Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στρώνουν χαλί εκχώρησης ελέγχων σε ιδιώτες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στρώνουν χαλί εκχώρησης ελέγχων σε ιδιώτες

  • A-
  • A+
Η ιδιωτικοποίηση νευραλγικών τομέων της δημόσιας διοίκησης φαίνεται να είναι το νέο ιερό δισκοπότηρο της καινούργιας κυβέρνησης, χωρίς όμως να είναι σαφές πώς το εννοεί και με ποιες ασφαλιστικές δικλίδες θα προασπίσει τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον ● Ετοιμος για μεταρρυθμίσεις που αφορούν την απλοποίηση της αδειοδότησης, την αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς και τη μείωση των διοικητικών βαρών για όλες τις επιχειρήσεις δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στρώνουν χαλί εκχώρησης ελέγχων σε ιδιώτες

Η ιδιωτικοποίηση νευραλγικών τομέων της δημόσιας διοίκησης φαίνεται να είναι το νέο ιερό δισκοπότηρο της καινούργιας κυβέρνησης, χωρίς όμως να είναι σαφές πώς το εννοεί και με ποιες ασφαλιστικές δικλίδες θα προασπίσει τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον Ετοιμος για μεταρρυθμίσεις που αφορούν την απλοποίηση της αδειοδότησης, την αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς και τη μείωση των διοικητικών βαρών για όλες τις επιχειρήσεις δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια υπουργών και υφυπουργών της Ν.Δ. να καρπωθούν θετικές παρεμβάσεις που νομοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την αποκατάσταση αδικιών που ήταν απόρροια των μνημονίων, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας, με βάση τις αρχές της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Μετά τις συντάξεις χηρείας, την εγκύκλιο και τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί, μετά και το κονδύλι για τους παιδικούς σταθμούς που είχε εξασφαλιστεί πριν από τις εκλογές, ήρθε η σειρά και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για θέματα Βιομηχανίας, Εμπορίου και Καταναλωτή, Ν. Παπαθανάση, να ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες, από το βήμα της Βουλής, ότι «είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την απλοποίηση της αδειοδότησης, την αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς και τη μείωση των διοικητικών βαρών για όλες τις επιχειρήσεις», αλλά και να γνωστοποιήσει και αυτός, μετά τον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη, τις προθέσεις της κυβέρνησης για εκχώρηση νευραλγικών τομέων της δημόσιας διοίκησης σε ιδιωτικούς τομείς.

Το «outsourcing» φαίνεται να είναι το νέο ιερό δισκοπότηρο της καινούργιας κυβέρνησης, χωρίς όμως να είναι σαφές πώς το εννοεί και με ποιες ασφαλιστικές δικλίδες θα προασπίσει τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.

Παραβιάζει ανοικτές θύρες

Πέραν όμως των… outsourcing σχεδιασμών, η φιλοσοφία του νέου υφυπουργού για τη μεταρρύθμιση στη βιομηχανία προκαλεί, αν όχι θυμηδία, τουλάχιστον έκπληξη σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Οπως είπε ο Ν. Παπαθανάσης, αυτή η μεταρρύθμιση «θα επικεντρώνεται στη σχεδόν απόλυτη μετατόπιση του εκ των προτέρων ελέγχου για την αδειοδότηση στον εκ των υστέρων έλεγχο και αυτό πάντα με βάση την εκτίμηση κινδύνου και την ενεργοποίηση νέων διοικητικών εργαλείων και τεχνολογιών».

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μάλλον θέλει να αναβαθμίσει το ήδη υφιστάμενο πλαίσιο που «τρέχει» από το 2016, με μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς 77.500 επιχειρήσεις έχουν ήδη υπαχθεί στο νέο διοικητικό καθεστώς της γνωστοποίησης μέσω του ενδιάμεσου πληροφοριακού συστήματος notifybusiness.gov.gr, ενώ το 80% των οικονομικών δραστηριοτήτων έχει εξεταστεί και υπαχθεί στο νέο απλουστευμένο αδειοδοτικό πλαίσιο του Ν.4442/2016.

Σε ό,τι αφορά την εποπτεία της αγοράς εξάλλου, ο νόμος 4512/2018 προβλέπει νέο πεδίο ελέγχων το οποίο βασίζεται στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας των δραστηριοτήτων, με συγκεκριμένη μεθοδολογία και την υποστήριξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ).

Πρόκειται για το σύστημα που σχεδιάστηκε το 2017 με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και προκηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2018. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση ανοίγματος των οικονομικών προσφορών αφού έχει ολοκληρωθεί και η τεχνική αξιολόγηση.

Είναι ένα σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο που η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης διαμόρφωσε προκειμένου να εισαχθεί μια νέα κουλτούρα, αυτή του υπεύθυνου επιχειρηματία, και μιας φιλικής και υπεύθυνης δημόσιας διοίκησης, όπου το πλαίσιο ελέγχου θα βασίζεται σε κανόνες συμμόρφωσης και όχι σε τιμωρητικές πρακτικές.

Επιχειρηματικά Πάρκα

Ο Ν. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και σε άλλες παρεμβάσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στο τι παρέλαβε, αν και ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει από την πρώτη στιγμή τονίσει πως θα έχει την πολιτική τόλμη να παραδεχτεί τα όσα θετικά παρέλαβε.

Ετσι, ο αρμόδιος για τη βιομηχανία υφυπουργός δεσμεύτηκε για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την ίδρυση, την οργάνωση και τη λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων.

Ωστόσο είναι ήδη γνωστό ότι το προηγούμενο διάστημα ψηφίστηκαν σημαντικά κίνητρα για την απλοποίηση ίδρυσης Επιχειρηματικών Πάρκων και εγκατάστασης σε αυτά επιχειρήσεων στο πλαίσιο των ν. 4605/2019 και 4610/2019.

Ενδεικτικά:

α. Δεν υπάρχει πλέον ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο κατά την αίτηση ίδρυσης Ε.Π.

β. Δίνεται η δυνατότητα αίτησης ανάπτυξης Ε.Π. και σε εταιρείες υπό σύσταση.

γ. Δεν υπάρχει πια αριθμητικός περιορισμός για τους ΟΤΑ στη συμμετοχή τους, ως μέτοχοι, στις Εταιρείες Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΑΝΕΠ).

δ. Απλοποιείται το σύστημα είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς σε χρήμα για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εντός Επιχειρηματικών Πάρκων.

ε. Παρατείνονται οι προθεσμίες ολοκλήρωσης των έργων υποδομής (δρόμοι, φωτισμός, βιολογικός καθαρισμός κ.λπ.), προκειμένου να αντιμετωπιστούν σημαντικές καθυστερήσεις που οφείλονται στον σύνθετο χαρακτήρα τους.

στ. Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός Πάρκων να μεταφέρουν υπόλοιπα συντελεστή δόμησης από ένα ακίνητό τους σε ένα άλλο κ.λπ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι άλλα χατίρια στον ΣΕΒ
Παράθυρο εξαιρέσεων στην εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων και μαζικών απολύσεων ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση με διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Κι άλλα χατίρια στον ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων
Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες, ο Γιάννης Δραγασάκης για να συζητηθεί το θέμα νέων χορηγήσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες...
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Folli Follie: λαίλαπα αρνητικών εξελίξεων
Καταρρέει η τιμή του εταιρικού ομολόγου της Folli Follie, μετά τη «μαύρη τρύπα» των 900 εκατ. δολαρίων στις δραστηριότητες της Κίνας, που εντόπισε μεταξύ άλλων η Alvarez & Marshal, ποσό που αντιπροσωπεύει το...
Folli Follie: λαίλαπα αρνητικών εξελίξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει πάλι η «ψαλίδα» στα επιτόκια καταθέσεων - δανείων
Νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και ταυτόχρονα αύξηση των επιτοκίων των καταναλωτικών δανείων εντός του 2019 καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ανοίγει πάλι η «ψαλίδα» στα επιτόκια καταθέσεων - δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάκληση μοντέλων αυτοκινήτων Honda λόγω προβλήματος στους καταλύτες τους
Την ανάκληση συγκεκριμένων μοντέλων αυτοκινήτων της περιόδου παραγωγής Ιανουαρίου 2015-Δεκεμβρίου 2018 αποφάσισε η Honda καθώς σε ορισμένα οχήματα ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του καταλύτη τους.
Ανάκληση μοντέλων αυτοκινήτων Honda λόγω προβλήματος στους καταλύτες τους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόστιμα στο πλαίσιο των ελέγχων για το παραεμπόριο
Πρόστιμα συνολικού ύψους 22.900 ευρώ επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των ελέγχων για το παραεμπόριο. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας...
Πρόστιμα στο πλαίσιο των ελέγχων για το παραεμπόριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας