• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 31.3°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 27.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.7°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 21.8°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 28.8°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 26.1°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  75%

Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι η ψηφιοποίηση των συντάξεων μέσω του συστήματος «Ατλας» θα προχωρήσει, «απλοποιώντας τον τρόπο και εκμηδενίζοντας τον χρόνο απονομής των συντάξεων». «Με το σύστημα αυτό δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη από τον υπουργό που στις προγραμματικές του δηλώσεις το έτος 2012 είχε δεσμευτεί για έκδοση συντάξεων σε μία μέρα», τονίζει ο τέως υπουργός Τάσος Πετρόπουλος.

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταγγελία για λαθροχειρίες με τις εκκρεμείς συντάξεις

 • A-
 • A+
«Ο νέος υπουργός απέκρυψε ότι οι εκκρεμότητες αφορούν αιτήσεις πληροφοριών, εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, μεταβολή στοιχείων συνταξιούχων ή προστατευόμενων μελών, αιτήσεις άλλων παροχών κ.λπ., αλλά όχι αιτήσεις συντάξεων», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Τάσος Πετρόπουλος, προσδιορίζοντας σε 16.940 τις συνολικές εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

«Μετά το 2017 στον ΕΦΚΑ οι νέες συντάξεις εκδίδονται πολύ ταχύτερα και ήδη έχει σχεδιαστεί η άμεση έκδοση με ψηφιακό τρόπο των συντάξεων των τ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, όταν οι αιτούντες έχουν συμπληρώσει τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις στον ίδιο φορέα», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Τάσος Πετρόπουλος

Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων παραμένει ένα από τα κεντρικά θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του τέως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο κτίριο του ΕΦΚΑ στην οδό Σολωμού, και βάσει των εγγράφων των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, μέχρι τις 31.1.2019 οι εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις μόνο του δημόσιου τομέα ανέρχονταν περίπου στις 160.000.

«Εάν τις αθροίσουμε με τις 230.000 του ιδιωτικού τομέα, το νούμερο που βγαίνει ανέρχεται περίπου στις 400.000 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις. Και τα στοιχεία αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα το ακριβές μέγεθος των εκκρεμών συντάξεων-υποθέσεων από τον ΕΦΚΑ, το οποίο δυστυχώς αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο», δήλωσε ο Γ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων μπορεί να φτάνει και τα 3 χρόνια.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο τέως υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, τον Απρίλιο του 2018 στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) υπηρετούσαν 135 υπάλληλοι.

Οταν εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, οι υπάλληλοι του ΓΛΚ μειώθηκαν σε 49, ενώ ο μέσος όρος αποφάσεων χορήγησης των συντάξεων το 2018 δεν ξεπερνούσε τις 500. Από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2019 εκδόθηκαν 2.151 συντάξεις και σύμφωνα με τα στατιστικά του Μαΐου οι αιτήσεις για ληξιπρόθεσμες συντάξεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 13.854, ενώ σε 9.511 από αυτές καταβάλλονται προσωρινές συντάξεις. Το σύνολο των εκκρεμών μαζί με τις 13.584 ληξιπρόθεσμες ανέρχονται σε 16.940 αιτήσεις.

Τα αιτήματα

«Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε εκτενή συνέντευξη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή το Σάββατο 13 Ιουλίου, επικαλέστηκε 239.953 εκκρεμείς υποθέσεις στην ίδια διεύθυνση, αλλά απέκρυψε ότι αυτές ανέρχονταν σε 284.597 όταν ανήκε στην αρμοδιότητα του ΓΛΚ και ότι αφορούν αιτήσεις πληροφοριών, εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, ακόμα και προ του 2015, μεταβολή στοιχείων συνταξιούχων ή προστατευόμενων μελών, αιτήσεις άλλων παροχών κ.λπ., αλλά όχι αιτήσεις συντάξεων», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Τάσος Πετρόπουλος και θυμίζει ότι από τον προηγούμενο μήνα έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας αποκλειστικής και υποχρεωτικής απασχόλησης με καθορισμένη στοχοθεσία.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη-δέσμευση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για επιτάχυνση των διαδικασιών, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει ότι αυτή είναι εξασφαλισμένη από τον προϋπάρχοντα σχεδιασμό, ενώ σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ότι οι συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά με το σύστημα ΑΤΛΑΣ, αναφέρει:

«Το σύστημα ΑΤΛΑΣ δεν έχει ψηφιοποιημένο και αναμφισβήτητο ασφαλιστικό ιστορικό και οι υπηρεσίες δεν το εφάρμοσαν ποτέ. Με το σύστημα αυτό δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη από τον υπουργό που στις προγραμματικές του δηλώσεις το έτος 2012 είχε δεσμευτεί για έκδοση συντάξεων σε μία μέρα».

Χρονοδιαγράμματα

Από τη μεριά του ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι η ψηφιοποίηση των συντάξεων μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ θα προχωρήσει, «απλοποιώντας τον τρόπο και εκμηδενίζοντας τον χρόνο απονομής των συντάξεων». Εδωσε, μάλιστα, και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ψηφιακή έκδοση των νέων συντάξεων, που υπολογίζει, ορθώς, σε 130.000 ετησίως (νέες αιτήσεις). Ειδικότερα: από 1 Ιουνίου 2020 θα δίδεται ψηφιακά το 34% των νέων εκκρεμών συντάξεων, από 1 Ιανουαρίου 2021 το 23,29% και κάτι λιγότερο από 10% θα δοθεί από 1 Ιουνίου 2021.

Σχολιάζοντας αυτές τις εξαγγελίες, ο Τ. Πετρόπουλος τονίζει στην εφημερίδα μας: «Μα, κανείς δεν πληροφόρησε τον νέο υπουργό ότι μετά το 2017 στον ΕΦΚΑ οι νέες συντάξεις εκδίδονται πολύ ταχύτερα και ήδη έχει σχεδιαστεί η άμεση έκδοση με ψηφιακό τρόπο των συντάξεων των τ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, όταν οι αιτούντες έχουν συμπληρώσει τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις στον ίδιο φορέα; Υποψιάζομαι ότι τον έχουν πληροφορήσει, αλλά θέλει να το οικειοποιηθεί ως δικό του έργο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης
Μεγάλο «ψαλίδισμα» στην ανταποδοτικότητα σε συνδυασμό με αλλαγές σε εισφορές και νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων φαίνεται ότι δρομολογεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή και «σημαία»...
Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικοινωνιακά τερτίπια Βρούτση με τις συντάξεις χηρείας
Διευκρινίσεις δίνονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης χηρείας, όπως προβλέπεται από σχετικές διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε τον Μάιο.
Επικοινωνιακά τερτίπια Βρούτση με τις συντάξεις χηρείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ώρα του... λογαριασμού για Εθνική
Μέχρι την Παρασκευή η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να δώσει 36 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν έπειτα από 18 μήνες οι επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ ● Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση του Τάσου Πετρόπουλου
Η ώρα του... λογαριασμού για Εθνική
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύγκρουση κυβέρνησης-Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ
«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Εθνικής Τράπεζας με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ΛΕΠΕΤΕ, τον επικουρικό λογαριασμό Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.
Σύγκρουση κυβέρνησης-Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για την προκαταβολή σύνταξης
Η έγκριση του αιτήματος προκαταβολής πραγματοποιείται από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία που τηρεί ο Οργανισμός και οι συνεργαζόμενοι φορείς, καθώς και των στοιχείων που δηλώνει ηλεκτρονικά ο...
Άνοιξε η πλατφόρμα για την προκαταβολή σύνταξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. Βρούτσης: Από σήμερα η προσωρινή αύξηση συντάξεων και τα αναδρομικά
Από τον ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) θα δίνονται από σήμερα σε 65.251 συνταξιούχους οφειλόμενα αναδρομικά και προσωρινά αυξημένες κύριες και επικουρικές συντάξεις με ενιαία πληρωμή.
Γ. Βρούτσης: Από σήμερα η προσωρινή αύξηση συντάξεων και τα αναδρομικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας