Ηλεκτρονικό δίχτυ σε ολόκληρη την αγορά απλώνει η Εφορία, υποχρεώνοντας από το 2020 όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να καταχωρίζουν στο Taxisnet τα τιμολόγια που εκδίδουν για τις συναλλαγές τους.
Πρόκειται για το μέτρο της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων που θα μπει σε πιλοτική εφαρμογή από το φθινόπωρο και θα φέρει την επανάσταση στις σχέσεις των νομικών προσώπων με τις φορολογικές αρχές.
Το νέο σύστημα θα δώσει ανάσες στον επιχειρηματικό κόσμο και ιδίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες, παρά τα οργανωμένα λογιστήρια που διαθέτουν, έχουν λυγίσει με τις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Περισσότεροι από 1 εκατ. μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα θα απαλλαγούν από τον βραχνά της υποχρέωσης των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών (ΜΥΦ) από τη στιγμή που τα χάρτινα βιβλία αντικαθίσταται με τα ηλεκτρονικά.
Με το «ηλεκτρονικό λογιστήριο», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το νέο μέτρο μαζί τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις, επιταχύνονται οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς, ενώ ενισχύεται ο έλεγχος των υποθέσεων.
Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο ηλεκτρονικοποίησης όλων των συναλλαγών, που θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Πρακτικά, το «ηλεκτρονικό λογιστήριο», όπως το παρουσίασε αναλυτικά ο Γιώργος Πιτσιλής, θα λειτουργεί ως εξής: Δημιουργείται μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «My Data».
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα εισέρχεται με τους κωδικούς του στο Taxisnet και θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρισης ΜΑΡΚ. Μέσω αυτής οι υπόχρεοι θα δηλώνουν τα τιμολόγιά τους, τα οποία θα καταχωρίζονται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία τους.
Παράλληλα οι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών. Ταυτόχρονα ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.
Το μέτρο θα ξεκινήσει πιλοτικά από την 1η Οκτωβρίου του 2019, ενώ από το 2020 κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να καταχωρίζουν στα ηλεκτρονικά βιβλία τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν, το αργότερο μέχρι την 20ή μέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.
Κοινωνικά δίκτυα
Εν τω μεταξύ, στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι αναρτήσεις/διαφημίσεις εταιρειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το πρόγραμμα ελέγχου που θα ακολουθήσει η Αρχή σε όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία.
Το πρόγραμμα αφορά τις χρήσεις από το 2014 και μετά, ενώ τα στοιχεία που θα συγκεντρώνουν οι εφοριακοί κατά την προεργασία του ελέγχου θα προέρχονται από τράπεζες και λοιπές υπηρεσίες ή αρχές, αναρτήσεις ή διαφημίσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο κ.ά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας