Ενιαίο ανώτατο ποσό σύνταξης στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή συνολικά 4.608 ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα, ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, με τροπολογία που κατέθεσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, προκαλώντας την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης (βλ. και ρεπορτάζ στη σελίδα 6).
Οπως παραδέχεται μάλιστα ο υπουργός, το ποσό αυτό «υπερβαίνει κατά πολύ τα προϊσχύοντα ανώτατα όρια συντάξεων των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων» (για τους οποίους ισχύει και το πλαφόν). Από το όριο αυτό μπορούν να «ξεφύγουν» χωρίς περικοπές μόνο το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το επίδομα τετραπληγίας.
Πρακτικά, το όριο των 4.608 ευρώ κλείνει το ζήτημα με τους «δράκους» των 24.000 ευρώ που ισχυρίζεται ότι είχε ανακαλύψει ο Γ. Βρούτσης και έχει επίπτωση μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις συντάξεων στις οποίες έχουν συνυπολογιστεί εισφορές και από κοινωνικούς πόρους που επιβάλλονταν στο παρελθόν, σε συνδυασμό με εισφορές από εισοδήματα των ασφαλισμένων, ή από εισφορές κύριας σύνταξης μεγαλύτερες του 20% που ισχύει για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (σε κάποια από τα πρώην ειδικά ταμεία).
Σύμφωνα με την καταγραφή του υπουργείου Εργασίας, έχουν προκύψει... 260 συντάξεις με ποσά από 3.000 ευρώ έως και 7.500 ευρώ.
Οπως μάλιστα καταγράφεται στην τροπολογία, προκύπτει και ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης από τη θέσπιση του ανώτατου ορίου στο συνολικό ακαθάριστο ποσό για τις ήδη απονεμηθείσες συντάξεις: 0,55 εκατ. ευρώ φέτος, περίπου 1,31 εκατ. ευρώ το 2020, 1,6 εκατ. ευρώ το 2021, 1,7 εκατ. ευρώ το 2022 κ.ο.κ.
Στην αιτιολογική έκθεση της επίμαχης τροπολογίας σημειώνεται ότι «ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης από το έτος 2002 έως και το έτος 2016 έχει ως αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις την απονομή συντάξεων που αλλοιώνουν την αρχή της ανταποδοτικότητας και της δίκαιης αναδιανομής που θα πρέπει να διέπουν με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και επάρκεια παροχών» και διαπιστώνεται η ανάγκη καθιέρωσης ανώτατου ορίου για τις συντάξεις που υπολογίζονται ή επανυπολογίστηκαν με βάση τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και μέρος του χρόνου ασφάλισης ανάγεται στο διάστημα από 2002 έως και 2016.
Αναδρομικό χαράτσι
Σημειώνεται πάντως ότι το θεσπιζόμενο ανώτατο ποσό σύνταξης εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που χορηγούνταν κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 και οι οποίες επανυπολογίστηκαν κατ' εφαρμογή των διατάξεών του (σύμφωνα με τα άρθρα 14 και 33).
Οσοι βρεθούν με υψηλότερες συντάξεις θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τη διαφορά, καθώς «τυχόν επιπλέον διαφορές ποσών συντάξεων αναζητούνται άτοκα ως καλοπίστως εισπραχθέντα και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως», όπως σημειώνεται στο κείμενο της τροπολογίας.
Επισημαίνεται ότι δεν αλλάζει το ανώτατο όριο των 3.166 ευρώ που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά ορίζεται λίγο μεγαλύτερο πλαφόν καταβολής για ειδικές περιπτώσεις συντάξεων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας