Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χωράει σε... μικρό καλάθι ο κοινός προϋπολογισμός

Στη φωτογραφία ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (αριστερά), αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ, τον κοινωνικό διάλογο, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ενωση Κεφαλαιαγορών, η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Τζούροβα και ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ.

AP PHOTO / VIRGINIA MAYO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωράει σε... μικρό καλάθι ο κοινός προϋπολογισμός

  • A-
  • A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί το θέμα του προϋπολογισμού της ευρωζώνης, έχοντας φυσικά βάλει στο ράφι τις φιλόδοξες προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας...

Ετσι, ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ πρότεινε χθες με βάση τις εντολές της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουνίου ένα «πλαίσιο διακυβέρνησης για το δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας»...

Πρόκειται για ένα μέσο που «θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και άλλα συμμετέχοντα κράτη-μέλη να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους και της ευρωζώνης με τη στήριξη στοχευμένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων»...

Η πρόταση της Επιτροπής αφορά αυτή τη φορά την οργάνωση της διακυβέρνησης του εν λόγω «δημοσιονομικού μέσου», καθορίζοντας ένα πλαίσιο για την παροχή στρατηγικών κατευθύνσεων για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, που θα είναι προσαρμοσμένο στην πολιτική του ευρωπαϊκού 6μήνου.

Στήριξη μεταρρυθμίσεων

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και υπεύθυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ενωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε σχετικά:

«Η ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της Ευρώπης υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος του έργου μου στο πλαίσιο της παρούσας Επιτροπής. Σήμερα διασφαλίζουμε ότι όλα τα στοιχεία βρίσκονται στο τραπέζι για μια επιτυχή και έγκαιρη συμφωνία από τους συννομοθέτες της Ε.Ε. σχετικά με το δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας.

»Η στήριξη συνεκτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στη βελτίωση της σύγκλισης, με τελικό στόχο μια πιο ευημερούσα και ισχυρότερη Ευρώπη».

Κατά τον Γκίντερ Ετινγκερ, το νέο δημοσιονομικό μέσο είναι «μια σημαντική καινοτομία για την ευρωζώνη».

Βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ορίζουν στρατηγικές κατευθύνσεις για μεταρρυθμίσεις και επενδυτικές προτεραιότητες για το σύνολο της νομισματικής ένωσης και στη συνέχεια θα παρέχουν ειδική ανά χώρα καθοδήγηση σε σχέση με τους στόχους των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, η οποία θα εγκριθεί παράλληλα με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις.

Το νέο δημοσιονομικό μέσο προβλέπεται να αποτελέσει μέρος του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε. και το μέγεθός του θα καθοριστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ε. Μακρόν πρότεινε ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη ύψους τουλάχιστον 150 δισ. ευρώ, αλλά η Γερμανία και η Ολλανδία τον προσγείωσαν ανώμαλα. Ο Γερμανός Επίτροπος μίλησε για μόλις 17 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από το γενικό προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Επίσης, το Βερολίνο και η Χάγη επέβαλαν τη θέση τους να μην έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν οι χώρες που δεν τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κληρώνει στις 15 Ιουνίου
Παίρνουμε την ίδια παρέα και ξαναρχίζουμε με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατά την επόμενη σύνοδο της ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 και τα μεσοπρόθεσμα...
Κληρώνει στις 15 Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι ο χρόνος κυλάει...
Για να κατευνάσουν τα πνεύματα στις σχέσεις με το ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό θέμα, Βερολίνο, Χάγη και Κομισιόν προτίθενται να επαναφέρουν στο τραπέζι τη λήψη ουσιαστικών μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση...
Κι ο χρόνος κυλάει...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην ευρωζώνη το β΄τρίμηνο του 2019
Ανάπτυξη και απασχόληση συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το β΄τρίμηνο.
H Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην ευρωζώνη το β΄τρίμηνο του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανο-ολλανδικές γκρίνιες στο Eurogroup για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
Πολλές γκρίνιες για την Ελλάδα ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης στη συζήτηση για τις εκκρεμότητες σε ορισμένα προαπαιτούμενα, με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Γερμανο-ολλανδικές γκρίνιες στο Eurogroup για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγχαρητήρια από Μοσκοβισί- Ντομπρόβσκις
Στις 10 χώρες που εναρμονίζονται πλήρως με το Σύμφωνο Σταθερότητας το 2019 περιλήφθηκε η Ελλάδα. Ενσταση μόνο για τις ειδικές μεταρρυθμίσεις. Εναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος προτείνει η...
Συγχαρητήρια από Μοσκοβισί- Ντομπρόβσκις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινο φως από ευρωζώνη για τις συντάξεις
​Η περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο αλλά δημοσιονομικό και, επιπλέον, η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα είναι πολύ καλύτερη από εκείνη πριν από 18 μήνες που αποφασίστηκε το μέτρο...
Πράσινο φως από ευρωζώνη για τις συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας