• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 24.4°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  0 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  3 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.3°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  81%

Η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας

Το... παιχνίδι των «θεσμών»

 • A-
 • A+

Τις γνωστές υποσχέσεις, προτροπές και έμμεσες απειλές περιείχε και η χθεσινή παρτίδα δηλώσεων αξιωματούχων των θεσμών. Μεταξύ άλλων, το μέλος του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας της Ελλάδας πρόκειται να αλλάξει... Φυσικά υπό όρους.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μαυροβούνιο, ο Κερέ αναφερόμενος στη συμφωνία του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου είπε πως «είναι κατανοητό ότι το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί, για να αντικατοπτρίζει τις νέες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης (...), για να εξασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος θα φτάσει σε ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα σε όρους δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες».

Ακόμη πιο σαφείς, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες στο Reuters ότι η Ελλάδα θα διαλέξει η ίδια τις μεταρρυθμίσεις που θα στείλει στους δανειστές της, για να κερδίσει την εκταμίευση των δόσεων, αλλά θα δυσκολευτεί να αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού λόγω του δημοσιονομικού τους αντίκτυπου.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγέ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Οπως είπε, η ρευστότητα που θα προσφέρει ο ΕLA στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχει τελικό της αποδέκτη την ελληνική οικονομία και όχι το Ελληνικό Δημόσιο και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του.

Ο «γενναιόδωρος» Νουαγέ μίλησε όμως και για ελέγχους κεφαλαίων προκειμένου να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φυσικά αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Διόλου τυχαία, οι δηλώσεις αυτές έρχονται μόνο λίγες ημέρες μετά τα όσα είπε ο Ντάισελμπλουμ περί υιοθέτησης «σεναρίων Κύπρου» (κεφαλαιακοί έλεγχοι) στην ολλανδική τηλεόραση αλλά και την «αποκάλυψη» σε μερίδα του ξένου Τύπου ότι στο τελευταίο Δ.Σ. της ΕΚΤ συζητήθηκε το ενδεχόμενο απαγόρευσης αγοράς τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες.

Επί της ουσίας δηλαδή, ο Νουαγέ ξαναέβαλε φιτιλιές. Η πρακτική αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής στραγγαλισμού που ασκεί τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπόλοιποι υπερσυντηρητικοί θεσμοί και φορείς της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να καμφθεί η προσπάθεια της Αθήνας για αλλαγή.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν άλλωστε και η χθεσινή -επίσης διόλου τυχαία- αναφορά της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στη μηνιαία τακτική της έκθεση για την ανάγκη λήψης μέτρων στην ευρωζώνη για μια πιθανή χρεοκοπία κράτους-μέλους.

«Η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση κρατικού χρέους δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί», αναφέρει η Bundesbank συμπληρώνοντας ότι τα κράτη-μέλη και οι επενδυτές θα πρέπει να αναλάβουν την κύρια ευθύνη για τα χρέη τους.

Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή, όπου η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας επιχειρεί να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, μεταξύ αυτών και χώρες της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, παρατήρησε εύλογα το Reuters.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σφυρίζουν κλέφτικα για τα ομόλογα
Για το 2016 τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνονται σε 5,282 δισ. ευρώ και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τα χρήματα που δικαιούται να λάβει η Ελλάδα...
Σφυρίζουν κλέφτικα για τα ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τις αποφάσεις για το χρέος περιμένει η ΕΚΤ
H κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει λύση-πακέτο για αξιολόγηση και χρέος, διότι όσο το χρέος είναι δυσβάσταχτο, οι θυσίες του ελληνικού λαού πηγαίνουν σ’ ένα βαρέλι δίχως πάτο. Οι κρίσιμες ημερομηνίες...
Τις αποφάσεις για το χρέος περιμένει η ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανέπαφες πληρωμές από το κινητό
Σε διάσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα της Γαλλίας για τις τεχνολογικές καινοτομίες στα συστήματα πληρωμών, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σχέδια σύνδεσης των αριθμών των κινητών τηλεφώνων με τους...
Ανέπαφες πληρωμές από το κινητό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροχιοδεικτικές βολές για τα ελληνικά πλεονάσματα
Παρέμβαση στην αντιπαράθεση Ε.Ε.-ΔΝΤ έκαναν οι Financial Times υποστηρίζοντας ότι το υψηλό πλεόνασμα 3,5% που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα είναι και μη ρεαλιστικό και άδικο. Η βρετανική οικονομική...
Τροχιοδεικτικές βολές για τα ελληνικά πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση ΕΚΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Μπενουά Κερέ, τοποθετείται δημοσίως για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, θεωρώντας αναγκαιότητα...
Παρέμβαση ΕΚΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ύφεση ξανά η Ελλάδα
Υψηλότερη της αναμενόμενης συρρίκνωση εμφάνισε η ελληνική οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, ενώ η ανάπτυξη της ευρωζώνης παρέμεινε υποτονική εγείροντας ενστάσεις για την ορθότητα και την...
Σε ύφεση ξανά η Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας