινο φως των δανειστών για προεξόφληση των δανείων του Ταμείου και πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων ● Υπερθεματίζουν οι τράπεζες ● Σε βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους και πιστοληπτική αναβάθμιση επενδύει το οικονομικό επιτελείο.

Νέο τοπίο για το τραπεζικό σύστημα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διαμορφώνουν από τον Σεπτέμβριο οι πρωτοβουλίες για την πλήρη άρση των capital controls και την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ.

Στο EuroWorking Group της 5ης Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει επίσημο αίτημα για την πρόωρη εξόφληση των τσουχτερών δόσεων της Ελλάδας προς το Ταμείο ύψους 3,6 δισ. ευρώ, επί συνόλου 9,3 δισ. ευρώ που απομένουν και λήγουν έως το 2024.

Το αίτημα της Αθήνας θα έρθει προς συζήτηση στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, και εφόσον η υπουργική σύνοδος ανάψει το πράσινο φως, σειρά παίρνουν τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης που θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν θετικά.

Το προφίλ του χρέους

Η προεξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα γίνει με χρήματα που από το μαξιλάρι των εσόδων που ανέρχονται στα 37 δισ. ευρώ και μπορούν να διατεθούν για το σκοπό αυτό. Με αυτή την κίνηση αλλάζει το προφίλ του ελληνικού χρέους, ενώ μειώνεται κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου στην τριετία 2019 - 2021 το κόστος των δαπανών για τόκους, δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις στην άμεση και την έμμεση φορολογία.

Ιδιας λογικής είναι και η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των εντόκων γραμματίων, με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας και αρκετά πιο φθηνές, των οποίων το κόστος εξυπηρέτησης από τον προϋπολογισμό θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Πρέπει να σημειωθεί ότι από το συνολικό ελληνικό χρέος των περίπου 357 δισ. ευρώ μόνο 60 δισ. ευρώ είναι διαπραγματεύσιμο στην αγορά, ενώ το υπόλοιπο το έχουν επίσημοι πιστωτές, δηλαδή ο ESM (το 60%) και το ΔΝΤ.

Ενα άλλο σημαντικό γεγονός που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο και το οποίο θα σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα είναι η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή τους τον Ιούνιο του 2015, επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, αίρονται από τον επόμενο μήνα και οι τελευταίοι περιορισμοί που ίσχυαν μόνο για την μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε τα capital controls να περάσουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Στα χέρια των θεσμών βρίσκονται ήδη οι τελικές διατάξεις που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας που υπολογίζουν ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, πριν προλάβει δηλαδή να ξεκινήσει η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, θα υπάρξει απόλυτη ελευθερία στην διακίνηση των κεφαλαίων.

Επιστολές συμφωνίας υπάρχουν άλλωστε και από τις εμπορικές - συνεταιριστικές τράπεζες. Στελέχη του τραπεζικού συστήματος υπογραμμίζουν ότι έχουν εξουδετερωθεί οι κίνδυνοι για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αφού οι καταθέσεις ανέρχονται περί τα 137 δισ. ευρώ, από 120 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2015 όταν επιβλήθηκαν τα capital controls.

Τελευταίοι περιορισμοί

Από την 1η Οκτωβρίου 2018, οπότε έγινε και η τελευταία χαλάρωση των capital controls, έχουν επιτραπεί χωρίς κανένα περιορισμό οι αναλήψεις μετρητών όπως και η πλήρης ανάληψη κεφαλαίων που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Παράλληλα επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ και για μεγαλύτερα ποσά με έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εχουν δηλαδή καταργηθεί πλήρως οι δύο πυλώνες των capital controls και απελευθερώθηκαν έτσι οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας. Επί της ουσίας, η πλήρης κατάργηση θα άρει τους εναπομείναντες περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.

Η απελευθέρωση από τα capital controls εκτιμάται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι θα ανοίξει τον δρόμο για καλύτερες βαθμολογίες της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Η χώρα απέχει αρκετά από την επενδυτική βαθμίδα και η κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών είναι σημαντική παράμετρος για τους οίκους αξιολόγησης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούν αντίδοτο σε δημοσιονομικά μέτρα
Σε κατάσταση επιφυλακής για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων θωράκισης των οικονομιών απέναντι στο πρόβλημα του κορονοϊού είναι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις θα κλειδώσουν στο Eurogroup
Αναζητούν αντίδοτο σε δημοσιονομικά μέτρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταξύ αισιοδοξίας και ρεαλισμού
Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν υπεραισιόδοξη την πρόβλεψη για ανάκαμψη 2,8% της ελληνικής οικονομίας το 2020, προτρέποντας στην υιοθέτηση συντηρητικότερων εκτιμήσεων με το τελικό σχέδιο...
Μεταξύ αισιοδοξίας και ρεαλισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβάλλονται λόγω εκλογών οι συστάσεις του Eurogroup
Tην επόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου συνεδριάζει η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, Euroworking Group-EWG που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου.
Αναβάλλονται λόγω εκλογών οι συστάσεις του Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
Με διπλωματικό τρόπο Ευρωπαίοι εταίροι πασχίζουν να παγώσουν το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, στοχεύοντας στην τιμωρία της κυβέρνησης για τα μέτρα της.
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αίτημα στον ESM για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ
Αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ υπέβαλε χθες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβει τη...
Αίτημα στον ESM για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας