Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Θα βρέξει... ραβασάκια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θα βρέξει... ραβασάκια

  • A-
  • A+
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων και μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Θα ακολουθήσουν οι 5 δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Ασήκωτος είναι και φέτος ο λογαριασμός των φόρων που καλούνται να πληρώσουν 6,2 εκατ. φορολογούμενοι μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Παρά τις μειώσεις των φόρων στα ακίνητα, το συνολικό ποσό της φορο-λυπητερής που θα βγει από τις τσέπες των υπόχρεων και θα καταλήξει στα ταμεία του κράτους θα φτάσει στα 6,4 δισ. ευρώ.

Οπως πέρυσι, έτσι και φέτος οι υπόχρεοι δεν θα προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα. Τα ραβασάκια από την Εφορία θα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Κάθε μήνα θα είναι με το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρώνουν δύο ή και τρεις φορο-λογαριασμούς, πέραν των άλλων υποχρεώσεων του παρελθόντος που ενδεχομένως έχουν.

Οπως για παράδειγμα τυχόν μηνιαίες δόσεις που προέρχονται από την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη (πάγια, 120 δόσεις), εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.α.

Ο εφιάλτης με τις πληρωμές ξεκινά με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν οι υπόχρεοι μέχρι την επόμενη Τετάρτη 31 Ιουλίου, μολονότι η προθεσμία της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 29 Ιουλίου.

Σε σύνολο 5.574.500 φορολογούμενων που έχουν υποβάλει δήλωση, ένας στους τρεις πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018, ο οποίος κατά μέσο όρο φτάνει τα 975 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 600.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη πατήσει το κουμπί υποβολής της δήλωσης. Θα πρέπει όμως να το πράξουν έγκαιρα γιατί τους περιμένει πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής το οποίο ξεκινά από τα 100 και φτάνει τα 500 ευρώ.

Μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, πάνω από 1 εκατ. επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι την τελευταία μέρα του Ιουλίου τον ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Τεστ για τα έσοδα

Θα είναι το πρώτο κρας-τεστ για τα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς στις εισπράξεις του ΦΠΑ θα αποτυπωθεί η μείωση των συντελεστών στην εστίαση και τα τυποποιημένα τρόφιμα. Την ίδια μέρα λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και για τις επιχειρήσεις.

Σειρά θα πάρουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Τα ραβασάκια του φόρου θα ανέβουν τέλος Αυγούστου στους προσωπικούς λογαριασμούς που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες στο TAXISnet. Την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ οι υπόχρεοι έχουν περιθώριο να την εξοφλήσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία ώς τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Τα ραβασάκια του φετινού ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένα (500 εκατ. ευρώ συνολικά) όχι μόνο για τους μικρούς αλλά και για… τα ρετιρέ της τάξης των ιδιοκτητών ακινήτων, για όσους δηλαδή έχουν ιδιοκτησίες αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι μειωμένος κατά 1.775 ευρώ σε μέσα επίπεδα.

Ο χορός με τις μετεκλογικές πληρωμές θα κλείσει με τα τέλη κυκλοφορίας, που θα σταλούν τέλος Νοεμβρίου σε όλους τους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, ο λογαριασμός με τις «φορο-λυπητερές» για τα νοικοκυριά έχει ως εξής:

◼ 3 δισ. ευρώ φόρο για εισοδήματα του 2018: Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους που υπέβαλαν ήδη φορολογική δήλωση πήρε την κρυάδα του εκκαθαριστικού. Πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018, με τον μέσο φόρο να αγγίζει μέχρι στιγμής τα 975 ευρώ. Τα εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί και είναι διαφορετικά για τον/τη σύζυγο φτάνουν τα 7.749.548.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει την επόμενη Τετάρτη 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Το εκκαθαριστικό ενσωματώνει μέχρι και πέντε διαφορετικούς φόρους: εισοδήματος, πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.

◼ 2,2 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ του 2019: Το ραβασάκι θα είναι ελαφρύτερο για τους φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ οι μικροϊδιοκτήτες θα πληρώσουν 200 ευρώ λιγότερα φέτος. Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

◼ 1,2 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας του 2020. Τα ειδοποιητήρια θα σταλούν τέλος Νοεμβρίου στους κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχρεωτικό από φέτος το φορολογικό «διαζύγιο»
​Ατομικά εκκαθαριστικά σημειώματα θα λαμβάνουν από φέτος οι σύζυγοι ανεξάρτητα αν υποβάλλουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση. Με αυτόν τον τρόπο το κάθε μέλος θα είναι υπόχρεο μόνο για το δικό του ποσό, θα...
Υποχρεωτικό από φέτος το φορολογικό «διαζύγιο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από τον Ιούλιο και μέχρι τέλος του έτους
Επιστροφή πινακίδων ΙΧ αυτοκινήτων, χωρίς πρόστιμο και καταβολή τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη του έτους, προβλέπει απόφαση της ΑΑΔΕ, που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο.
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από τον Ιούλιο και μέχρι τέλος του έτους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
Προθεσμία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου (δεν έχει ανακοινωθεί παράταση αν και δεν αποκλείεται) έχουν οι κάτοχοι οχημάτων για την καταβολή των τελών του 2020.
Εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιθώριο μέχρι τις 29 Ιουλίου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Εξι στους δέκα φορολογούμενους έχουν υποβάλει μέχρι στιγμή τη φορολογική τους δήλωση και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σχεδόν 2,3 εκατομμύρια υπόχρεοι υπολείπονται ακόμη για να ολοκληρωθεί η σχετική...
Περιθώριο μέχρι τις 29 Ιουλίου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας