• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 19.0°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.7°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.1°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 17.4°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 19.6°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  5 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.9°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 19.2°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  84%

«Ηταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., αλλά θα μας έχει απέναντι» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας

EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στρώνει χαλί σε ασφαλιστικές εταιρείες

 • A-
 • A+
Ο Μάκης Βορίδης φρόντισε πρώτα να απαξιώσει τον ΕΛΓΑ, κάνοντας λόγο για έναν οργανισμό «ζημιογόνο», με «θεαματικές καθυστερήσεις» στην καταβολή αποζημιώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, Στ. Αραχωβίτη, σήμερα ο ΕΛΓΑ πληρώνει το 70% των αποζημιώσεων «σε λιγότερο από οκτώ μήνες, και όχι δύο χρόνια που γινόταν παλιά».

Τον δρόμο για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή «στρώνει» ως… οδοστρωτήρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε ότι επιφυλάσσει ενεργό συμμετοχή ιδιωτών στον ΕΛΓΑ, υποστηρίζοντας ότι η επίλυση των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις έχει ως «προϋπόθεση και την ανάμειξη της ιδιωτικής ασφάλισης».

Προηγουμένως, ο κ. Βορίδης φρόντισε να απαξιώσει τον ΕΛΓΑ, κάνοντας λόγο για έναν οργανισμό «ζημιογόνο τα τελευταία 4 χρόνια», με «διαχειριστικό ζήτημα» και «θεαματικές καθυστερήσεις» στην καταβολή αποζημιώσεων, τις οποίες υπολόγισε στα δύο χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, Στ. Αραχωβίτη, σήμερα ο ΕΛΓΑ πληρώνει το 70% των αποζημιώσεων «σε λιγότερο από οκτώ μήνες και όχι δύο χρόνια που γινόταν παλιά».

Η συμμετοχή ιδιωτών στον ΕΛΓΑ προμηνύει πρόσθετο κόστος για τους αγρότες. «Προφανώς, ο ιδιώτης θα αυξήσει τα ασφάλιστρα, για να βγάλει κέρδος. Απλή λογική. Οι εξαγγελίες του υπουργού το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ξανανεβάσουν το κόστος, για να παίρνουμε τις ίδιες αποζημιώσεις», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Δήμου Νάουσας -που συμμετέχει στην Ομοσπονδία Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας - Μ. Αντωνιάδης, εκτιμώντας ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες «στην αρχή με δελεαστικά ίσως συμβόλαια, θα θελήσουν να μας πάρουν πελάτες και μετά θα μας χορέψουν στο ταψί. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Είμαστε κάθετα υπέρ του δημόσιου ΕΛΓΑ. Θέλουμε να μείνει καθαρά ανταποδοτικός».

Η Ομοσπονδία έχει ταχθεί υπέρ του εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, με συμμετοχή των αγροτών στο διοικητικό του συμβούλιο (με 1 ή 2 εκπροσώπους με δικαίωμα λόγου). Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αντωνιάδης, οι αγρότες είναι ο κύριος χρηματοδότης του ΕΛΓΑ, καλύπτοντας με τις εισφορές τους και όλα τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού -αν και προβλέπεται η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού με ποσοστό 20%, «δεν το έχει κάνει ποτέ το κράτος».

Το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κρατικό ΕΛΓΑ, με τους απαραίτητους πόρους από τον προϋπολογισμό, «όταν χρειάζεται και για όσο χρειάζεται, ώστε να καλύπτει το 100% σε όλες τις ζημιές, φυσικούς κινδύνους, νόσους κ.λπ.», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων - και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας- Ρ. Μαρούδας, σχολιάζοντας παράλληλα για την εξαγγελία Βορίδη ότι «δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανένας. Ηταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Ειδικά για το θέμα του ΕΛΓΑ, γιατί έχουμε τεράστιες καταστροφές που δεν αποζημιώνονται, η κυβέρνηση θα μας έχει απέναντί της».

«Είναι μεγάλο φιλέτο η αγροτική παραγωγή και ξέρουμε ότι θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι. Ηδη, τον τελευταίο χρόνο, για το 25% των ζημιών που δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ, υπάρχουν τηλεφωνήματα στους αγρότες από τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες. Με επιπλέον χρήματα βεβαίως», εξηγεί ο κ. Μαρούδας.

«Επιλεκτικό και συμπληρωματικό των κινδύνων που καλύπτει ο ΕΛΓΑ» είναι το ενδιαφέρον της ιδιωτικής ασφάλισης, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρ. Γιαννακάκης, στέλεχος της συνεταιριστικής βιομηχανίας Venus Growers. «Δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις τεράστιας έκτασης ζημιές στον αγροτικό τομέα».

Ο ίδιος δεν βλέπει αρνητικά μια σύμπραξη του ΕΛΓΑ με τον ιδιωτικό τομέα «όταν από αυτή μπορεί να βγει ευνοημένος ο αγροτικός τομέας. Χωρίς να είμαστε δογματικοί, είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε προτάσεις, να διαπραγματευτούμε και να αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για τα συμφέροντα των αγροτών».

Φορολογία

Μείωση των φορολογικών συντελεστών όλων των συλλογικών σχημάτων των αγροτών, στο 10% των κερδών (από 13% σήμερα), σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό που προωθεί η κυβέρνηση.

Στις προτεραιότητές του, ο υπουργός έθεσε την καλύτερη διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), προς όφελος των παραγωγών της χώρας.

Προανήγγειλε νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, θέτοντας στόχο για τα συλλογικά σχήματα «να κάνουν οικονομίες κλίμακας, επενδύσεις και να είναι ισχυροί διαπραγματευτές στην τιμή των προϊόντων αλλά και των εφοδίων».

Τέλος, καθήκοντα γενικών γραμματέων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνουν οι κ. Κων. Μπαγινέτας και Γ. Στρατάκος, αμφότεροι γεωπόνοι, με επαγγελματική εμπειρία και γνώση του τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα βιογραφικά τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτακτες ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ....
Εκτακτες ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη στο αγροτικό εισόδημα
Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει κατά τη θητεία της περιέγραψε η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, με τον υπουργό Στ....
Στήριξη στο αγροτικό εισόδημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφορολόγητες στο εξής οι ενισχύσεις στους αγρότες λόγω κορονοϊού
Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη μέσω της οποίας καθίστανται ακατάσχετες και αφορολόγητες οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες, στο πλαίσιο των δράσεων για την πανδημία.
Αφορολόγητες στο εξής οι ενισχύσεις στους αγρότες λόγω κορονοϊού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγροτικοί συνεταιρισμοί α λα ελληνικά
Ο υπουργός Μάκης Βορίδης επανέφερε τελικά τη διάταξη για την πενταετή αναστολή των διώξεων σε διοικήσεις συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση. η διάταξη λέει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου,...
Αγροτικοί συνεταιρισμοί α λα ελληνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ράβε-ξήλωνε για τους συνεταιρισμούς
Εντονες αντιδράσεις στις επιτροπές της Βουλής από φορείς αγροτών. Ο υπουργός Μ. Βορίδης υποσχέθηκε να επαναφέρει την πενταετή αναστολή διώξεων σε διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση.
Ράβε-ξήλωνε για τους συνεταιρισμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέπει εκπροσώπους κομμάτων η Επιτροπή αγροτικών μπλόκων
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και εκπροσώπους των κομμάτων θα έχει σήμερα η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) που εκπροσωπεί αγρότες και κτηνοτρόφους.
Βλέπει εκπροσώπους κομμάτων η Επιτροπή αγροτικών μπλόκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας