Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στα ύψη και φέτος οι φόροι

3,422 δισ. ευρώ οι πρόσθετοι φόροι που πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα ύψη και φέτος οι φόροι

  • A-
  • A+
Παρά το μεγαλύτερο πλήθος των δηλώσεων σε σχέση με το 2018, ο μέσος φόρος δεν κατάφερε να σπάσει προς τα κάτω το όριο των 1.000 ευρώ, σημείο που θεωρείται κομβικό ώστε η μείωση των φορολογικών βαρών να γίνει αισθητή στους φορολογούμενους.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και το 2019. Ο συνολικός πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος φτάνει στα 3,422 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και το 2018.

Η μέση φορολογική επιβάρυνση για 3.038.500 φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό διαμορφώνεται σε 1.126 ευρώ, μολονότι υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των υπόχρεων σε φορολογική δήλωση κατά 488.453 άτομα.

Είναι σαφές ότι χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως παρέμβαση στη φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως σε επίπεδο συντελεστών που σήμερα ξεκινούν από το 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (φόρος 4.400 ευρώ) και φτάνουν στο 45% για φορολογούμενους με ετήσιες απολαβές πάνω από 40.000 ευρώ, τα βάρη είναι αδύνατο να μειωθούν.

Από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προκύπτουν ακόμη τα εξής:

● Ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων (Ε1) για το 2019 ανήλθε σε 6.330.834 και είναι περισσότερες κατά 97.065 σε σχέση με το 2018.

● Λιγότεροι κατά 47.260 ήταν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες με βάση το πλήθος του φορολογικού εντύπου Ε3. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ο αριθμός των νομικών προσώπων που υπέβαλαν Ε3 ανήλθε σε 1.523.071.

● Λιγότερος κατά 30.510 είναι φέτος και ο αριθμός των φορολογούμενων που δηλώνουν εισοδήματα από ακίνητα με βάση το φορολογικό έντυπο Ε2 που συνυποβάλλεται μαζί με το Ε1. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα φέτος ανήλθαν σε 3.235.169.

● Τα εκκαθαριστικά σημειώματα λόγω της μεταβολής που επήλθε (είναι ξεχωριστά για τον/τη σύζυγο) έφτασαν φέτος σε αριθμό τα 8.774.634. Είναι δηλαδή κατά 2,5 εκατ. περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

● Τα πιστωτικά ανέρχονται σε 960.424 και τα μηδενικά σε 4.775.710.

● Οι επιστροφές φόρων είναι λιγότερες κατά 8,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Έπεσαν στα 355,6 εκατ. ευρώ.

● Οι καθαρές εισπράξεις για το Δημόσιο ανέρχονται για το 2019 στα 3,067 δισ. ευρώ από 3,057 δισ. ευρώ το 2018.

Η νέα κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μείωση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας που είναι ενιαία για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες από το 22% στο 9% για ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ή 714,28 ευρώ σε μηνιαία βάση για εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα που εξακολουθεί να λαμβάνει 14 μισθούς.

Η κλιμάκωση όμως των συντελεστών μετά τα 10.000 ευρώ παραμένει άγνωστη και εδώ ακριβώς μπορεί να κρύβεται η παγίδα για όσους δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα. Πέρα δηλαδή από το τι μέλλει γενέσθαι με το αφορολόγητο και τις αλλαγές στο χτίσιμο που σχεδιάζονται, η νέα κλίμακα θα πρέπει να είναι προοδευτική που σημαίνει περισσότερα φορολογικά κλιμάκια από τρία που είναι σήμερα.

«Ψαλίδι» στο αφορολόγητο

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει το σημερινό όριο των 8.636 ευρώ για τον άγαμο να ψαλιδιστεί έως 6.500 ευρώ και το υπόλοιπο να χτίζεται μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τίποτα βέβαια από όλα αυτά δεν έχει ακόμη κλειδώσει, ενώ απαιτούνται πολλές συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αλλά και με τους αξιωματούχους των θεσμών.

Τον Σεπτέμβριο οι 120 δόσεις

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της παράτασης, αφού η πλατφόρμα είναι αυτό το διάστημα κλειστή, λόγω των αλλαγών που επήλθαν στη ρύθμιση με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Αρχές Σεπτέμβρη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του TAXISnet. Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση θα έχουν περίπου έναν μήνα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η νόμιμη προθεσμία, για να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις νέες 120 δόσεις.

Ωστόσο ανοιχτό είναι ακόμη και το ενδεχόμενο της παράτασης, αφού η πλατφόρμα είναι αυτό το διάστημα κλειστή για τους οφειλέτες λόγω των αλλαγών που επήλθαν στη ρύθμιση με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο και θα πρέπει να περάσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής της αίτησης.

Η νέα ρύθμιση είναι η τελευταία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, και για τον λόγο αυτό ενσωματώνει ισχυρά κίνητρα για περίπου 3,8 εκατομμύρια οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις φορολογικές αρχές. Μεταξύ άλλων παρέχει τη δυνατότητα τμηματικής αποπληρωμής των οφειλών τους σε πολύ μικρές και πολλές μηνιαίες δόσεις, ενώ παράλληλα προβλέπει την αναστολή όλων των κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσίες.

Προβλέπει ετήσιο επιτόκιο επιβάρυνσης 3%, σημαντικό κούρεμα των τόκων και των προσαυξήσεων, ενώ δίνει τη δυνατότητα ένταξης ακόμη και οφειλών που γεννήθηκαν εντός του 2019, από δηλώσεις παρελθόντων ετών οι οποίες υποβάλλονται εκπρόθεσμα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιθώριο μέχρι τις 29 Ιουλίου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Εξι στους δέκα φορολογούμενους έχουν υποβάλει μέχρι στιγμή τη φορολογική τους δήλωση και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σχεδόν 2,3 εκατομμύρια υπόχρεοι υπολείπονται ακόμη για να ολοκληρωθεί η σχετική...
Περιθώριο μέχρι τις 29 Ιουλίου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηδενικού φόρου τα περισσότερα εκκαθαριστικά
Ξεπέρασαν τις 316.000 οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση για τα περσινά εισοδήματα. Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά φτάνουν τα 49.718 με το προς επιστροφή ποσό να φτάνει τα 283 ευρώ. Μηδενικού...
Μηδενικού φόρου τα περισσότερα εκκαθαριστικά
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την Εφορία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι είκοσι συν μία «παγίδες» της φετινής φορολογικής δήλωσης
Οσοι εισπράττουν έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb), οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια, τα ζευγάρια και οι φοιτητές πρέπει να συμπληρώσουν με ιδιαίτερη προσοχή τα έντυπα της Εφορίας, που...
Οι είκοσι συν μία «παγίδες» της φετινής φορολογικής δήλωσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο εργάσιμες ημέρες έμειναν...
Μόλις δύο εργάσιμες ημέρες, σήμερα και τη Δευτέρα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έχουν τα νοικοκυριά στη διάθεσή τους για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ή ακόμη και τη...
Δύο εργάσιμες ημέρες έμειναν...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αλλαγές στον φορολογικό χάρτη το 2019
«Κλειδωμένες» θεωρούνται οι αλλαγές στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ, η μείωση φόρου στις επιχειρήσεις, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, καθώς και στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και στον...
Οι αλλαγές στον φορολογικό χάρτη το 2019

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας