• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 28.5°C
  2 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 26.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 27.7°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 27.0°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 26.1°C
  1 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 27.9°C
  0 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.6°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 27.7°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 28.2°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 24.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  67%
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε τρεις δόσεις το φορολογικό

 • A-
 • A+

Σενάρια τριχοτόμησης του φορολογικού νομοσχεδίου, ώστε να αποφύγει πιθανές τριβές με τους δανειστές, μελετά η κυβέρνηση φέρνοντας σε πρώτη φάση στη Βουλή τα μέτρα ελάφρυνσης του 2019 που έχουν το χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος και δεν κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μεταξύ των μέτρων είναι οι αλλαγές στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για οφειλέτες με χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μετατάξεις προϊόντων του κλάδου της εστίασης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Ειδικά για τις 120 δόσεις της Εφορίας, εξετάζεται βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης των οφειλών με την υιοθέτηση των εξής νέων χαρακτηριστικών: ευκολότερη πρόσβαση στις ευκολίες πληρωμής για όλους τους οφειλέτες, μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης στα 20 από 30 ευρώ σήμερα, διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα και μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση με μείωση του ετήσιου επιτοκίου, πιθανότατα στο 4% από 5% σήμερα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν επίσης διατάξεις που συνδέονται με την τόνωση της κτηματαγοράς, όπως η βελτίωση των όρων στη χορήγηση Golden Visa και η θέσπιση πρόσθετων φορολογικών κινήτρων για το leasing αυτοκινήτων.

Τα ουσιώδη μέτρα

Σε ξεχωριστό κεφάλαιο του «μίνι» φορολογικού, που στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, θα περιληφθούν κωδικοποιημένες όλες οι νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων.

Μετά το «μίνι» φορολογικό, θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο με τα πιο ουσιώδη μέτρα, τον Οκτώβριο, μαζί με το προσχέδιο προϋπολογισμού. Επί της ουσίας θα περιλαμβάνει τον βασικό κορμό των φοροελαφρύνσεων που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά και αφορούν μειώσεις συντελεστών σε εισόδημα, ακίνητα, ενοίκια, μερίσματα και επιχειρηματικά κέρδη.

Θα πλαισιώνεται δηλαδή από μέτρα υψηλού δημοσιονομικού κόστους που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020 και αυτά θα πρέπει να περάσουν από τις Συμπληγάδες των δανειστών.

Και επειδή ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στη λεπτομέρεια για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως έχει ήδη επισημάνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, το νομοσχέδιο ενδεχομένως να περιλαμβάνει και δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους: ήτοι την περικοπή του αφορολογήτου από το 2020.

Μέτρο που είχε επιβάλει το ΔΝΤ για να κλείσει η 2η αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, το έβγαλε από τον φορολογικό χάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ και οι θεσμοί ετοιμάζονται να το επαναφέρουν στο τραπέζι με τη φθινοπωρινή αξιολόγηση.

Το τρίτο και τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει τον Δεκέμβριο του 2019 και σημείο αναφοράς του θα είναι το «ηλεκτρονικό λογιστήριο». Δηλαδή η καθιέρωση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τρίγωνο εφορία - πελάτης - επιχείρηση.

Είναι αυτό που θα αλλάζει τους συντελεστές για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου και θα περιορίζει περαιτέρω τα όρια χρήσης μετρητών. Το όριο των 500 ευρώ θα διατηρηθεί για πολύ λίγες συναλλαγές και ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους, ενώ για κάποιους άλλους που ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή το όριο θα μειωθεί στα 300 ευρώ.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Με το ίδιο νομοσχέδιο μετατίθενται για το 2021 οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%, αλλά και ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο η Ν.Δ. είχε κάνει σημαία προεκλογικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση του φόρου επί των ακινήτων κατά 30% συνολικά πηγαίνει για μετά το 2021, μετά τις ενστάσεις των δανειστών ότι οι απώλειες εσόδων για τα ταμεία θα φτάσουν στα 850 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, το σενάριο τριχοτόμησης του φορολογικού θα προχωρήσει μόνο εφόσον οι δανειστές επιμείνουν σε βαθύ «κούρεμα» των θετικών μέτρων και η κυβέρνηση υποχρεωθεί από πολύ νωρίς σε εκπτώσεις των προεκλογικών εξαγγελιών της.

Οι δανειστές, που έχουν ήδη πάρει τις διατάξεις του μίνι φορολογικού στα χέρια τους, θα απαντήσουν σε λίγες ημέρες, αφού πρώτα μελετήσουν το κόστος των μέτρων σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φούσκωσαν τα ληξιπρόθεσμα λόγω των 120 δόσεων
Εκρηξη ληξιπρόθεσμων χρεών, κατά μισό δισ. ευρώ, προκάλεσε η ρύθμιση των 120 δόσεων, αφού μεγάλος αριθμός φορολογουμένων εγκατέλειψε προηγούμενες ρυθμίσεις για να μπει στην πλατφόρμα του νέου πλαισίου.
Φούσκωσαν τα ληξιπρόθεσμα λόγω των 120 δόσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειωμένο ενδιαφέρον για ρυθμίσεις χρεών
Εξαιρετικά μειωμένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον των φυσικών προσώπων για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Η εικόνα από το Taxisnet είναι ότι οι αιτήσεις για την ένταξη των οφειλετών έχουν κάνει «κοιλιά».
Μειωμένο ενδιαφέρον για ρυθμίσεις χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
​Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία...
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δηλώστε, πληρώστε, καθαρίστε!
Δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να «εξαγνιστούν» από τα φορολογικά τους αδικήματα δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες λήπτες και εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι...
Δηλώστε, πληρώστε, καθαρίστε!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατακόρυφη αύξηση φορολογικών εσόδων
«Κεφάλι» πήραν τα έσοδα τον Οκτώβριο καθώς με βασικό τροφοδότη τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, ακολουθούμενους από τις έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και τα τέλη κυκλοφορίας, τα φορολογικά έσοδα...
Κατακόρυφη αύξηση φορολογικών εσόδων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας