Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αμείλικτα ερωτήματα για το 1,2 δισ.

Αμέλεια, βλακεία ή δόλος; Μπορεί να μην αποδειχτεί ποτέ. Το βέβαιο είναι ότι επεστράφη στους δανειστές ένα ποσό το οποίο έπρεπε να βρίσκεται στα διαθέσιμα του ΤΧΣ. Στην περίπτωση που τα χρήματα δεν χρησιμοποιηθούν, θα μειώσουν το δημόσιο χρέος, λέει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Zucchi Enzo

Αμείλικτα ερωτήματα για το 1,2 δισ.

  • A-
  • A+

Σοβαρές πολιτικές και χρηματοοικονομικές διαστάσεις λαμβάνει η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε μια δύσκολη συγκυρία που η χώρα μετράει τα… ρέστα της για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και δανεικά, κάποιοι θεσμικοί φαίνεται ότι οξύνουν το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Αμέλεια, βλακεία ή δόλος; Μπορεί να μην αποδειχτεί ποτέ. Το βέβαιο είναι ότι επεστράφη στους δανειστές ένα ποσό το οποίο έπρεπε να βρίσκεται στα διαθέσιμα του ΤΧΣ.

Μόνο που οι δανειστές… άδραξαν την ευκαιρία και κατέστησαν το 1,2 δισ. ευρώ μέρος της διαπραγμάτευσης. Το συγκεκριμένο ποσό μάλιστα δεν πρόκειται να επιστραφεί εάν δεν πάρουν στα χέρια τους τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Δηλώνουν αναρμόδιοι

Η ομάδα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group) έστειλε ήδη το μήνυμα, δηλώνοντας αναρμόδια για το θέμα. Παρέπεμψε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου επέστρεψε το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ που είχε απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή «έδειξε» τον βασικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μέσω του οποίου ο κ. Ντράγκι ασκεί πολιτική, ανάλογα με τα «σήματα» που λαμβάνει από αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Το ποσό του 1,2 δισ. που… ξενιτεύτηκε κατά λάθος (;) θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα ακόμα στοιχείο τής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης και σε κάθε περίπτωση η εκταμίευσή του θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συζητήσεων και κυρίως από τα μέτρα που θα προτείνει η Ελλάδα για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Το επίμαχο ποσό προέκυψε κατά τη διαδικασία αναζήτησης ρευστού, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (δανειακές, πληρωμές μισθών, συντάξεων κ.λπ.). Στο «μικροσκόπιο» μαζί με τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα όλων των φορέων του Δημοσίου μπήκε και το ΤΧΣ.

Τα αποθεματικά του Ταμείου ήταν κάτι παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι υπήρε ακόμα 1,2 δισ. ευρώ το οποίο «κατά λάθος» είχε συνυπολογιστεί στο «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο για να καλύψει τυχόν νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Στις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε να επιστρέψουν τα 10,9 δισ. στον Μηχανισμό, ο οποίος ανέλαβε ουσιαστικά τον ρόλο του θεματοφύλακα, αντί του ΤΧΣ. Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να επιστραφούν 9,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα.

Ετσι φτάσαμε στην υποβολή αιτήματος από το οικονομικό επιτελείο προς τον EFSF για την επιστροφή του επίμαχου ποσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι αναγνώρισαν το «λάθος» του ΤΧΣ και το δίκαιο του αιτήματος, αλλά πέραν τούτου ουδέν.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα, αλλά και ο ΕFSF θέλει να δει πρώτα τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε από τον EFSF το ποσό των 49,7 δισ. ευρώ υπό την μορφή ομολόγων που περιήλθαν στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά χρησιμοποιήθηκαν τα 40 δισ. ευρώ, ωστόσο το 1,2 δισ. ευρώ ήταν ρευστό του ΤΧΣ, γεγονός που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως λάθος κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η ρευστότητα…

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει δεχτεί τη σφοδρή κριτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, έδωσε μεν επιπλέον ρευστότητα 2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ΕLA), ωστόσο παραμένει αμετακίνητη στο θέμα των εντόκων και της επιστροφής του 1,9 δισ. ευρώ που αφορά τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να είχε διεκδικήσει από τον προηγούμενο Αύγουστο ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η αλληλουχία πάντως των γεγονότων και οι σαφείς αιχμές που έχει αφήσει η κυβέρνηση για τον ρόλο θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων εντός και εκτός Ελλάδας ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την άποψη ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».

Οι ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση η οικονομία της χώρας φαίνεται να είναι πλέον αιχμάλωτες του Εκτακτου Μηχανισμού και του ευρωσυστήματος, από το οποίο έχουν δανειστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περίπου 104 δισ. ευρώ (τα 65 από τον ELA με στοιχεία Φεβρουαρίου).

Ειδικότερα, η Εθνική έχει δανειστεί 23 δισ. (13,3 από τον ELA), η Πειραιώς 29,2 (14,5 από τον ELA), η Αlpha 22,4 (17,6 από τον ELA) και η Eurobank 29 δισ. ευρώ (τα 19,6 τα πήρε από τον ELA). Με βάση και τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ, η εξάρτηση από τον Εκτακτο Μηχανισμό ξεπέρασε πλέον τα 70 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Δημοσίου, αυτές θα καλυφθούν από τα… ψιλά που θα φέρει η ρύθμιση-εξπρές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα… υπόλοιπα των φορέων και των επιχειρήσεων του Δημοσίου.

Οι πιέσεις διατηρούνται αμείωτες προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παραδώσει γρήγορα μια αξιόπιστη -σύμφωνα με τα κριτήρια των εταίρων- λίστα μεταρρυθμίσεων και στο μεσοδιάστημα το μόνο που φαίνεται να εξασφαλίζεται είναι η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Το Eurogroup πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του»
Οι εταίροι της Ελλάδας και κυρίως το Eurogroup θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικήτης της Τράπεζας της Ελλάδας, σε άρθρο του σημειώνει ότι η...
«Το Eurogroup πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρέγκλινγκ: Εντός στόχων για το πλεόνασμα η Ελλάδα το 2019, θα δούμε για το 2020
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέσα στους στόχους της για το 2019, παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, ωστόσο τόνισε ότι «ανησυχεί» για το μέλλον.
Ρέγκλινγκ: Εντός στόχων για το πλεόνασμα η Ελλάδα το 2019, θα δούμε για το 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
«Γραμμή άμυνας» για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα και επιδόματα άδειας στο Δημόσιο), τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, στήνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κατακλυστεί από...
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να υλοποιηθεί γρήγορα το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια
Μήνυμα στο υπουργείο Οικονομικών να υλοποιηθεί άμεσα το σχέδιο που επεξεργάζεται, σύμφωνα με την πρόταση του ΤΧΣ, για την ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων, έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος....
Να υλοποιηθεί γρήγορα το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εδωσε τα εύσημα, αλλά ζήτησε σύνεση
​Μήνυμα στην Αθήνα να μην το παρακάνει με τα κοινωνικά μέτρα έστειλε στην κυβέρνηση ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προηγουμένως έπλεξε το «εγκώμιο» της Ελλάδας που κατάφερε να κόψει τις βαριές...
Εδωσε τα εύσημα, αλλά ζήτησε σύνεση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας